ANPC A CÂŞTIGAT PROCESUL ÎN CAZUL RAIFFEISEN LEAKS Raiffeisen Bank - obligată să modifice contractele de credit încheiate în 2006-2008

Emilia Olescu
Bănci-Asigurări / 13 iulie 2019

Raiffeisen Bank - obligată să modifice contractele de credit încheiate în 2006-2008

Raiffeisen Bank este obligată de instanţă să modifice, în cel mai scurt timp, toate contractele de credit încheiate în perioada 2006-2008, după ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat câştig de cauză Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în cazul Raiffeisen Leaks.

Conform portalului instanţei, CAB a decis, astăzi: "Respinge cererea ca neîntemeiată. Admite cererile de intervenţie accesorie. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. În cazul declarării, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 12.07.2019".

În procesul deschis de Raiffeisen Bank, entitatea bancară a contestat procesul verbal emis de ANPC în 2017, solicitând anularea lui. În baza acestui proces-verbal, care constată că, în contractele de împrumut, banca are clauze incorecte, ANPC a sancţionat instituţia de credit cu o amendă de 50.000 de lei şi a emis un Ordin prin care s-a dispus încetarea acestor practici.

Raiffeisen Bank a obţinut suspendarea Ordinului ANPC emis în baza procesului-verbal, până la soluţionarea definitivă a procesului.

În luna octombrie 2017, ANPC a emis Ordinul de încetare a practicilor incorecte în cazul Raiffeisen Bank, care obligă banca să-şi refacă toate contractele de credit în franci elveţieni, lei şi euro, readucându-le la condiţiile din perioada 2006-2008, când au fost încheiate. Acest lucru presupune, printre altele, aplicarea dobânzii de la acea vreme, dar şi refacerea scadenţarului.

Decizia a fost luată în urma solicitărilor făcute de Guvernul Tudose şi de Administraţia Prezidenţială, care au cerut instituţiei să soluţioneze un memoriu al Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC). Acesta face referire la apariţia în spaţiul public, în luna iulie 2017, a unor documente interne atribuite Raiffeisen Bank, care arată strategia băncii de acordare a creditelor în franci elveţieni.

Documentele scurse în mediul online în vara anului trecut arătau că, în februarie 2009, Comitetul pentru Active şi Pasive al Raiffeisen Bank a aprobat o nouă structură de preţuri pentru împrumuturile garantate, care viza creşterea treptată a dobânzilor la res­pectivele credite. Unul dintre ele, datat cu 10 mai 2007, detalia un program de repricing pentru creditele acordate în 2006, care prevedea trei etape, ultimele două dintre acestea vizând creşteri de dobânzi - în septembrie 2007 şi, respectiv, în ianuarie 2008 - pentru creditele acordate anterior.

Raiffeisen Bank a anunţat încă de la început că va contesta Ordinul ANPC. Reprezentanţii băncii subliniau, atunci, că înstituţia financiară a respectat şi respectă dispoziţiile legale în vigoare.

Opinia Cititorului ( 19 )

  1. Raifeisen mi a dublat dobanda mi a dublat cursul chf mi a triplat rata contrar pliantelor din 2007 si celor mentionate de angajati ca chf este cea mai sigura moneda datorita economiei performante a Elvetiei .Am pierdut in instanta in Romania urmeaza CJUE LUXEMBOURG.

    1. bah esti prost? Si cand Isarescu iti zicea sa iei credit in moneda in care iti incasezi salariu e faceai? CHF e mneda sigura, problema a fost cu leul in care iei tu salariul.

    Erau niste fatalai pe aici care s-au spart in figuri ani de zile luandu-le apararea porcului castrat de la raivarzan si hoiturilor ambulante din bnr. Cum e, fatalailor? Nimic, nimic?

    Nu cred ca exista compensatie pentru atatea familii distruse in atatia ani de sclavie! Nu inteleg nici angajații Raiffeisen care minteau cu nerușinare pentru un salariu mizer si cum au putut fi atât de prosti sa nu-si dea seama ca nu mai este vorba de banii mult adorați ci despre destine infrante si vieți trăite pentru a plăti rata la banca

    1. Aveti dreptate dar cred numai in puterea lui Dumnezeu

    Sa plateasca clientilor banii luati pe nedrept.va intreb pt cei care s au mutat la alta banca li se mai da banii incasati pe nedrept ?

    Chiar trebuie sa ne rugam sa apara documente si despre celelalte banci? Nu se grabeste nicio institutie sa sape mai departe? Se vede din avion ca toate au procedat la fel!

    Multumim BNR in frunte cu domnul Isarescu.

    Trebuie depusă plângere penală de către toți clienții împotriva băncilor care au acordat credite in CHF pentru INSELATORIE. Da stimate banci toate ati înșelat clienții la acordarea creditelor, ne-ati dus de nas cu reclame mincinoase si atractive, cele mai mici dobanzi..... moneda cea mai stabilă. .... , etc. Trebuie să plătească băncile si sa suporte toate costurile pe care le-au suportat clienții datorita incompetenței și a nesimțirii acestora.

    1. sa plateasca bancile ca eti tu proasta?

    Sunt o persoana interesata de acest proces, dar nu stiu de unde aceasta reportera ia datele prezentate. Am mai solicitat informatii suplimentare dar nu am primit nici un raspuns. Din ce am gasit eu, exista un proces pe rol la Tribunalul Bucuresti cu un nou termen 10.09.2019 (deci in derulare) dar nu am gasit nimic la Curtea de Apel Bucuresti. Dosarul respectiv are nr. 34552/299/2017. Cine este curios poate sa caute pe Just.ro.

    1. Stai linistit. Daca spune Bursa, atunci asa este.

      Daca zici tu atunci m-am linistit. Oricum tot "fake news" este pana nu-mi confirma ei.

      Inseamna ca nu stii ce e aia "fake news". Taci!

      8763/2/2017

      Acesta este numarul dosarului de pe portalul CAB.  

      Lucian draga, daca nu stii sa cauti, atunci nu-i faci mincinosi pe cei mai priceputi ca tine, ci spui "Scuze, sint prost, va rog sa-mi aratati cum sa caut".

      CITAT de pe site-ul Curtii de Apel Bucuresti": 

      "Nr. unic (nr. format vechi) :8763/2/2017 

      Data inregistrarii17.11.2017 

      Data ultimei modificari:12.07.2019 

      Sectie :veche - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal 

      Materie:Contencios administrativ şi fiscal 

      Obiect:anulare act administrativ anul Ordin nr.837/20.10.2017 

      Stadiu procesual:Fond 

      Părţi 

      Nu meCalitate parte 

      RAIFFEISEN BANKReclamant 

      AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILORPârât 

      PREŞE DINTELE AUTORITĂŢII NAŢIONALE PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR DL.BOGDAN MARCEL PANDELICĂPârât 

      Şedinţ e 

      12.07.2019 

      Ora estimata: 09:00 

      Complet: S8 Completul 17 fond 

      Tip solutie: Respinge cererea 

      Solutia pe scurt: Respinge cererea ca neîntemeiată. Admite cererile de intervenţie accesorie. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. În cazul declarării, recursul se va depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei, azi 12.07.2019.  

      Document: Hotarâre 2195/2019 12.07.2019" 

      La sfirsit, dupa ce ai primit lumina, spui "Multumesc!"

      Emilia, multumesc pentru mesaj.

      Make, ai fost foarte amabil cu raspunsul pe care mi l-ai trimis. Cred ca esti totusi cam dur propunandu-mi sa spun ca sunt prost. Sa-mi cer scuze este ok. Deci SCUZE. Nu stiu cui sa le adresez. Nu am jignit pe nimeni. Nu-mi sta in caracter. Am spus Fake news ?? Eu am urmarit dosarul de care faceam referire si care s-a blocat la Tribunalul Bucuresti. Era asa greu ca in articol sa apara acel numar de dosar? Este secret? CAB pe data de 12.07.2019 la mai multe Complete a avut mai multe sedinte. Nu am stiut dosarul. Ok. Multumesc. "M-ai luminat"

    Rugam ANPC sa treaca si pe la Banca Romaneasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb