• Ofertele firmelor tehnologice din China au stat la baza evoluţiei pozitive • 26 de miliarde de dolari atraşi prin ofertele publice iniţiale de la HKEX în semestrul întâi, mai mult cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut • Fondurile strânse pe piaţa globală a IPO-urilor: 210 miliarde de dolari în primele şase luni, în creştere anuală cu 196%
Hong Kong Exchanges & Clearing Ltd. (HKEX), operatorul Bursei din Hong Kong, a înregistrat, în perioada ianuarie-iunie 2021, un semestru record din punct de vedere al sumelor pe care le-au atras companiile din ofertele publice iniţiale (IPO) lansate pe această piaţă, conform unui raport KPMG, care menţionează că evoluţia s-a bazat pe listările firmelor tehnologice din China continentală.
Raportul, citat de fortune.com, notează că listările de succes realizate de cinci companii chinezeşti de tehnologie au generat două treimi din veniturile obţinute prin IPO-urile de la Bursa din Hong Kong în primele şase luni ale anului 2021, care au totalizat 26 de miliarde dolari - cifră record, mai mare cu 54% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cu această sumă, HKEX s-a plasat pe locul al treilea la nivel mondial, în primul semestru din 2021, după pieţele americane, care ocupă primele două locuri: Nasdaq - locul întâi, cu IPO-uri de 46,4 miliarde de dolari; New York Stock Exchange - locul al doilea, cu listări de 28,3 miliarde de dolari, conform sursei. Pe locul al patrulea se situează Bursa din Shanghai (Shanghai Stock Exchange), cu IPO-uri de 20,6 miliarde de dolari, urmată de Bursa din Londra (London Stock Exchange), cu 13,1 miliarde de dolari.
În primele şase luni din anul 2020, clasamentul primelor cinci burse mondiale după sumele atrase din IPO-uri a arătat după cum urmează, potrivit sursei menţionate: Nasdaq (16,2 miliarde de dolari), Shanghai Stock Exchange (15,4 miliarde de dolari), HKEX (10,5 miliarde de dolari), New York Stock Exchange (5,2 miliarde de dolari), Shenzhen Stock Exchange (3,9 miliarde de dolari). Astfel, piaţa din Hong Kong şi-a păstrat, anul acesta, poziţia a treia pe care a deţinut-o în 2020.
De menţionat că fondurile strânse pe piaţa globală a IPO-urilor au atins 210 miliarde de dolari în primele şase luni ale anului 2021, în creştere cu 196% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au însumat 71 de miliarde de dolari. Nivelul din perioada ianuarie-iunie 2021 este cel mai ridicat din ultimii cinci ani, conform KPMG.
• Kuaishou Technology, IPO-ul cu cele mai mari venituri din lume, în acest an
Kuaishou Technology, o platformă pentru videoclipuri scurte, rivală a TikTok, a atras 6,2 miliarde de dolari în debutul său la HKEX, în luna februarie 2021. Acesta a fost IPO-ul cu cel mai mare câştig din lume, în primele şase luni ale anului 2021, potrivit sursei.
În acelaşi interval, JD Logistics, divizia de logistică din cadrul imperiului de comerţ electronic JD.com, a strâns 3,6 miliarde de dolari în debutul său la HKEX, din luna mai.
Trei listări secundare ale unor mari companii chinezeşti au atras, de asemenea, sume importante. În martie, gigantul de căutare online Baidu Inc. a obţinut astfel 3,1 miliarde de dolari, în timp ce platforma video Bilibili Inc. a strâns 3 miliarde de dolari în aceeaşi lună. Trip.com, o platformă de rezervare de călătorii, cu sediul în Shanghai, a obţinut 1,3 miliarde de dolari de la investitori în oferta pe care a lansat-o în luna aprilie.
Patru dintre cele cinci firme menţionate sunt prezente pe lista primelor zece IPO-uri din lume după fondurile strânse în prima jumătate a anului 2021, conform sursei.
Prezenţa majoră a companiilor de tehnologie pe Bursa din Hong Kong nu este surprinzătoare, arată raportul, subliniind că pieţele atrag firmele din "noua economie", respectiv companiile inovatoare.
• KPMG China: "Tendinţa listărilor «de revenire pe piaţa de acasă» continuă"
Tendinţa listărilor "de revenire pe piaţa de acasă" - care priveşte companiile chinezeşti listate în SUA ce aleg HKEX pentru o listă secundară -, începută în 2018, a continuat şi în acest an, potrivit raportului.
Documentul notează că Bursa din Hong Kong este o alegere firească pentru astfel de listări, având în vedere faptul că investitorii locali sunt familiarizaţi cu mărcile şi afacerile companiilor din China. În opinia analiştilor, listările secundare din Hong Kong sunt un fel de opţiune de rezervă pentru firmele chinezeşti listate în SUA care riscă să fie delistate de pe bursele americane în cazul în care acestea încalcă regulile privind auditului din Statele Unite.
Din 2018 până în prezent, 14 companii chinezeşti au optat pentru o listare secundară în Hong Kong. Baidu, Bilibili, Trip.com şi portalul auto online Autohome au ales listări "de revenire acasă" în primele şase luni ale anului 2021 şi au strâns un total de 8,1 miliarde de dolari - aproximativ 31% din sumele atrase de IPO-urile din oraşul asiatic.
"«Revenirea acasă» a companiilor chinezeşti listate în SUA continuă să susţină piaţa de capital din Hong Kong", spune Louis Lau, partener al diviziei de consultanţă pentru pieţe de capital din cadrul KPMG China, adăugând: "Ne aşteptăm ca această tendinţă să continue".
În luna mai, HKEX a decis să majoreze cu 60%, de anul viitor, cerinţele de profit pentru companiile care doresc să se listeze pe piaţa sa principală. Astfel, din ianuarie anul viitor, pragul de profit va creşte cu 60%, la un total de 80 de milioane de dolari HK (10,3 milioane de dolari SUA) pentru ultimii trei ani financiari de dinaintea listării. Creşterea pragului este prima din ultimii 27 de ani.
Cerinţa de profit pentru cel mai recent an anterior listării va creşte, tot de la 1 ianuarie, de la 20 de milioane de dolari HK la 35 de milioane de dolari HK.
Chiar şi cu aceste praguri, Bursa din Hong Kong va rămâne competitivă în a doua jumătate a anului curent, conform KPMG, dat fiind că noile cerinţe vor intra în vigoare în ianuarie. Vorbind despre perspectivele de anul viitor, în contextul cerinţelor modificate, Louis Lau consideră că piaţa IPO din Hong Kong nu va fi afectată semnificativ în ceea ce priveşte fondurile strânse prin listări.
• KPMG şi EY: Pieţele IPO din China continentală şi Hong Kong vor rămâne puternice în restul anului 2021
Atât raportul KPMG mai sus menţionnat, cât şi o analiză EY arată că Hong Kong şi China continentală se vor menţine în rândul destinaţiilor de top din lume, pentru companii, iar în al doilea semestru din 2021 calendarul ofertelor publice iniţiale va fi încărcat.
Investitorii continuă să fie atraşi de acţiuni pe măsură ce economia globală se redresează după pandemia de Covid-19, iar în acest context, Louis Lau de la KPMG China spune: "Nivelurile ridicate de lichiditate şi încrederea investitorilor susţin piaţa globală a IPO-urilor, care a fost activă în prima jumătate a anului. Ne aşteptăm ca activităţile globale de IPO să continue în a doua jumătate a anului 2021".
Potrivit KPMG, IPO-urile din China continentală şi Hong Kong vor continua să fie din sectorul de tehnologie, mass-media şi telecomunicaţii (TMT) şi din industriile avansate.
• Noul CEO al HKEX a luat prima măsură din mandatul său
Argentinianul Alejandro Nicolas Aguzin, în vârstă de 52 de ani, a devenit, din 24 mai 2021, primul străin care conduce operatorul Bursei din Hong Kong.
HKEX l-a numit în februarie pe Alejandro Nicolas Aguzin în funcţia de director executiv, mandatul său, preluat luna trecută, urmând să se deruleze timp de trei ani, până în 23 mai 2024.
Prima măsură pe care a luat-o domnia sa în noua funcţie este eliminarea taxelor pentru tranzacţionarea şi decontarea fondurilor listate la bursă (ETF).
În opinia analiştilor, numirea lui Aguzin ar trebui să aducă pe piaţa din Hong Kong experienţa internaţională a acestuia pentru consolidarea rolului oraşului ca centru financiar internaţional şi a conexiunii de investiţii cu China continentală. Argentinianul este aşteptat să se concentreze pe diversificarea produselor pieţei din Hong Kong şi a fluxurilor de venituri, respectiv să se îndepărteze de afacerile de amploare realizate sub mandatul predecesorului său, Charles Li, care a demisionat anul trecut.
Amintim că HKEX a obţinut rezultate financiare record în primul trimestru din 2021, datorită boom-ului tranzacţiilor şi ofertelor publice iniţiale. Profitul net al bursei a crescut cu 70% în primele trei luni din acest an, la 3,84 miliarde de dolari HK (495 de milioane de dolari SUA), pe fondul sporirii cu 35% a veniturilor din operaţiunile de bază, la 5,49 miliarde de dolari HK.
Sectorul de investiţii a consemnat un profit de 418 milioane de dolari HK, după pierderile de 47 de milioane de dolari HK suferite anul trecut.
Tranzacţiile medii zilnice de pe piaţa din Hong Kong au sporit cu 86% în perioada ianuarie-martie 2021, la 224,4 miliarde de dolari HK, alimentate de un aflux de capital global.
Costurile HKEX au crescut cu 9% în primele trei luni din 2021, la 1,1 miliarde de dolari HK, ca urmare a extinderii personalului şi a investiţiilor în IT.
Piaţa din Hong Kong a avut de câştigat şi de pe urma conexiunii sale cu bursele din China, prin programul Stock Connect, creat în 2014. Tranzacţiile au fost impulsionate de afluxul de companii chinezeşti majore, precum Bilibili şi Baidu, care au vândut acţiuni prin bursă.