• În timp ce salariaţii ameninţă cu greva, conducerea băncii spune că va lua măsurile legale corespunzătoare
Consiliul de Coordonare al Sindicatului "Raiffeisen Bank" a decis ca, începînd cu data de 17 aprilie, să declanşeze acţiuni de protest vizînd unele măsuri ale conducerii băncii pe care sindicaliştii le consideră abuzive. Reprezentanţii Consiliului de Coordonare ne-au declarat că hotărîrea luată de salariaţii membri de sindicat a apărut în urma nerespectării legii şi a contractului colectiv de muncă la nivel de unitate în privinţa restructurării salariaţilor din unele compartimente ale băncii. Maria Diţu, preşedintele Consiliului de Coordonare al Sindicatului "Raiffeisen Bank", ne-a declarat că, din datele pe care le deţine, conducerea intenţionează să desfiinţeze unele posturi la un număr de 41 de sucursale şi la toate centrele regionale. Domnia sa ne-a mai spus că nu cunoaşte exact numărul de concedieri vizate de conducerea băncii, deoarece aceasta nu a informat sindicatul în acest sens.
De asemenea, sindicaliştii mai acuză conducerea băncii că aplică un tratament discriminator în ceea ce priveşte modul de evaluare şi stimulare a angajaţilor. Lista de nemulţumiri a sindicaliştilor este completată, conform aceloraşi surse, de faptul că reprezentanţii Consiliului de Administraţie al băncii refuză sistematic dialogul cu salariaţii pe marginea problemelor pe care aceştia le au şi nu respectă programul de lucru.
Ca urmare a analizării tuturor acestor aspecte, sindicaliştii au hotărît să declanşeze acţiuni de protest începînd cu data de 17 aprilie, orele 10, primul pas în acest sens fiind pichetarea sediului central al băncii din Piaţa Charles de Gaulle.
Revendicările angajaţilor vizează iniţierea şi menţinerea unui dialog permanent între sindicat şi patronat, inclusiv obligaţia patronatului să invite delegaţii aleşi ai sindicatului la şedinţele Consiliului de Administraţie, conform prevederilor art. 30 din Legea nr. 54/2003 cu privire la sindicate. Totodată, salariaţii doresc respectarea programului de lucru de opt ore, afişarea acestuia la toate sucursalele şi agenţiile din teritoriu şi respectarea numărului de ore suplimentare prevăzute de lege. În acelaşi timp, angajaţii cer anularea deciziilor de concediere, despre care sindicaliştii spun că au fost emise de bancă fără consultarea sindicatului; precum şi stabilirea, de comun acord, a criteriilor privind evaluarea, stimularea şi promovarea salariaţilor din "Raiffeisen Bank".
• Conducerea băncii a acceptat revendicările sindicaliştilor, însă aceştia nu renunţă la acţiunile de protest
Pe de altă parte, reprezentanţi ai conducerii băncii ne-au declarat că au avut întîlniri cu sindicaliştii în zilele de joi şi vineri ale săptămînii trecute, aceştia din urmă fiind însoţiţi şi de reprezentanţi ai Cartelului Alfa. Steven Van Groningen, preşedinte & CEO al "Raiffeisen Bank", a precizat, într-un comunicat de presă, că a răspuns afirmativ tuturor celor patru puncte cuprinse în lista de revendicări prezentată de sindicat şi consideră că o acţiune de protest nu ar fi justificată.
Surse reprezentînd conducerea băncii ne-au declarat că, deşi condiţiile sindicaliştilor au fost dezbătute şi acceptate, totuşi liderii acestora au refuzat să semneze un protocol cu reprezentanţii conducerii motivînd că nu sînt mandataţi în acest sens. De asemenea, imediat după încheierea întîlnirii de vineri, liderii sindicali au anunţat că nu renunţă la acţiunile de protest.
Reprezentanţii Consiliului de Administraţie al băncii consideră că acuzaţiile care li se aduc sînt nefondate şi spun că acest lucru a fost recunoscut chiar şi de liderii sindicali în cadrul întîlnirii de vineri. În consecinţă, preşedintele "Raiffeisen Bank" a declarat că modul de acţiune al sindicatului este incorect, iar în ceea ce priveşte acuzaţiile aduse conducerii băncii, aceasta îşi rezervă dreptul să ia măsurile legale cores-punzătoare.