Angajaţii ANAF şi ai Ministerului de Finanţe protestează în perioada 4-18 mai în faţa mai multor direcţii regionale din ţară, cât şi la sediul ministerului de resort, deoarece clasa politică pregăteşte un set de măsuri anti-finanţişti, menite să şubrezească şi mai mult mecanismele bugetare, în contextul în care, România se situează între statele cu cele mai slabe colectări din Europa, 26,6% din PIB, cu un deficit de personal reliefat de raportul 1 angajat din Fisc la aproximativ 100 de contribuabili înregistraţi, se arată într-un comunicat de presă intitulat "Cârpeala sacului bugetar nu poate fi acceptată de finanţişti şi generează proteste de stradă", remis Redacţiei de Sindicatul Naţional Finanţe Publice - SindFisc.
"Rolul colectării taxelor, impozitelor şi contribuţiilor într-o economie, este esenţial. O naţiune puternică se bazează pe bugete substanţiale, sustenabile, pe sisteme economice care să favorizeze dezvoltarea, pe servicii publice măsurabile. O colectare slabă conduce la funcţionarea statului în modul de avarie, la mai puţini bani în bănci, la reducerea posibilităţii de finanţare a celor ce vor să aducă plusvaloare societăţii în general. Noi, finanţiştii, am ales o meserie care se practică din convingere, din respect pentru stat şi cetăţeni. Este o meserie care necesită vocaţie şi formare profesională permanentă, un anumit tip de pregătire, abilităţi sporite, o anumită predictibilitate şi stabilitate.
Dragi contribuabili, plătitori şi în mod cert viitori plătitori de impozite, taxe şi contribuţii, nu sunteţi singuri! Noi, cei de la Sindicatul Naţional Finanţe Publice (SindFISC), milităm pentru o relaţie corectă cu dumneavoastră care să asigure acestei ţări progres şi prosperitate, milităm şi luptăm pentru o salarizare decentă a membrilor noştri, pentru egalitatea de şanse, pentru condiţii normale de lucru şi mai ales pentru asumarea instituţională", se arată în documentul citat.
Printre deficienţele cu care se confruntă angajaţii ANAF se numără discrepanţele salariale existente în instituţii (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă şi sporuri specifice, în condiţii similare de muncă şi pregătire/specializare), impunerea de obiective instituţionale unui personal subdimensionat (locaţii deservite de doar 4-5 persoane), lipsa unui Statut al finanţistului, similar cu al altor categorii de funcţionari care desfăşoară activităţi specifice, precum activitatea desfăşurată de angajaţii sistemului instituţional al Ministerului Finanţelor şi sisteme informatice şi structuri IT greoaie şi uzate moral.
Reprezentanţii angajaţilor ANAF afirmă că o finanţare corectă a activităţii finanţiştilor care să ducă la o colectare spre 37% din PIB, înseamnă digitalizare, sisteme de management moderne, respect, susţinerea şi formarea profesională continuă a finanţiştilor, îmbunătăţirea comunicării instituţionale cu contribuabilii, salarizare adecvată în concordanţă cu complexitatea muncii, a riscurilor suplimentare asumate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Danusia în data de 03.05.2023, 15:12)
Propunem dublarea salariilor
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 16:58)
Protesteaza ca au cea mai mica rata de colecatre la TVA ?
3. Și cu “pilele” venite prin transfer, ce facem
(mesaj trimis de anonim în data de 03.05.2023, 23:54)
Puneți fraților la munca și “pilele” aduse prin transfer de la alte instituții, unde au lucrat 2-3 luni și apoi au “sărit” in DGRFP-uri