Prioritatea Australiei este să organizeze un referendum privind drepturile politice ale populaţiilor indigene şi nu să înlocuiască monarhia cu o republică, subliniază astăzi premierul australian Anthony Albanese, relatează AFP, potrivit News.ro.
Liderul Partidul Laburist (centru-stânga) este un republican fervent, însă refuză să se angajeze în această dezbatere la câteva zile după moartea lui Elizabeth a II-a.
Australia, o ţară membră a Commonwealthului, este o monarhie constituţională, iar suveranul Regatului Unit este şeful statului australian.
Anthony Albanese a anunţat că se concentrează asupra unui proiect al unui referendum prin care să se ofere populaţiilor indigene - aproximativ 670.000 de persoane, reprezentând mai puţin de 3% din populaţie - dreptul de a fi consultaţi de către deputaţi în probleme care-i privesc.
Acest proces a fost numit "Voice to Parliament".
"Vreau ca australienii să se concentreze asupra Voice to Parliament", a subliniat el la postul naţional de radio ABC, când a fost întrebat de ce Australia nu şi-ar lua în calcul şi viitorul în monarhie.
"Trebuie să fim mândri să împărţim acest continent cu cea veche cultură neîntreruptă din lume, de cel puţin 65.000 de ani", a subliniat Anthony Albanese, ales în mai într-un prim mandat de premier de trei ani.
"Este un lucru care ar trebui să fie rezolvat înainte să fie dezbătute alte probleme", a adăugat el.
Australia, o colonie britanică timp de peste un secol, şi-a obţinut independenţa în 1901, însă l-a păstrat pe monarh ca şef de stat.
Australienii au respins prin vot, în 1999, cu un scor strâns, o destutuire a reginei.
Sondaje efectuate înaintea morţii lui Elizabeth a II-a arată că o majoritate a australienilor este favorabilă instaurării unei republici.
Problema republicană a fost relansată odată cu instalarea la putere a lui Anthony Albanese, care a numit rapid un prim "ministru delegat pentru Republică" şi a sugerat că un nou referendum ar putea fi organizat în viitor.
"Obţinerea unei schimbări constituţionale în această ţară este foarte dificilă", a declarat el, evocând votul din 1999.
"Ideea să ai mai multe dezbateri în acelaşi timp nu este, cred eu, fezabilă şi mi-am prezentat în mod clar priorităţile", a subliniat el.