ANEIR susţine că MEC prezintă date optimiste în privinţa exporturilor

VALENTIN ROMAN
Ziarul BURSA #Companii / 18 august 2005

Raportul Departamentului de Comerţ Exterior a creat o discrepanţă între declaraţiile reprezentanţilor MEC şi cele ale exportatorilor autohtoni privind volumul tranzacţiilor. Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comerţ, a declarat că cifrele au fost raportate de autorităţile vamale şi că urmările pozitive ale acestora vor fi vizibile în decursul lunilor următoare. În replică, Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), ne-a declarat că aceste cifre şi date nu reflectă realitatea, în spatele acestora ascunzîndu-se, de fapt, descreşteri cantitative ale exporturilor. Mihai Ionescu a precizat că nu a simţit implicarea Guvernului în stimularea exportului, deşi ANEIR a înaintat, în acest sens, un memorandum prin care solicita o serie de măsuri, care, însă, conform domniei sale, au rămas, pînă în prezent, în stadiul de promisiuni.

Cifrele au fost prezentate în cadrul unui raport al activităţii Departamentului de Comerţ Exterior al MEC.

Creşteri semnificative, la MEC

Volumul importurilor în primul semestru al anului în curs însumează 14.739,4 milioane euro, fapt ce punctează o creştere cu 22,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Aceste cifre denotă nevoia de import a unor materii şi componente necesare producţiei de export, dar şi cererea mare de echipamente de înaltă tehnologie necesare noilor investiţii, se arată în raportul de activitate al Departamentului de Comerţ Exterior pentru primele şase luni ale anului 2005. Ministrul delegat pentru comerţ, Iuliu Winkler, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, în privinţa exporturilor, creşterile semnificative au fost înregistrate în cazul produselor cerealiere (+282,9%), a componentelor şi părţilor de aeronave (+193,4%), diverse produse alimentare (+191,8%), ceasornicărie (+119%), autovehicule şi componente ale acestora (+54%), produse din fontă, oţel şi fier (+45,5%), instrumente şi aparate optice, de măsură şi control (+31,8%). Consecinţa pozitivă constă în diversificarea structurii mărfurilor exportate şi în valoarea adăugată mai mare, a menţionat ministrul delegat pentru comerţ.

Conform raportului, în cifre, exporturile au fost dominate valoric de: maşini, aparate, vehicule, instalaţii şi echipamente electrice (2.646,1 milioane euro) şi materiale textile (2.051,8 milioane euro); în timp ce importurile au înregistrat valori mari în cazul maşinilor, aparatelor şi echipamentelor electrice (3.272,8 milioane euro) şi al combustibililor (1.989,7 milioane euro). Deficitul comercial (export FOB-import FOB), înregistrat în primele şase luni ale anului în curs, a fost de 3.074,3 milioane euro. Comparaţia între exporturile FOB şi importurile CIF (care includ şi importul de servicii de asigurare şi transport internaţional) stabileşte un deficit de 4.208,9 milioane euro. Iuliu Winkler a mai afirmat că principalul partener de afaceri al ţării noastre este Uniunea Europeană, cu o pondere de 68,87% la export şi 63,01% la import, cele mai multe schimburi avînd loc cu Italia, Germania, Turcia şi Franţa.

Pe plan extern, departamentul va acţiona preponderent prin intermediul unor consilieri economici ataşaţi ambasadelor, care au ca scop atragerea inves-tiţiilor şi stabilirea de contacte cu reprezentanţii companiilor interesate să prospecteze piaţa românească.

Consilierii vor beneficia de stagii de training anuale şi vor ocupa posturile respective în urma unui concurs, cei selectaţi primind un mandat de patru ani, dacă pe această perioadă nu vor atinge vîrsta de pensionare, a precizat ministrul delegat pentru comerţ. Domnul Winkler a anunţat că, pentru cel de-al doilea semestru al anului 2005, MEC intenţionează să lanseze Proiectul pentru Strategia Naţională de Export, ce va reprezenta un exemplu de parteneriat public-privat şi va demara la începutul lunii septembrie, beneficiind de asistenţa tehnică a Centrului Internaţional de Comerţ de la Geneva. Pentru luna noiembrie a acestui an, ministerul va organiza un exerciţiu între ţara noastră şi Organizaţia Mondială a Comerţului, a adăugat ministrul.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb