ANGEL TÎLVĂR, MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE "Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale"

G.M.
Ziarul BURSA #Politică / 21 noiembrie 2022

"Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale"

Guvernul nu se va atinge de pensiile militarilor, pentru că ele vor rămâne în categoria pensiilor ocupaţionale, a declarat Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naţionale, la finalul săptămânii, pentru Digi24.ro. Declaraţia ministrului Tîlvăr vine în contextul în care Guvernul discută cu Comisia Europeană despre reformarea sistemului de pensii publice.

"Pensiile militare sunt pensii ocupaţionale şi discuţiile cu Comisia Europeană nu reprezintă un lucru extraordinar, aşa se procedează. Este o manieră de lucru între ţările membre şi Comisie. Acest jalon 215 sau felul în care ne raportăm ar trebui să ţină seama şi de raportul Băncii Mondiale, care consfinţeşte faptul că aceste pensii nu sunt speciale, ci ocupaţionale. Ne dorim foarte mult ca discuţiile pe care le-a anunţat astăzi domnul ministru Boloş să se concretizeze într-o variantă acceptabilă pentru noi. În ceea ce mă priveşte, nu am niciun dubiu că pensiile militare vor rămâne pensii ocupaţionale. Ţinând seama şi de contextul în care ne aflăm, de experienţa altor state, militarii nu au a se teme că acest statut va fi schimbat. Sunt sigur că statul român are resursele de convingere şi argumentele necesare care să ducă în direcţia pe care ne-o dorim. Am colegi din MApN care se află la Ministerul Muncii pentru a discuta aplicat şi în context tema. Strategia mea şi a noastră este să menţinem importanţa socială a acestei profesii, dedicaţia lor şi să facem ca domeniul militar să fie unul atractiv. Acest lucru se poate realiza şi prin asigurarea condiţiilor de viaţă ale celor care au un rol important", a afirmat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării Naţionale a mai precizat că, dacă în acest moment în magistratură există un val de pensionări de teama creşterii vârstei de pensionare pentru judecători şi procurori, în cadrul Armatei nu există un asemenea fenomen de masă.

"În calitate de oameni care administrăm şi coordonăm inclusiv acest aspect al vieţii militarilor noştri, ne preocupă acest fenomen şi suntem atenţi. Depunem toate eforturile iar demersul care are loc în momentul acesta este unul din ele. Ne preocupă în continuare să garantăm că pensiilor militarilor vor rămâne în continuare pensii ocupaţionale", a spus Angel Tîlvăr, care nu a exclus posibilitatea unui val de pensionări dar care "ar putea să capete sens, pentru că ar fi o dezamăgire (n.red. - diminuarea pensiilor militarilor) pentru cei care şi-au dedicat viaţa unei datorii care este sfântă pentru ţară".

Amintim că recent Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a declarat că nu crede că este potrivită în acest moment " o bulversare a sistemului nostru de apărare naţională".

Comisia Europeană susţine însă că pensiile militare trebuie reformate odată cu pensiile speciale şi că ţara noastră trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% din PIB, la capitolul cheltuieli cu pensiile, începând de anul viitor.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Lăsați Legea 223/2015 așa, și scoateți din aplicare OUG 59/2017. Apoi interveniți cu actualizare pensiilor militare. Ați băgat vrajbă în noi.... Aceleași funcții, același grad, vechime, etc......dar pensii diferite cu trecerea în rezervă la trei luni distanță între noi (august 2017 cu oct. 2017). Rușine să vă fie....

    1. Asa este peste tot, nu doar la voi, astia speciali...

    ... pensiile militare sunt pensii speciale !!!

    lasati textele , nu pacaliti pe nimeni !!!! 

    Dar banii cu care se maresc salariile voastre ,din banii cui provin?Provin din banii facuti in mare parte a oamenilor care au realizat plus valoare,de aceia de care guvernul le acorda salariul minim si la altii mai mare.Dormiti mai departe.

    Au existat mai multi morti in meserii periculoase , mineri , marinari , soferi , electricieni s.a.m.d decat in armata romana si nu au fost bonificati cu pensii ocupationale aditional desi s-au ocupat , repet , cu moartea mai mult decat catanele din armata romana , mai ales cele care sunt acum in pensie. Si oricum ati primit cu varf si indesat in timpul serviciului pentru ca va trzeati la " alarma" sau lustruiati bocancii mai mult decat civilii

    Sa le dea salarii mai mari, daca chiar sunt atatea riscuri, si du-paia au pensii dupa contributie mari. si binenteles in caz de razboi sa primeasca ce stiu eu prima de lupta si apoi pensie de veteran de razboi cum avea bunicu-mio, pe merit pt ca si-a aparat tara in wwII si pt ca nu-si putea folosi o mana. dar numai daca ne ataca pe noi cineva.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb