ANTONY BLINKEN:  "Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la Noul START este foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă"

G.D.
Internaţional / 21 februarie 2023

"Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la Noul START este foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă"

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a apreciat astăzi, la Atena, drept ''foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă'' decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la tratatul Noul START (Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi, informează AFP, potrivit Agerpres.

"Anunţarea de către Rusia că îşi suspendă participarea la New START este foarte dezamăgitoare şi iresponsabilă. Însă, în mod evident, noi rămânem gata să discutăm în orice moment asupra limitării de arme strategice cu Rusia, indiferent de tot ce se întâmplă în lume sau în relaţiile noastre", a spus Blinken în faţa câtorva jurnalişti la ambasada SUA la Atena.

"Vom supraveghea atent ca să vedem ce face Rusia în mod real", a adăugat secretarul de stat american.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mai devreme astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul ruso-american Noul START asupra dezarmării nucleare, agravând ruptura cu Occidentul, pe care îl acuză că a provocat o escaladare a conflictului în Ucraina.

Vladimir Putin le-a cerut de asemenea autorităţilor ruse să fie "gata pentru teste cu arme nucleare" dacă Washingtonul va efectua astfel de teste primul.

Tratatul Noul START a fost semnat la Praga în 2010, a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani, imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul. Tratatul limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte. Ambele părţi au atins aceste limite în 2018.

Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase, potrivit experţilor. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Moscova a anunţat deja la începutul lui august că suspendă inspecţiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul acestui tratat, susţinând că acţionează astfel ca răspuns la piedicile americane puse inspecţiilor ruse în SUA.

Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a denunţat la rândul său "absurditatea" discursului lui Putin.

Antony Blinken îşi încheie la Atena un turneu diplomatic care a mai cuprins Germania şi Turcia. Ieri seara, Blinken a discutat cu prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte de a se întâlni cu ministrul de externe grec Nikos Dendias.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Dupa ce cu arme americane sunt omorati mii de soldati rusi,

    Blinken este dezamagit ca rusii nu sunt prietenosi  

    1. Soldatii rusi n-au ce cauta in ucraina. I-a trimis putler de-aia mor. deci a cui e vina? a celui ce se apara cum poate la el in casa?

      Dar americanii au avut ce cauta in ;

      Belgrad,Irak,Afganistan,Lib an.......... 

      69 conflicte cu bravii americani din 1950,

      in care nu aveau ce cauta, fratele meu 

      Minti natoistule. Rusia are ce cauta in Ucraina dintr-un milion de motive. Si mai ales din 10 000 de motive, fiind civilii raniti sau ucisi de bombardamentele regimului nazist de la Kiev.

      SUA, in schimb, a dus toate razboaiele hegemonice din ultimii 40 de ani la mii si mii de km distanta de granita proprie, pe alte continente. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb