ANPC a primit prima cerere de insolvenţă personală

E.O.
Ziarul BURSA #Companii / 16 februarie 2018

ANPC a primit prima cerere de insolvenţă personală

Surse: "ANPC va analiza punctual cazul, dar legea falimentului personal este blocată"

Prima cerere de insolvenţă personală a fost depusă la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), potrivit unor surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au spus că solicitarea consumatorului urmează să fie transferată Comisariatului Bucureşti, dar că încă nu există logistica necesară rezolvării dosarelor de insolvenţă a persoanelor fizice.

"Persoana care a făcut cererea are mai multe credite, în jur de 7-8, atât la bănci, cât şi la IFN-uri. Specialiştii din ANPC vor lua cazul punct cu punct, pentru a ajuta consumatorul, dar programul este blocat, pentru că nu sunt oameni, nu este logistică", ne-au spus sursele noastre.

Acestea au reiterat că Legea insolvenţei persoanelor fizice nu este funcţională, deşi a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Adoptată în Parlament în data de 20 mai 2015, Legea insolvenţei personale a fost amânată de mai multe ori, prima dată în decembrie 2015, pe motiv că nu există fondurile şi logistica necesare pentru aplicarea noilor reglementări, dar şi din cauza lipsei normelor metodologice de aplicare.

În prima jumătate a lunii iunie 2017, Guvernul a aprobat normele metodologice pentru aplicarea acestei legi, iar în toamna anului trecut aplicarea legii a fost prorogată până la 1 ianuarie 2018.

În acest context, sursele noastre ne-au declarat: "S-a ţinut cu tot dinadinsul ca legea să intre în vigoare, dar ea nu este funcţională. Nu sunt comisii judeţene, Ministerul de Justiţie nu are ceea ce îi trebuie, ANPC are mai puţin de 20 de angajaţi dintr-un necesar de 270 de oameni, pentru că în vara anului trecut au fost blocate angajările din sistemul bugetar. Abia fuseseră angajaţi 26 de oameni, dintre care au mai plecat în jur de 7. Între timp, au existat mai multe propuneri de amânare a legii, dar nu s-a dorit ca ea să fie amânată, deşi nu se poate aplica". Conform surselor noastre, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a angajat 600 de oameni, ANPC putând să facă angajări în baza unui memorandum: "ANPC a făcut un memorandum încă de când Mihai Fifor era ministrul Economiei, însă acesta stă pe masa ministerului de resort fără să fie semnat".

Avocatul Gheorghe Piperea a susţinut tot timpul că textul legii are deficienţe, precizând, la începutul acestui an: "Legea ar fi trebuit să fie un adevărat eveniment legislativ, dar este, precum se observă, complet ignorată de public şi de comercianţi, deopotrivă. În sine, respectivul act normativ este cvasi-imposibil de aplicat şi greşit din multe puncte de vedere. Cred, totuşi, că o lege proastă este mai bună decât o lege lipsă".

Senatorul PSD Ana Birchall, care a iniţiat această lege în anul 2014, este de altă părere, apreciind, după adoptarea normelor metodologice, care stabilesc modalitatea de desfăşurare a şedinţelor de conciliere, modul de comunicare cu debitorul şi creditorii, tipurile de onorarii pentru administratorul procedurii şi pentru lichidator, precum şi cuantumul minim şi maxim al acestor onorarii: "Odată cu adoptarea normelor metodologice, Legea insolvenţei persoanelor fizice devine un sprijin real pentru românii aflaţi în necaz financiar".

Textul legislativ prevede ca cetăţenii aflaţi în incapacitate de plată a datoriilor nu din vina lor să îşi poată reeşalona obligaţiile de plată pe baza unui plan de redresare financiară, pe o perioadă de cinci ani, ce poate fi prelungită cu 12 luni. Potrivit legii, debitorul poate solicita începerea procedurii de insolvenţă dacă este în incapacitate de a-şi achita datoriile în decurs de 90 de zile de la data scadentă a acestora. Astfel, cei care îşi declară insolvenţa sunt protejaţi de executarea silită şi orice astfel de procedură aflată în curs de desfăşurare se suspendă pe durata insolvenţei, conform textului legislativ. De asemenea, nu se vor acumula dobânzi penalizatoare, penalităţi sau alte tipuri de costuri suplimentare la datoriile existente la data deschiderii procedurii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb