Angajaţii Ministerului Culturii şi ai Direcţiilor judeţene de cultură sunt în grevă japoneză timp de o săptămână, din cauza salariilor mult mai mici faţă de colegii din alte ministere, cu aceleaşi funcţii, informează sindicatul Culturalia, afiliat la Blocul Naţional Sindical (BNS).
Angajaţii Ministerului Culturii vor protesta în faţa instituţiei săptămâna viitoare.
"Vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii şi alte evenimente naţionale importante", susţin sindicaliştii.
Potrivit sursei citate, sindicatul Culturalia apelează la această formă de protest pentru că Guvernul României trebuie să înţeleagă că "nu se mai poate continua cu această indiferenţă faţă de salariaţii Ministerului Culturii şi salariaţii din Direcţiile Judeţene pentru Cultură".
"Membrii Sindicatului Culturalia merită să aibă aceleaşi drepturi, precum colegii din alte instituţii, dat fiind că absolut nimic nu ne diferenţiază profesional, doar salariile! Avem numai obligaţii la fel, din păcate. Vom continua să ne facem auziţi prin aceste proteste, pentru că da, noi suntem puţini şi 'neimportanţi', însă vom avea şi noi un cuvânt de spus cât de curând. Poate atunci când vom refuza să mai emitem avize sau să organizăm Ziua Culturii sau multe alte evenimente de importanţă naţională. Am fost oropsiţii soartei, pentru că domeniul culturii nu mai reprezintă de mult timp nicio prioritate pentru statul român, deşi este prevăzut în Strategia Naţională de Apărare a ţării. De astăzi, timp de o săptămână, am început să purtăm banderole albe în semn de nemulţumire faţă de politicile salariale discriminatorii şi faţă de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti. De săptămâna viitoare, vom ieşi în faţa instituţiilor până ce ne vor fi ascultate doleanţele", se menţionează în comunicat.
Reprezentanţii sindicatului susţin că angajaţii Ministerului Culturii au salarii mult mai mici faţă de colegii din alte ministere, cu aceleaşi funcţii.
"Iată 'egalitatea' dintre ministere: un salariat la Ministerul Culturii în comparaţie cu alt coleg, să zicem de la Ministerul Muncii sau Ministerul Mediului, are următorul salariu de bază: consilier superior gradaţia 5 la Ministerul Culturii: 8.195 lei brut + alte sporuri; la Ministerul Mediului: 15.104 lei + alte sporuri legale; la Ministerul Muncii: 10.243 lei + alte sporuri legale", precizează sindicaliştii.
În ceea ce priveşte Direcţiile pentru Cultură, un angajat cu funcţia de consilier superior 5 are un salariu brut de 6.109 lei, în timp ce la Direcţia pentru Agricultură Sălaj salariul brut pentru aceeaşi încadrare este de 10.079 lei, la Direcţia de Impozite şi Taxe Locale S3 de 12.626 lei, iar la Primăria Municipiului Bucureşti - 11.675 lei.
"O simplă analiză a celor detaliate cu privire la salarii relevă realitatea şi inechităţile din sistemul public care se perpetuează an de an", atrage atenţia Sindicatul Culturalia.
Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a organizaţiei sindicale, decizia de a intra în grevă a fost luată, pe 23 noiembrie, pentru că nu a fost acordat sporul de 15% pentru complexitatea muncii şi din cauza neacordării drepturilor salariale restante, câştigate în instanţă încă din 2019.
"Am stabilit, în cadrul discuţiilor de astăzi, calendarul: 4 - 8 decembrie angajaţii din Ministerul Culturii şi Direcţiile pentru Cultură, care se alătură acţiunii, vor purta banderole albe pe braţul stâng. Între 11 şi 15 decembrie, timp de 5 - 10 minute în fiecare zi, vom ieşi în faţa Ministerului Culturii cu pancarte cu revendicările. De asemenea, colegii din direcţii pot ieşi în faţa instituţiilor. Este doar primul pas pe care îl facem şi aşteptăm o reacţie clară şi fermă din partea conducerii Ministerului Culturii şi a Guvernului României", precizează sindicatul.