Ţara noastră a importat în luna iunie 2019 o cantitate de gaze de 1.479.598 MWh, de 364 de ori mai mult faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).
În iunie 2018, România a importat doar 4.061 MWh.
Totodată, preţul mediu al gazelor de import în luna iunie 2019 a fost de 82,08 lei pe MWh, conform datelor ANRE, cu 19% mai mic decât cel al gazelor româneşti tranzacţionate pe bursă (101 lei pe MWh), după cum arată cotaţiile Bursei Române de Mărfuri.
OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, a fixat la 68 de lei pe MWh, pentru următorii trei ani, preţul pentru întreaga producţie internă de gaze naturale. OUG 19/2019, aprobată în martie 2019, a modificat această prevedere, lăsând la preţ fix doar cantităţile de gaze destinate consumatorilor casnici şi termocentralelor, începând cu data de 1 mai.
Acest lucru a dus la creşterea preţului gazelor de producţie internă pentru consumatorii industriali, care se tranzacţionează pe bursă, astfel că agenţii economici preferă să importe decât să cumpere gaze româneşti.
La finele lunii mai, ministrul Energiei, Anton Anton, declara că majorarea importurilor de gaze nu reprezintă o problemă.
"Dacă preţul gazelor de producţie internă este mai mare decât gazele de import, industria se va orienta către gazele de import. Nu văd care e problema", a afirmat Anton, într-o conferinţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.08.2019, 00:18)
Problema e ca firmele mici si medii n au acces la gazele din import cretinule. Si suntwm toti captivi la cei 2 producatori si cei cativa distribuitori intelesi intre ei, tembelilor
2. Scoala
(mesaj trimis de Marian în data de 21.08.2019, 12:40)
Poate il informeaza specialistii (daca mai sunt) din ME pe dl ministru care sunt problemele in perioada de iarna, ca are si dansul dreptate nu a trecut una adevarata,decat in fata televizorului acasa.Cu gaze din import va functiona si centrala de Iernut si cea preconizata la Mintia ? sau cu gaze din Marea Neagra care in mare parte nu mai sunt ale noastre, dar vor fi importate prin via Ungaria ca si acum ?Presupun ca asa scrie si in strategia asteptata de 13 ani sa apara si anume siguranta sistemului se va baza pe gazul din import rusesc via Ungaria.Ar mai fi o intrebare, importul de gaze se face in aceasta vara pe contract spot sau de lunga durata ? ,,specialistii, ME ne pot confirma ca preturile spot sunt mai mici decat cele din contracte pe durate mai mari de 1 an.