ION LUNGU, PREŞEDINTELE AFEER: "Creşterea preţurilor energiei este legată de conjunctura internaţională a pieţei"

M.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 30 iunie 2021

"Creşterea preţurilor energiei este legată de conjunctura internaţională a pieţei"

Consumatorii casnici de energie îşi pot schimba oricând contractele sau furnizorii, iar creşterea de preţuri de acum este legată de conjunctura internaţională a pieţei, fără legătură cu liberalizarea, a declarat, ieri, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă.

Lungu a afirmat: "Au fost o serie de evenimente legate de această liberalizare care au încercat să inducă ideea că vinovaţii pentru ceea ce se întâmplă în piaţă, în special pentru creşterile de preţ, sunt furnizorii de energie electrică şi gaze naturale. Eu vreau să discutăm şi suntem foarte deschişi să arătăm că de fapt este o conjunctură de piaţă care este nu numai în România, ci se manifestă în toată Europa, cel puţin în zona în care noi suntem cuplaţi. (...) 1 iulie este un moment important pentru că se termină o abordare în care furnizorii, din propria iniţiativă şi la sugestia autorităţilor, au hotărât să ofere un discount consumatorilor care nu optaseră pentru schimbarea furnizorului sau tipului de contract până la 1 ianuarie 2021. Cred că lucrul acesta nu s-a întâmplat şi dintr-un oarecare conservatorism al furnizorilor, probabil au fost şi nişte lucruri de informare... Eu am spus întotdeauna că veneam la o reliberalizare şi având experienţa a ceea s-a întâmplat cu doi ani în urmă, când lucrurile au mers relativ bine... Este adevărat că atunci s-a întâmplat liberalizarea pe o tendinţă de scădere a preţurilor, când lucrurile sunt foarte bune: se obţine atât pe serviciul universal cât şi în serviciul concurenţial un preţ mai bun decât era înainte. Dar, încă odată, eram pe o tendinţă de scădere a preţurilor. Acum, fiind din contră pe o tendinţă de creştere, mai ales după celebra ordonanţă 114, lucrurile nu au fost aşa simple. S-a pus totul pe seama liberalizării. (...) În plus, anul trecut au fost şi foarte multe evenimente politice, iar lumea nu prea a fost interesată de liberalizare (...) Lucrurile au trecut cumva neobservate, iar de la 1 ianuarie lucrurile s-au inflamat puţin şi oarecum subiectiv".

Lungu a afirmat că "1 iulie nu este sfârşitul lumii" şi că oamenii îşi pot schimba oricând contractele la energie. De asemenea, consumatorii trebuie să ştie că nimeni nu rămâne fără energie: "va fi continuitate în alimentare".

"Acum vine 1 iulie când într-adevăr nu vor mai fi date acele compensaţii. Cine nu a schimbat furnizorul va fi trecut în serviciul universal la noile preţuri care se vor anunţa pe 1 iulie. Deci nu le ştim, dar probabil că vor fi o serie de creşteri de preţuri... cel puţin în domeniul energiei electrice eu nu sunt convins că creşterile acestea vor fi dezastruoase. Rămâne în continuare posibilitatea ca orice consumator să schimbe furnizorul cu preavizul de 21 de zile, care este cunoscut. La fel ca şi până acum, nu se întrerupe alimentarea cu energie electrică pentru că nu ai schimbat furnizorul sau contractul. Există continuitate, obligaţie, şi trebuie înţeles, foarte sincer, că orice furnizor vrea să aibă consumator, nu are interes să-şi taie creanga de sub picior. Dacă nu are consumator degeaba există compania respectivă", a spus Ion Lungu.

Reprezentanţii AFEER au arătat că preţurile din piaţa de energie din România sunt în creştere, însă o creştere în linie cu ce se întâmplă cu toate mărfurile de care depinde preţul energiei şi în linie cu pieţele de electricitate din toată Europa.

Astfel, pe Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU), preţul în iunie 2021 a fost 289 lei pe MWh, mai mare cu 141% faţă de iunie 2020 (120 lei pe MWh). În luna mai, pe PZU, piaţa pe termen scurt, s-a înregistrat de altfel cel mai mare preţ din istoria acestei pieţe.

Cotaţiile la energie electrică din contractele pentru întregul an următor (piaţa angro, cu livrare în bandă) sunt, în iunie 2021, de 360 de lei (73 de euro) pe MWh, în creştere cu 40% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când era 253 lei pe MWh (52 euro).

Spre comparaţie, în Germania, preţul mediu era în iunie 2021 de 71 de euro pe MWh, în creştere cu 78% faţă de iunie 2020, când era 40 de euro pe MWh.

Lungu: "Preţul energiei este mare din cauza preţurilor certificatelor de emisii de CO2"

"Preţul energiei este mare acum în primul rând din cauza preţurilor certificatelor de emisii, care au ajuns la 55 de euro, faţă de 25 de euro anul trecut. De ce contează? Pentru că, dacă astăzi preţul certificatului este 55 de euro, preţul energiei pleacă de la acest nivel, nu mai pleacă de la zero, iar tranzacţiile se fac la preţul marginal. Adică şi Hidroelectrica va vinde energie tot la preţul acesta, nu la altul mai mic, pentru că acesta este preţul pieţei", a explicat Lungu.

Pe piaţa din România, oferta cea mai ieftină pentru consumatorii casnici este de 246 lei pe MWh în iunie 2021, în scădere cu 1% faţă de oferta care era cea mai ieftină în aceeaşi lună a anului trecut, respectiv 250 lei pe MWh, potrivit datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE.

Cea mai scumpă ofertă este de 370 de lei pe MWh în iunie 2021, faţă de 370 de lei pe MWh în aceeaşi lună a anului trecut.

Reprezentanţii AFEER au mai subliniat şi faptul că stagnarea de pe zona investiţiilor în capacităţile de producere a energiei electrice se resimte în piaţă şi în preţul energiei. Totodată, reprezentanţii AFEER au mai spus că există o creştere a consumului de energie, după scăderea din 2020, ce duce consumul spre maximul înregistrat în 2019, creştere a consumului ce va fi reflectată în preţurile viitoare.

Lungu a mai afirmat că, pe de altă parte, 99% dintre consumatori sunt interesaţi de preţ, iar dacă preţul este prea mic înseamnă că există un risc mare, astfel că consumatorii trebuie să fie foarte atenţi la clauzele contractului.

Peste jumătate dintre clienţii casnici de energie electrică se află în piaţa concurenţială la finalul lunii iunie, iar pentru ceilalţi preţurile energiei active vor creşte cu 3-13% de la 1 iulie, a afirmat, luni, Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), într-o conferinţă de specialitate.

De la 1 ianuarie 2021, au fost eliminate preţurile reglementate. La acel moment, dintre cei 8,9 milioane de consumatori, circa 3 milioane erau deja cu contracte noi semnate, deci o treime dintre consumatori.

"În primele cinci luni ale acestui an, alţi 1,3 milioane consumatori au semnat un contract concurenţial, am ajuns la o pondere de 48%. Având în vedere că suntem la finalul lunii iunie şi avem o medie de 200-250.000 de noi contracte, deja putem spune că la finalul lunii iunie avem peste jumătate din consumatorii casnici din România cu un contract concurenţial semnat", a arătat Nagy-Bege.

Regula a fost ca acelora care nu au semnat un contract concurenţial să li se aplice un preţ de serviciu universal, valabil până la finalul lunii iunie.

"Furnizorii aveau obligaţia ca în mai şi iunie să trimită noi informări şi să comunice preţul de la 1 iulie, pentru cei care până la acea dată nu trec în piaţa concurenţială. Preţurile sunt în creştere, atât pe pieţele angro, cât şi pe cele cu amănuntul. Pentru cei patru mari furnizori de ultimă instanţă, de la 1 iulie, va fi o creştere între 3 şi 13%, vorbim strict de preţul energiei", a precizat oficialul ANRE.

Ion Lungu: "Numărul facturilor neplătite la electricitate s-a dublat în ultimul an, însă consumatorii nu pot fi deconectaţi"

Numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia niciun consumator de energie nu poate fi deconectat de la reţea în timpul stării de alertă, a mai afirmat, ieri, Ion Lungu, preşedintele AFEER.

"Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească", a spus el.

În prezent, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, când în această situaţie erau 86.400 de locuri de consum.

"Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Ministerul Energiei pentru a rezolva această problemă, cu domnul secretar de stat George Niculescu. Acesta ne-a promis că se va discuta. Soluţii ar fi aplicarea măsurii doar pentru cei care realmente au nevoie, să se creeze un fond care să sprijine o reeşalonare pe termen foarte scurt, 3-6 luni", a mai arătat reprezentantul AFEER.

În alte ţări care au avut măsuri similare au fost create fonduri speciale, cu bani europeni destinaţi măsurilor anti-Covid.

"Furnizorii de energie nu au atribuţii de protecţie socială", au mai spus responsabilii AFEER.

OUG 70 din 14 mai 2020 arată, la articolul 72: "Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar, în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb