"Nu avem tranzacţii imobiliare abandonate sau amânate din cauza situaţiei din Ucraina"

ANDREI VĂCARU, ŞEFUL DIVIZIEI DE INVESTIŢII DIN CADRUL JLL ROMÂNIA: "Nu avem tranzacţii imobiliare abandonate sau amânate din cauza situaţiei din Ucraina"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii #Adevărul - prima victimă / 1 martie 2022

"Nu avem tranzacţii imobiliare abandonate sau amânate din cauza situaţiei din Ucraina"

În prezent nu există semne privind tranzacţii imobiliare care să fie abandonate sau amânate din cauza războiului din Ucraina, a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe, Andrei Văcaru, şeful diviziei de investiţii din cadrul JLL România. Oficialii companiei de consultanţă au precizat că în prezent lucrează la tranzacţii pentru 13 companii care doresc să-şi deschidă operaţiuni în ţara noastră.

Văcaru a afirmat: "Există puţine certitudini şi dintre ele aş menţiona următoarea: suntem o ţară membră NATO, ceea ce dă un grad de confort real investitorilor, aşa cum dă şi oamenilor obişnuiţi. Aşa cum n-am văzut cozi la ATM-uri sau cozi la benzinării în România, sau un exod masiv de oameni care să fugă din ţară, aşa nu avem nici deal-uri pentru care investitorii să fi spus că le abandonează sau că le pun pe hold în aceste circumstanţe".

Din contră, a precizat Marius Şcuta, şeful diviziei de birouri din cadrul JLL, pe partea de office există un număr de 13 companii noi care vor să-şi deschidă operaţiunile în ţara noastră.

"Lucrăm în acest moment la 13 deal-uri, în acelaşi timp, cu companii noi. Este cel mai mare număr pe care l-am avut vreodată: aveam cam 2-3, maxim 5-6, dar 13 care să fie active căutând spaţii de birouri, să discute de headcount şi să fi început deja să angajeze oameni; aşa ceva nu am mai avut. Niciunul din proiectele acestea nu s-a oprit sau nu s-au ridicat probleme că România poate să fie o ţară cu risc", a spus reprezentantul Jones Lang LaSalle (JLL) România.

Şcuta estimează că aceste companii, care caută în total spaţii de birouri de circa 45.000 de metri pătraţi, vor avea în jur de 4.500 de angajaţi noi, un număr semnificativ comparativ cu ultimii 5-6 ani. Acesta consideră că cererea netă de spaţii de birouri se va ridica anul acesta la nivelurile pre-pandemie. Cele 13 companii aduse în discuţie sunt din domenii precum IT, automotive sau suport, iar unele vin din Germania. De asemenea, nu toate îşi toate îşi caută birouri în Bucureşti, ci explorează şi alte centre regionale dezvoltate precum Timişoara, Iaşi sau Cluj.

Potrivit oficialilor JLL, există de asemenea interes de relocare în România pentru companii cu operaţiuni în Ucraina.

"Avem o cerere care ne-a venit de la o companie pe care o avem în portofoliul de clienţi globali care ne-a pus să căutăm 100 de apartamente de închiriat pentru angajaţii lor din Ucraina, ceea ce mă face să cred că ei vor fi acomodaţi în birourile din România pentru a putea să-şi desfăşoare munca. Mi-e greu să cred că doar îi mută în apartamente ca să îi salveze fără să le ofere un spaţiu şi un loc unde să îşi continue munca", a spus Marius Şcuta.

Andrei Văcaru a adăugat: "Vedem multe companii vestice care încearcă să găsească soluţii, pentru moment, de relocare fizică a angajaţilor, să le ofere această opţiune de a-i reloca în România sau Polonia şi este posibil ca această tendinţă să se transforme şi într-o cerere de a muta şi spaţiile în care ei funcţionau, dar, deocamdată, cred că focusul este efectiv pentru a sprijini oamenii de a ieşi din Ucraina şi vedem foarte mult interes din partea corporaţiilor pentru a oferi opţiuni angajaţilor lor".

Oficialii JLL au mai arătat că, în ultimii doi ani, pe piaţa imobiliară românească s-au investit peste 2 miliarde de euro, iar ponderea majoritară a capitalului a provenit de la investitori din Europa Centrală şi de Est.

"În mod normal este un dezavantaj. Nu avem nici măcar 5% investitori din Europa de Vest sau Statele Unite, unul din motivele pentru care continuă să existe o diferenţă de preţ semnificativă între România şi alte ţări din Est în care ei sunt prezenţi", a spus Văcaru.

Acesta a adăugat: "Apropo de predicţii pentru anul acesta, nu este simplu de zis nimic în contextul actual, dar înainte de izbucnirea războiului din Ucraina aşteptările noastre erau ca volumul de tranzacţionare să fie cel puţin la nivelul din 2021 dacă nu mai mare, iar asta nu dintr-un optimism specific unor agenţi, ci uitându-ne efectiv la mandatele care se aflau în piaţă la momentul respectiv. Ne menţinem aceste previziuni pentru că, încă odată, din tranzacţiile pe care lucrăm noi nu vedem nimic oprindu-se sau fiind amânat la momentul acesta - dar evident este o situaţie în desfăşurare şi vom vedea cum evoluează lucrurile".

Totodată, potrivit oficialilor JLL, provocările pieţei de birouri în 2022 sunt PUZ-uri blocate şi pandemia. Practic, livrările de clădiri noi de birouri vor fi reduse anul acesta, iar unul dintre motivele principale este faptul că foarte multe proiecte au PUZ-urile blocate. Specialiştii JLL estimează că este vorba de proiecte care însumează peste 100.000 metri pătraţi de spaţii de birouri, amplasate în zone care nu ridică probleme şi care au toate actele în regulă.

"Pur şi simplu e un blocaj, nimeni nu semnează nimic. Oamenii au toate actele în regulă şi aşteaptă, nu li se dă niciun răspuns de la autorităţi", a afirmat Marius Şcuta.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Inca nu...

    Poate mai sunt prosti in piata sa cumpere la suprapret intr-o tara vecina cu razboiul. Stay tuned... 

    1. Subscriu la corectia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb