ÎN LUNA IUNIE Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 iunie 2021

Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 4,2 miliarde de lei în luna iunie, ceea ce a dus gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare din acest an la aproximativ 44%, arată analiştii BCR Cercetare într-un raport. În luna mai, Ministerul Finanţelor a reuşit să împrumute doar 2,95 miliarde de lei din piaţa internă, 63% din suma programată, în contextul în care trei licitaţii au eşuat ca urmare a ofertelor anemice ale băncilor şi randamentelor cerute în creştere.

"Ministerul Finanţelor a emis (luni) obligaţiuni în valoare de 324,4 milioane lei cu scadenţa în octombrie 2034, uşor peste nivel planificat în prospectul de emisiune de 300 milioane lei, la un randament mediu/maxim de 4,11%/4,14%. Cererea investitorilor s-a situat la 531,4 milioane lei. Ultima licitaţie din calendarul lunii iunie a dus total emisiunilor de titluri de stat din această lună la 4,2 miliarde lei. Gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare din acest an prin emisunile în lei şi valută din primul semestru este estimat la 44%. Ministerul Finanţelor va publica în aceste zile calendarul de emisiuni de titluri de stat pentru luna iulie. Luna următoare ajung la scadenţă titluri în valoare de numai 618 milioane lei, ceea ce înseamnă că cel mai probabil Ministerul Finanţelor va atrage lichiditate din piaţă prin emisiunea netă de obligaţiuni în lei", arată analiştii BCR.

Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

Aceştia mai evidenţiază faptul că bugetul consolidat de stat a avut un deficit de -2,29% din PIB în primele cinci luni ale acestui an, în scădere de la -3,68% din PIB în perioada similară de anul trecut. Veniturile bugetare au crescut puternic în primele cinci luni (+23,2%) în timp ce cheltuielile au crescut cu un ritm încetinit de +9,5%.

"Raportul dintre cheltuielile bugetare rigide reprezentate de salarii + asistenţă socială şi veniturile ciclice egale cu venituri fiscale + contribuţii de asigurări a scăzut la 86% în primele cinci luni de la 94,3% în decembrie 2020", potrivit BCR.

Contextul din pieţele externe s-a ameliorat semnificativ în luna iunie după ce în luna mai s-au consemnat în Statele Unite cele mai mari rate anuale ale inflaţiei la consumatori şi producători din ultimele decenii. Recent, ca urmare a semnalelor privind conduita politicii monetare a Federal Reserve (Fed), preţurile la mărfuri - excepţie făcând petrolul şi alte preţuri energetice - din pieţele financiare au cunoscut o corecţie semnificativă, ceea ce a rectificat aşteptările inflaţioniste pe termen mediu şi lung.

Contextul extern a fost deci prielnic emisiunilor de datorie ale guvernului, asta în ciuda faptului că rata de dobândă pe 10 ani a României a urcat săptămâna aceasta la 3,35%, cel mai ridicat nivel din finalul lunii mai încoace. Evoluţia din ultimele săptămâni pentru costurile de finanţare ale României a fost în tandem cu cele din pieţele internaţionale. Costul de finanţare pe 10 ani al României a crescut per total cu 11,5% de la începutul anului şi până în prezent. Costurile de finanţare pe termen scurt sunt totuşi mai scăzute în prezent faţă de cele de la finalul anului 2020.

Ministerul Finanţelor a atras din piaţa internă 4,2 miliarde lei

Analiştii se aşteaptă ca BNR să semnaleze în următoarele luni posibilitatea demarării noului ciclu de creştere a dobânzilor în condiţiile avansului inflaţiei şi a creşterii PIB care este aşteptată de FMI şi Consiliul Fiscal să fie de peste 7% în acest an şi de 5% în 2022.

Ungaria şi Cehia au majorat deja dobânzile: Ungaria a fost prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a majorat dobânda de referinţă (de la 0,6 la 0,9%) din cauza inflaţiei. Următoarele creşteri de dobândă ar urma să fie decise lunar, în funcţie de felul în care se aliniază aşteptările inflaţioniste la ţinta de inflaţie a băncii centrale. La doar o zi după Ungaria, tot din cauza inflaţiei mari, Cehia a majorat şi ea dobânda de referinţă la 0,5%.

În orice caz, în luna iunie au ajuns de asemenea la scadenţă obligaţiuni de stat în lei în valoare de 10,3 miliarde lei, ceea ce înseamnă că Ministerul Finanţelor a injectat lichiditate în sistem prin emisiunea netă de titluri, fapt reflectat şi de licitaţiile depo, pe 7 zile, derulate de BNR, prin care a sterilizat lichiditatea excedentară din sistemul bancar.

Ministerul Finanţelor mai are scadenţe mari în octombrie, în valoare de circa 9 miliarde de lei.

"Calendarul economic al acestei săptămâni cuprinde rata şomajului pentru luna mai care va fi publicată joi de Institutul Naţional de Statistică. Credem că şomajul s-a menţinut apropiat de cel din aprilie, de 5,7% dar aceste cifre nu reflectă pe deplin impactul de lungă durată al crizei corona asupra pieţei muncii. Vineri va fi publicat indicele preţurilor producţiei industriale pentru luna mai. În aprilie, preţurile producţiei industriale au avansat foarte puternic (+1,2% lunar şi +7,9% anual) pe seama creşterilor din sectorul energetic. Această tendinţă de creştere se poate transmite şi asupra inflaţiei măsurată prin indicele preţurilor de consum al populaţiei", mai arată analiştii BCR.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb