Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a stabilit cele trei zone de pe litoralul românesc al Mării Negre din care pot fi recoltate fructele de mare (midii şi vongole) pentru consum uman, potrivit unui comunicat de presă, scrie g4media.
- zona cuprinsă între Perişor şi Chituc (Tulcea), cu o suprafaţă de cca. 215 mile marine pătrate
- zona cuprinsă între Năvodari şi portul Constanţa (Baia Mamaia), cca. 109 mile marine pătrate
- zona cuprinsă între Agigea şi Mangalia, cu o suprafaţă de cca. 101 mile marine pătrate
Conform Regulamentelor Uniunii Europene, din raţiuni de siguranţă alimentară, moluştele bivalve vii pot fi introduse pe piaţă pentru consumul uman numai din zone clasificate de către autoritatea competentă a ţării respective.
Stabilirea celor trei zone e primul pas pentru dezvoltarea unor activităţi economice precum pescuitul midiilor şi vongolelor sau deschiderea de crescătorii.
Instituţiile responsabile pentru clasificarea zonelor de producţie a moluştelor bivalve vii din teritoriile româneşti ale Mării Negre sunt Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Agenţia Naţionala de Pescuit şi Acvacultură, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa" şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor prin Administraţia Naţională Apele Române, notează g4media.
Clasa A semnifică o calitate superioară a apelor din punct de vedere microbiologic, ceea ce permite introducerea directă pe piaţă pentru consumul uman a moluştelor bivalve vii, fără a mai fi necesară purificarea sau relocarea acestora.
De asemenea, în conformitate cu prevederile legale, au fost recoltate şi examinate probe pentru determinarea biotoxinelor marine. Probele au fost analizate la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti şi pentru toate probele analizate până în prezent s-au obţinut rezultate corespunzatoare, moluştele fiind sigure pentru consumul uman.