ANEIR: Eximbank ţine "cu lunile" în sertare cererile de finanţare, descurajând exporturile

C.P.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 noiembrie 2009

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a acuzat dur Eximbank, într-un comunicat remis ieri, sus-ţinând că banca de stat a devenit un "factor de descurajare a exporturilor", în condiţiile în care ţine "cu lunile" în sertare cererile de finanţare sau de garanţii.

"Astăzi, în condiţii de criză acută, în loc să se constituie în principalul susţinător al exporturilor (cum s-a stabilit încă de la înfiinţarea băncii), Eximbank s-a transformat într-un factor de descurajare a exporturilor", se afirmă în comunicat.

"Cererile de finanţare sau cele de garanţii zac cu lunile prin sertarele din bancă, perioadă în care firmele sunt puse pe drumuri să aducă tot felul de hârtii şi justificări, ignorându-se faptul că niciun client nu poate aştepta cu lunile până i se răspunde la o solicitare", acuză exportatorii, care menţionează că nici băncile comerciale private nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii.

ANEIR acuză şi Ministerul Finanţelor, care coordonează Consiliul interministerial de politici al Eximbank - pe care asociaţia o numeşte "copilul de suflet al MFP" -, că "n-a fost capabil să simplifice procedurile şi să reducă birocraţia din bancă", deşi "a avut grijă de menţinerea privilegiilor pentru membrii Consiliului (răsplătiţi lunar cu mii de euro)".

Asociaţia mai susţine că nici celelalte bănci comerciale nu au fost mai prietenoase cu exportatotorii, pierzându-se multe afaceri pe piaţa externă.

Volumul de export a suferit pierderi de 7,5 miliarde euro

Ţara noastră contabilizează pierderi de 7,5 miliarde euro din volumul de export, în ultimul an, potrivit ANEIR, iar o treime dintre firmele exportatoare au ieşit de pe piaţa externă.

După opt ani de explozie, perioadă în care volumul vânzărilor în străinătate crescuseră de la 10 miliarde dolari, în 2000, la peste 35 miliarde euro, anul trecut, luna noiembrie 2008 a marcat prima scădere a exporturilor - de circa 10%, mai arată comunicatul ANEIR. Au urmat reduceri din ce în ce mai drastice, vârful fiind atins în octombrie, anul curent, cu circa 40% (în zona extra UE), potrivit Asociaţiei.

ANEIR mai atrage atenţia că dincolo de factorii interni, la această evoluţie au contribuit şi "bâlbele interne, lipsa de interes a Guvernului şi lipsa de apetit a băncilor pentru finanţarea , cum este perceput pretutindeni în lume exportul".

PRECIZARE EXIMBANK

Referitor la comunicatul de presă emis astăzi, 4.11.2009, de către ANEIR, vă aducem la cunoştinţă următoarele:

1. "Consiliul interministerial de politici al băncii" este un organism inexistent;

2. Componenţa Comitetul Inter-Ministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări (C.I.F.G.A) este stabilită prin Hotărîre de Guvern (HG). Pentru corecta informare a opinei publice, C.I.F.G.A este un for de decizie care are 18 membrii, în mare parte a lor secretari de stat în ministere cu profit economic. Rolul acestui organism este de a lua decizii cu privire la utilizarea fondurilor statului din punct de vedere al finanţărilor, garanţiilor şi asigurărilor.

3. Evoluţia băncii în ultimele luni arată după cum urmează:

a) soldul creditelor acordate de Eximbank societăţilor comerciale în nume şi cont propriu a crescut în ultimele şase luni (faţă de finalul lunii martie) cu 13%;

b) s-a observat o îmbunătăţire a utilizării fondurilor statului, activitatea Eximbank în nume şi cont stat înregistrînd o creştere foarte mare/semnificativă în ultimele 6 luni: soldul garanţiilor de stat acordate societăţilor comerciale a înregistrat o creştere de 275% faţă de finalul lunii martie 2009, fiind acordate în acestă perioadă garanţii de stat pentru sectoarele prioritare în valoare de aproximativ 315 milioane RON (70 mil. euro);

c) activele EximBank au urcat la 4 miliarde de lei, cu aproape 40% mai mult faţă de finalul anului trecut;

d) expunerea totală a băncii (credite, garanţii, etc) a crescut în aceeaşi perioadă cu 22%;

e) profitul brut a crescut de aproape 1,4 ori faţă de valoarea corespunzătoare întregului an 2008, atingînd aproape 30 mil. euro. Această perfomanţă vine atît din faptul că toate activităţile băncii au înregistrat creşteri dar şi pe fondul reducerii cheltuielilor, faţă de indicatorii prevăzuţi în buget, cu aproape 20%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb