Evoluţia sectorului construcţiilor în luna mai a fost peste potenţial pentru a zecea lună consecutiv, confirmându-se climatul pozitiv din sfera acestui sector intensiv în capital şi forţă de muncă, într-un context caracterizat prin nivelul redus al costurilor reale de finanţare, arată Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică, într-un raport de analiză.
Cu toate acestea, în dinamică lunară sectorul de construcţii s-a ajustat pentru a doua lună la rând în mai, cu 2,2% comparativ cu aprilie, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc, potrivit economistului, care citează datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) cu privire la evoluţia sectorului în luna mai şi primele cinci luni ale anului curent.
Rădulescu notează: "Lucrările de reparaţii curente, construcţiile noi şi reparaţiile capitale au înregistrat scăderi cu ritmuri lunare de 1,4%, 2,3%, respectiv 8,1%. În dinamică an/an, sectorul de construcţii a accelerat de la 11,4% în aprilie la 11,7% în mai. Se evidenţiază majorarea lucrărilor de reparaţii curente şi lucrărilor de reparaţii capitale cu ritmuri anuale de 39,1%, respectiv 58,7%. Pe de altă parte, lucrările de construcţii noi au scăzut cu 1,5% an/an".
Analiza din perspectiva obiectelor de construcţii evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 26,4% an/an, determinată de dinamica investiţiilor publice, mai arată macroeconomistul, care adaugă de asemenea că lucrările de clădiri rezidenţiale au consemnat un avans de 12% an/an pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finanţare, creşterii veniturilor populaţiei şi continuării programului Prima Casă.
"Pe de altă parte, lucrările de clădiri nerezidenţiale s-au ajustat cu 6,7% an/an, expresie a deteriorării climatului investiţional. Astfel, în primele cinci luni din 2020 sectorul construcţiilor a consemnat un avans de 22,3% an/an, evidenţiindu-se majorarea componentelor reparaţii curente şi reparaţii capitale cu 58,1% an/an, respectiv 58,5% an/an. Totodată, construcţiile noi au crescut cu un ritm anual de 9,1% în perioada ianuarie-mai", mai arată specialistul.
Andrei Rădulescu mai precizează că analiza din perspectiva ofertei evidenţiază majorarea construcţiilor inginereşti cu 39,7% an/an la cinci luni din 2020, determinată de creşterea cheltuielilor de capital ale statului cu 19,5% an/an la 7,4 miliarde de lei.
Analistul notează: "Lucrările de clădiri nerezidenţiale şi cele de clădiri rezidenţiale s-au majorat cu 4% an/an, respectiv 19,2% an/an. Estimările econometrice elaborate indică evoluţia construcţiilor la un ritm peste potenţial pentru a 10-a lună consecutiv în mai, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice. Ne aşteptăm ca sectorul construcţiilor să fie unul din cele mai dinamice în ciclul economic post-pandemie, perspectivă susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, măsurile de politică economică semnalate recent la nivelul Uniunii Europene şi în sfera internă şi potenţialul de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice".
Sectorul construcţiilor are o pondere în formarea PIB de 4% potrivit datelor pe primul trimestru din acest an ale INS.