Economia ţării noastre va suferi o nouă contracţie în trimestrul al treilea din acest an, după două trimestre la rând în care PIB-ul s-a diminuat, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania (BT).
Domnia sa a declarat vineri, într-o conferinţă: "Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea să rămânem în această situaţie şi după trimestrul al treilea este destul de mare. Trimestrul trei a început foarte rău, conform datelor din luna iulie".
Andrei Rădulescu a arătat că, în comparaţie cu luna iunie, producţia industrială a decelerat, în iulie, la 5,7%, în ritm anual, comerţul cu amănuntul - la 6,3%, rata şomajului structural a stagnat, însă exporturile au crescut cu 12,7% (faţă de iunie), atingând un maxim istoric.
Economistul a explicat că investiţiile productive din România au un trend descrescător, iar ţara se confruntă cu fenomentul de destocare. "Avem 6 ani la rând de scădere a capitalului fix, care se află cu peste 25% sub maximul din 2008".
Pe de altă parte, analistul este de părere că ţara noastră s-a stabilizat din punct de vedere macroeconomic: "Economia ţării noastre nu a arătat niciodată mai bine ca acum, luând în considerare competitivitatea internaţională dovedită prin creşterea exporturilor, deficitul bugetar controlat şi intrarea într-un nou ciclu de creditare".
Domnia sa previzionează o creştere a PIB de 2,5% anul acesta faţă de anul trecut. Conform estimărilor economistului, consumul privat va marca un plus de 4,5% în acest an, urmând să contrabalanseze contracţia investiţiilor, previzionată la 4,4% (an/an).
Andrei Rădulescu consideră că România are premisele necesare unei accelerări graduale a PIB pe termen mediu, printr-o creştere de 3,6% în 2015 şi 4,2% în 2016, ca urmare a relansării fluxurilor investiţionale productive (8,8% în 2015, 8,5% în 2016). În ceea ce priveşte rata şomajului, analistul este de părere că aceasta se va plasa, pe termen mediu, sub nivelul de 7%.
Andrei Rădulescu previzionează că inflaţia (IAPC, an/an) se va menţine în limita intervalului ţintă al BNR pe termen mediu, şi anume 1,5% în 2014, 1,9% în 2015 şi 1,7% în 2016.
Referitor la dobânda de politică monetară, Andrei Rădulescu consideră că vom încheia anul cu un nivelul de 2,75%, de la 3,25% în prezent.
Analistul Băncii Transilvania anticipează că BNR va tăia dobânda de politică monetară cu 0,25% în fiecare din cele două şedinţe programate în septembrie şi noiembrie.
Andrei Rădulescu a fost primul economist care a descoperit scăderea economică din T1, care nu a fost anunţată oficial de Institutul Naţional de Statistică, şi a indicat faptul că din punct de vedere tehnic, România a intrat în recesiune, având două trimestre consecutive - T2 şi T1- de scădere economică.