Paul Anghel, director general ANPC, recomandă tuturor persoanelor să cumpere produse alimentare de post doar din locuri special amenajate şi autorizate, precum şi solicitarea şi păstrarea bonului de casă, potrivit reţelei sale de socializare.
Directorul ANPC atenţionează şi "asupra faptului că dacă achiziţionaţi produse alimentare de post din locuri neautorizate, în care comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare, riscaţi ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea vă pot afecta sănătatea.", a transmis pe pagina sa de socializare.
Acesta informează să fie verificate cu atenţie eticheta produselor de post pe care le cumpărăm, deoarece "Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc", a mai transmis directorul ANPC, pe pagina sa.
Un alt aspect important pe care îl transmite Anghel, conform sursei menţionate este să nu cumpărăm produse a căror etichete nu ne informează complet şi corect privind conţinutul, ingredientele sau calitatea produsului.
Anghel transmite, potrivit sursei citate, "Sfătuiesc consumatorii să citească atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului şi de a evita astfel să fie induşi în eroare. Pentru ca produsele pe care le cumpăraţi în perioada postului Crăciunului, să nu prezinte un pericol pentru sănătatea dvs., vă recomand, în primul rând, ca înainte de cumparare, să acordaţi o atenţie deosebită listei ingredientelor. În cazul în care aceasta conţine şi ingrediente de origine animală, respectiv lapte praf, zer praf, pudră de ouă, trebuie să ştiţi că aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post."
Directorul ANPC subliniază, conform paginii sale de socializare că pentru produsele tăiate, fracţionate sau porţionate de vânzător, solicitaţi să vedeţi eticheta produsului pentru a verifica compoziţia şi data durabilităţii minimale.
Anghel mai transmite pe pagina sa de socializare asupra faptului că pe unele ambalaje veţi găsi pe lângă lista cu ingrediente şi afirmatia " poate contine urme de ou, lapte...". Aceasta este o informaţie oferită voluntar de către producător, şi înseamnă că, în ciuda tuturor asigurărilor luate pe perioada producţiei, cele mai mici urme din ingredientele menţionate, câteodată, nu pot fi evitate, transmite directorul ANPC.
Paul Anghel adaugă potrivit sursei citate, să verificăm dacă în magazin sunt respectate condiţiile de păstrare specificate de producător, în special temperatura. "Nu cumpăraţi produse care au fost ţinute la temperaturi mai mari decât cea specificată. După aachiziţie, respectaţi şi la domiciliu condiţiile de depozitare precizate pe ambalaj. De asemenea, verificaţi data durabilităţii minimale. Nu cumpăraţi produse cu data durabilităţii minimale sau data limita de consum depăşita sau modificată.", informează directorul general ANPC.
Conform sursei precizate, Anghel aminteşte consumatorilor că în urma acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori, comisarii ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au găsit la comercializare produse, pe a căror etichete, erau înscrise menţiuni care puteau induce în eroare consumatorii:
"Cozonac cu rahat, cacao şi stafide, ambalat în pungi din material plastic, în compozitia căruia se regăseau ouă, în contradicţie cu menţiunea inscripţionată pe fluturaşul colant "produs de post";
• "Maioneză vegetală simplă" şi "Maioneză vegetală Shaorma". Denumirea de MAIONEZĂ se atribuie doar unei emulsii pe bază de gălbenuş de ou, ulei şi alte ingrediente;
• "Pizza de post" - "specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale şi cazeină (substanţă proteică din lapte)", produsul nefiind astfel un produs " de post", cu efectul dezinformării consumatorilor;
• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum şniţel, pate, parizer, salam, cârnaţi, cremwurşti etc. la care era ataşată sintagma "vegetal";
• Înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a menţiunii "fără colesterol" sau "0% colesterol", sugerându-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică;
• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarată pe ambalaj conţinea proteine din lapte, în neconcordanţă cu denumirea de produs;
• Produse de cofetărie preambalate, cu menţiunea "de post", deşi în lista ingredientelor de pe eticheta era înscris "frişcă".
De asemenea au fost constatate următoarele abateri: