Sumele alocate de la bugetul de stat pentru plata pensiilor militare de stat din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI), este de 443,2 milioane de lei, pentru acest an, potrivit răspunsului transmis de SRI, la solicitarea ziarului "BURSA".
Suma reprezintă aproximativ 6% din bugetul pentru pensiile speciale, în 2017, de 7,2 miliarde de lei.
Scandalul din ultimele zile, privind schimbarea modului de calcul al pensiilor speciale şi numărul record de cereri de pensionare depuse de o mare parte dintre cei care ar beneficia de asemenea venituri, a stârnit nemulţumiri atât în rândul cetăţenilor, cât şi al mediului de afaceri, respectiv al analiştilor economici.
Conform opiniilor analiştilor economici, sistemul de pensii speciale este unul nejustificat, inechitabil şi defavorizant.
În total, pensiile speciale, care cuprind pensiile militare (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naţionale şi Serviciul Român de Informaţii) şi pensiile de serviciu (care ţin de Ministerul Muncii, Camera Deputaţilor şi Senatul României), reprezintă 13% din fondul de pensii, potrivit unui document obţinut de ziarul BURSA.
MAI ne-a transmis, recent, că a avut un buget de 1,59 miliarde de lei, pe primele şase luni, pentru pensiile speciale, în timp ce MApN a precizat că are 270 milioane de lei lunar.
Casa de Pensii Sectorială a SRI ne-a transmis că, în perioada ianuarie-august 2017, au intrat în evidenţa sa 840 de noi beneficiari de pensii militare.
De asemenea, potrivit datelor furnizate, numărul pensionarilor militari aflaţi în plată, în evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Serviciului Român de Informaţii, era, la nivelul lunii iulie 2017, de 10.410.
• Buget de 2.315.000 lei lunar pentru plata a 485 de pensionari, foşti deputaţi
La nivelul Camerei Deputaţilor sunt, în prezent, 485 de beneficiari ai indemnizaţiilor pentru limita de vârstă (acordate foştilor deputaţi - pensionaţi), potrivit Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, iar suma lunară necesară pentru plata acestor drepturi este de 2.315.000 lei, aceasta fiind suportată din bugetul Camerei Deputaţilor, ne-a informat forul legislativ.
Cifrele oficiale, obţinute de către Ziarul Bursa de la instituţiile implicate, arată faptul că discrepanţele dintre pensiile speciale şi cele ale celorlalţi pensionari sunt uriaşe, mulţi dintre beneficiarii pensiilor speciale alegând să se reangajeze la stat, imediat după pensionare.
Totodată, deficitul la bugetul de stat, de unde sunt plătite aceste pensii, este, de asemenea, foarte mare, şi nu mai poate susţine acest sistem, iar unele pensii speciale ajungeau să fie mai mari decât salariile, motiv pentru care s-a decis schimbarea modului de calcul, prin indexarea acestora cu rata inflaţiei, fapt susţinut şi de ministrul Finanţelor Ionuţ Mişa, în declaraţiile sale recente.
Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că bugetul de stat poate susţine pensiile şi salariile, însă consideră că banii aceştia erau acordaţi unor categorii de persoane într-un mod nedrept.
Potrivit Agerpres, Mihai Tudose a anunţat că legea pensiilor va regla aspectele legate de cumulul pensie-salariu.
Totodată, domnia sa a precizat că stoparea creşterii pensiilor odată cu creşterea salariilor, şi schimbarea modului de calcul a acestora, prin indexarea lor cu rata inflaţiei, reprezintă un prim pas spre eliminarea inechităţilor din sistem.
Întrebat dacă va mai fi posibil ca o persoană care iese la pensie să se reangajeze "a doua zi" la stat şi să câştige, cumulat, zeci de mii de lei din pensie şi salariu, Premierul a precizat: "Încă este posibil. A fost un prim pas această stopare a creşterilor nebuneşti şi a acelui procent faţă de ultimul salariu în plată. Pe legea pensiilor, în această toamnă, doamna ministru Olguţa Vasilescu va regla şi aceste lucruri".
Premierul a mai declarat şi că obligativitatea de optare între pensie şi salariu va fi, de asemenea, inclusă în legea pensiilor.
1. Guvernantilor,
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 24.08.2017, 11:49)
de ce sunteti atit de nenorociti si continuati marea porcarie in loc s-o incetati?!
Aflam cu surprindere ca ati mai introdus un spor de continuitate de 40! pentru militari!
De ce nu terminati cu toate porcariile astea: sporuri peste sporuri, bonusuri, premii, indemnizatii, locuinte, salarii nesimtite, pensii speciale si nesimtite si alte porcarii de felul acesta care scandalizeaza si destrama unitatea societatii?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2017, 11:56)
Ăștia sunt asistații social cărora le iau apărarea tinerii "corporatiști" plătiți cu 2000 lei pe lună.