Antony Blinken spune că SUA vor să consolideze legăturile cu Groenlanda, nu să o cumpere

G.U.
Internaţional / 21 mai 2021

Antony Blinken spune că SUA vor să consolideze legăturile cu Groenlanda, nu să o cumpere

Statele Unite vor să îşi consolideze relaţia cu Groenlanda, în special din punct de vedere comercial, a declarat astăzi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în timpul unei vizite în aceste teritoriu danez din Arctica, adăugând că Washingtonul nu are însă nicio intenţie să o cumpere, aşa cum a sugerat fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP, conform Agerpres.

"Mă aflu în Groenlanda deoarece SUA acordă o mare valoare parteneriatului nostru şi vrea să îl consolideze", a declarat Blinken în ultima sa etapă a unui turneu consacrat Arcticii.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat în micuţa capitală a Groenlandei, Nuuk, şi au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile, notează sursa citată.

Deşi a vorbit despre "finanţări suplimentare", Blinken a rămas vag în privinţa noilor proiecte ale SUA, în contextul în care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul acestei săptămâni.

"Am discutat astăzi despre asta, ne-ar plăcea să ne consolidăm relaţia comercială", a spus secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

Întrebat dacă SUA au exclus complet orice plan de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns sobru, dar cu un zâmbet: "Pot confirma că aşa este".

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificată drept "absurdă" de guvernul danez, a reprezentat un gafă diplomatică, dar a încarnat, chiar dacă în mod caricatural, noile ambiţii americane în Arctica.

Vizita rapidă în Groenlanda a lui Blinken, la întoarcerea de la un Consiliu al Arcticii în Islanda şi a unei prime etape în Danemarca, a fost salutată atât ca o dorinţă de a repera relaţia, dar şi ca un semn al unui nou interes.

Tânărul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere în aprilie, s-a declarat "convins că acest deceniu va fi începutul unei noi epoci în relaţia" cu Washingtonul.

Guvernul de stânga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a arătat susţinător al unei apropieri de SUA şi din care face parte şi ministrul groenlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Pele Broberg.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb