ANDREI RĂDULESCU, BT: "Vom avea contracţie economică şi în trimestrul al treilea"

GABRIELA MĂRĂCINEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 15 septembrie 2014

"Vom avea contracţie economică şi în trimestrul al treilea"

Economia ţării noastre va suferi o nouă contracţie în trimestrul al treilea din acest an, după două trimestre la rând în care PIB-ul s-a diminuat, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania (BT).

Domnia sa a declarat vineri, într-o conferinţă: "Suntem în recesiune tehnică şi probabilitatea să rămânem în această situaţie şi după trimestrul al treilea este destul de mare. Trimestrul trei a început foarte rău, conform datelor din luna iulie".

Andrei Rădulescu a arătat că, în comparaţie cu luna iunie, producţia industrială a decelerat, în iulie, la 5,7%, în ritm anual, comerţul cu amănuntul - la 6,3%, rata şomajului structural a stagnat, însă exporturile au crescut cu 12,7% (faţă de iunie), atingând un maxim istoric.

Economistul a explicat că investiţiile productive din România au un trend descrescător, iar ţara se confruntă cu fenomentul de destocare. "Avem 6 ani la rând de scădere a capitalului fix, care se află cu peste 25% sub maximul din 2008".

Pe de altă parte, analistul este de părere că ţara noastră s-a stabilizat din punct de vedere macroeconomic: "Economia ţării noastre nu a arătat niciodată mai bine ca acum, luând în considerare competitivitatea internaţională dovedită prin creşterea exporturilor, deficitul bugetar controlat şi intrarea într-un nou ciclu de creditare".

Domnia sa previzionează o creştere a PIB de 2,5% anul acesta faţă de anul trecut. Conform estimărilor economistului, consumul privat va marca un plus de 4,5% în acest an, urmând să contrabalanseze contracţia investiţiilor, previzionată la 4,4% (an/an).

Andrei Rădulescu consideră că România are premisele necesare unei accelerări graduale a PIB pe termen mediu, printr-o creştere de 3,6% în 2015 şi 4,2% în 2016, ca urmare a relansării fluxurilor investiţionale productive (8,8% în 2015, 8,5% în 2016). În ceea ce priveşte rata şomajului, analistul este de părere că aceasta se va plasa, pe termen mediu, sub nivelul de 7%.

Andrei Rădulescu previzionează că inflaţia (IAPC, an/an) se va menţine în limita intervalului ţintă al BNR pe termen mediu, şi anume 1,5% în 2014, 1,9% în 2015 şi 1,7% în 2016.

Referitor la dobânda de politică monetară, Andrei Rădulescu consideră că vom încheia anul cu un nivelul de 2,75%, de la 3,25% în prezent.

Analistul Băncii Transilvania anticipează că BNR va tăia dobânda de politică monetară cu 0,25% în fiecare din cele două şedinţe programate în septembrie şi noiembrie.

Andrei Rădulescu a fost primul economist care a descoperit scăderea economică din T1, care nu a fost anunţată oficial de Institutul Naţional de Statistică, şi a indicat faptul că din punct de vedere tehnic, România a intrat în recesiune, având două trimestre consecutive - T2 şi T1- de scădere economică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb