ANUL ACESTA "Oltchim" aproape a dublat banii investitorilor

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2011

"Oltchim" aproape a dublat banii investitorilor

Deşi au adus cele mai mari randamente investitorilor, apreciindu-se cu pes-te 90% de la începutul anului, acţiunile "Oltchim" Râmnicu Vâlcea (OLT) sunt încă departe de maximele înregistrate în 2007, când s-au tranzacţionat şi la preţul de 1,46 de lei/titlu. Pentru comparaţie, cotaţia OLT a atins, ieri, 0,49 lei/titlu.

Interesul pentru acţiunile OLT a crescut mai ales după ce Guvernul a anunţat, la începutul anului, că a demarat procedurile pentru privatizarea combinatului programată să aibă loc undeva în a doua parte a lui 2012. Aprecierea continuă a acţiunilor a determinat conducerea SIF "Oltenia" să îşi vândă participaţia de circa 6,4% din companie către un fond de investiţii cu sediul la Londra, interesat de investiţiile cu grad de risc ridicat, în companii aflate în dificultate.

Contactat de ziarul "BURSA", Artur Jedrzejewski, polonezul din fruntea "Carlson Private Equity", care deţine aproape 12% din combinat, a declarat că a luat în considerare că societatea s-ar putea să nu mai supravieţuiască până la privatizare, având capitalurile proprii negative şi probleme cu furnizorii.

Între timp, conducerea "Oltchim" a anunţat că şi-a achitat toate datoriile către bugetul de stat, neavând nicio restanţă. Anunţul Oltchim a venit în contextul în care, la mijlocul săptămânii trecute, analistul financiar Aurelian Dochia prezentase societatea ca făcând parte dintre cele mai îndatorate zece companii de stat, cu datorii de 1,1 miliarde lei.

În ciuda acestui lucru, Victor Cazana, şeful OPSPI, a declarat, tot săptămâna trecută, că "Oltchim" nu este chiar o fată bună de măritat, lăsând de înţeles că statul vrea ca societatea să devină profitabilă înainte să fie scoasă la vânzare. Victor Cazana a anunţat că autorităţile ar putea să înceapă negocieri pentru preluarea rafinăriei Arpechim de la "Petrom", de către "Oltchim", după ce, la finele lui 2009, a preluat partea de petrochimie. Acesta, este de fapt, un deziderat mai vechi al conducerii combinatului, care nu a putut fi atins din lipsă de bani, potrivit domnului Cazana.

Conducerea "Oltchim" şi-a bugetat pentru acest an venituri totale de 2,43 miliarde de lei şi un profit brut de 2,1 milioane de lei. Societatea a planificat investiţii totale de 600,5 milioane de lei, din care 188 milioane lei sunt din surse proprii şi restul din credite bancare.

Reprezentanţii societăţii au precizat că bugetul "Oltchim" a fost conceput pe baza unei strategii integrate de funcţionare cu activitatea de petrochimie, prevăzută să demareze din luna iunie.

"Acest lucru va conduce la creşterea producţiilor fabricate comparativ cu anul 2010 când societatea a funcţionat la 35% din capacitate", au mai spus reprezentanţii societăţii. Aceştia au subliniat că o privatizare pripită a Oltchim, înainte ca societatea să-şi realizeze programul de investiţii şi să ajungă la funcţionarea la capacitate, ar conduce la un aranjament nefavorabil pentru statul român.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Polonezul, spune ca Oltchimul nu supravietuieste, iar Victor Cazana, OPSPI vrea sa mai bage bani in ea, ma intreb ce studii are acest domn, si ce experienta are in a face profitabila o entitate ca Oltchimul?

    1. Polonezul este interesat sa inlature un concurent de pe piata europeana,chiar cu oarecari cheltuieli. OPSPI este mai bine informat si deciziile sale sunt dictate de efectele sociale care apar in urma privatizarii. Pe directorul OLTCHIM il intereseaza in cel mai inalt grad mentinerea locului ocupat pe piata europeana de combinatul respectiv si a locurilor de munca din Valcea si Arges. Pe bune!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb