Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jus-tiţie (PICCJ) în vederea efectuării de cercetări în cazul deputatului PNL, Eugen Nicolăescu, sub acuzaţia de fals în declaraţii.
Deputatul liberal este acuzat că nu a trecut în declaraţia de avere donaţii dintr-un cont bancar, primite în campania electorală in 2008, în valoare de 174.200 lei,
Inspectorii ANI au explicat: "În urma rulajelor debitoare şi creditoare, în perioada 30.10.2008 - 15.12.2008, în contul deschis pe numele domnului Eugen Nicolăescu a fost depusă suma totală de 174.200 lei. Conform extraselor de cont, s-a constatat faptul suma de 174.200 lei a fost integral utilizată pentru plata de bunuri promoţionale (pelerine, saci de rafie, pungi, servicii de publicitate în ziar, cărţi vizită, cărţi poştale, căciuli, fulare etc.). Domnul Nicolăescu, în declaraţia de avere înregistrată la data de 03.06.2009, nu a menţionat sumele rulate prin contul bancar deschis pe numele său".
Inspectorii ANI precizează că Eugen Nicolăescu ar fi declarat că sumele rulate prin contul bancar provin de la diverse persoane fizice şi constituie cotizaţii aferente campaniei electorale.
ANI s-a sesizat în cazul deputatului liberal dintr-un articol publicat în presa centrală. Inspectorii ANI au anunţat că au efectuat cercetări în acest caz, ce i-au fost aduse la cunoştiinţă fostului ministru al Sănătăţii la data de 16 iulie 2009.
Deputatul liberal susţine însă că ANI nu l-a informat de acest demers. "Nu am fost informat oficial de către ANI despre acest demers, deşi am fost în contact cu un inspector de integritate în toamna anului 2009, când se părea că nu exista nici un fel de problemă în ceea ce priveşte autosesizarea ANI în urma unui articol din presă care se referă la cu totul altceva", a spus Nico-lăescu, într-un comunicat, remis redacţiei.
Deputatul a mai precizat că nu califică în nici un fel acţiunea ANI şi a apreciat că instituţiile statului trebuie lăsate să-şi facă datoria în conformitate cu prevederile legale, chiar şi atunci când acestea sunt interpretate eronat sau superficial.
"Din discuţiile purtate la sediul ANI am informat că sumele rulate prin contul de la BCR au fost încasate şi plătite prin intermediul mandatarului financiar pe perioada campaniei electorale, potrivit legii finanţării partidelor politice, bilanţul fiind vizat de Curtea de Conturi, dosarul predat la Autoritatea Electorală Permanentă şi mandatul de deputat fiind validat tocmai pentru că s-au îndeplinit cerinţele legale", a mai spus Nicolăescu.
"Atât timp cât nu am dispus personal de sume, iar contul era închis, cu sume zero, la 31.12.2009 este evident că patrimoniul subsemnatului nu a fost afectat în nici un mod, iar declaraţia de avere se referă la sumele de la sfârşitul anului, ceea ce este corect reflectat", a încheiat deputatul.