ANUL FINANCIAR 2021 / ANUL TRECUT Valoarea companiilor locale listate la BVB a atins cel mai ridicat nivel din istorie

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2022

Valoarea companiilor locale listate la BVB a atins cel mai ridicat nivel din istorie

Radu Hanga, preşedintele BVB: "Ne aşteptăm ca trendul listărilor să continue şi este posibil să vedem noi companii de stat listate la bursă, cum este Hidroelectrica" Volumul acţiunilor a scăzut cu 11% faţă de anul 2020 Creştere de 40% a indicelui BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de companiile din BET, anul trecut Randamente totale de două cifre pentru bănci, dar inferioare celor ale indicilor generali ai pieţei noastre

Valoarea companiilor locale listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, anul trecut, capitalizarea emitenţilor autohtoni din Piaţa Reglementată a BVB depăşind 141 miliarde lei, sau 28,5 miliarde euro, în creştere cu 38% faţă de nivelul de la finalul anului 2020, conform ultimului raport al operatorului pieţei noastre de capital.

Valoarea de piaţă a companiilor listate pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare a fost de 19,8 miliarde lei, sau patru miliarde euro, în urcare cu peste 200% faţă de valoarea din 2020. Cumulat, companiile din ţara noastră listate la BVB au atins o valoare de piaţă record, de 161 miliarde lei, cu 44% peste capitalizarea raportată în ultima şedinţă de tranzacţionare din 2020, conform datelor operatorului pieţei noastre de capital.

Valoarea companiilor locale listate la BVB a atins cel mai ridicat nivel din istorie

Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, a declarat: "Suntem într-un moment foarte bun pentru piaţa de capital, care a consemnat în 2021 multiple recorduri pe diferite paliere, şi putem spune că bursa românească a avut unul dintre cei mai buni ani din istorie".

Valoarea cumulată a tranzacţiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a depăşit, în premieră, pragul de 20 miliarde lei, echivalentul a peste patru miliarde euro. Acest nivel este cu 9,5% peste cel înregistrat la finalul anului 2020, când tranzacţiile totale ajungeau la 18,3 miliarde lei. Valoarea medie zilnică pentru toate tipurile de instrumente financiare a atins un nou maxim, de 79,4 milioane lei (16,1 milioane de euro), în creştere cu 8,2% faţă de nivelul de 73,4 milioane lei (15,1 milioane euro) realizat în 2020, conform datelor BVB.

Totuşi, trebuie menţionat că o bună parte din valoarea tranzacţiilor este dată de listarea titlurilor de stat Fidelis, care anul trecut au fost de 4,3 miliarde de lei, iar lichiditatea acestor instrumente financiare şi a obligaţiunilor în general este redusă la bursa noastră. În ceea ce priveşte acţiunile, singurele instrumentele care se tranzacţionează cu adevărat la BVB, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor din Piaţa Principală a fost de 43,78 milioane de lei, anul trecut, cu 11% sub cea din 2020, în timp ce în Piaţa AeRO, sub impactul valului de listări, valoarea medie zilnică a fost de 4,85 milioane de lei, de 2,5 ori mai mare decât cea din anul anterior. În total, conform calculelor noastre, valoarea medie a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 48,63 milioane de lei în 2021, cu circa 4% mai mică decât cea de anul anterior, conform calculelor noastre.

Nu doar valoarea medie zilinică a tranzacţiilor cu acţiuni a scăzut, dar şi volumul. Anul trecut, potrivit calculelor noastre realizate pe baza datelor BVB, au fost tranzacţionare 9,02 miliarde de acţiuni (atât în Piaţa Reglementată cât şi în Piaţa AeRO), cu 11% mai puţine decât în 2020.

23 de companii s-au listat la cota BVB şi alte 27 de companii au emis obligaţiuni, în 2021

Anul trecut, 23 de companii s-au listat la cota bursei noastre, alte 27 de companii au emis obligaţiuni, iar statul român a atras prin ofertele primare de vânzare de titluri de stat Fidelis finanţări de peste 875 milioane în echivalent euro. În total, rundele de finanţare atrase de cele 23 de companii au ajuns la 234 milioane euro în 2021, iar cele 45 de emisiuni cu venit fix listate la BVB au atras finanţări de peste 1,8 miliarde euro, conform BVB.

În Piaţa Reglementată şi-au făcut debutul Transport Trade Services, One United Properties şi Aquila, în timp ce în Piaţa AeRO nume precum AROBS Transilvania Software, Safetech Innovations, Simtel Team, Softbinator, MAM Bricolaj sau Agroland Business System au venit cu acţiuni.

"Estimarea noastră este că multe dintre tendinţele semnalate anul trecut se vor manifesta şi în 2022. Ne aşteptăm ca trendul listărilor să continue şi este posibil să vedem noi companii de stat listate la bursă, cum este cazul Hidroelectrica, pentru că experienţa statului român cu piaţa de capital este pozitivă. Noi încurajăm statul şi companiile româneşti să continue să utilizeze mecanismele pieţei de capital pentru a se finanţa", spune Radu Hanga.

Şapte companii de la bursa noastră erau incluse în indicii furnizorului global FTSE Russell, la finele anului trecut

Conform BVB, companiile româneşti au devenit mai vizibile nu doar pe plan intern ci şi pe plan internaţional după ce ţara noastră şi-a majorat prezenţa în indicii furnizorului global FTSE Russell la şapte companii, începând cu 20 decembrie 2021: Banca Transilvania, Nuclearelectrica, OMV Petrom, TeraPlast şi One United Properties în indicii FTSE Global All-Cap, iar Bittnet şi Transport Trade Services în indicele FTSE Global Micro-Cap.

În ceea ce priveşte evoluţia indicilor, Bursa de Valori Bucureşti a avut anul trecut unul dintre cei mai buni ani din ultimul deceniu. Indicele BET, ce reuneşte cele mai lichide nouăsprezece acţiuni de la BVB, a depăşit pentru prima dată în istorie pragurile de 12.000 şi 13.000 de puncte, încheind anul cu un avans de de 33,2%, în timp ce cu tot cu dividende, indicele a avut un randament de 40%.

Evoluţia apare într-un context favorabil internaţional, alături de factori din plan intern precum dividendele acordate de companii, prezenţa fondurilor Pilon II care asigură o cerere constantă pentru acţiuni şi free-float-ul relativ redus al multor emitenţi importanţi de la BVB.

TeraPlast, Nuclearelectrica şi MedLife - cele mai bune randamente din BET, în 2021

Pentru al doilea an la rând, titlurile TeraPlast au bifat cea mai bună evoluţie din principalul indice al pieţei noastre, acţiunile producătorului de materiale de construcţii având un randament total de 217,9%. Titlurile MedLife traversează cea mai bună perioadă de la listarea la BVB din urmă cu cinci ani, fapt ce s-a reflectat într-o ascensiune parabolică de 113,4% pentru preţul acţiunilor în 2021.

Favorizate de revenirea economică de după pandemie şi de situaţia din piaţa energiei apărută în a doua parte a anului, acţiunile companiilor energetice au avut randamente excepţionale, anul trecut. Acţiunile Nuclearelectrica au avut un randament total de 171,92%, cea mai mare parte provenind din aprecierea puternică apărută în ultimele patru luni ale anului, pe fondul preţurilor energiei aflate la recorduri istorice.

Titlurile OMV Petrom au recuperat căderea severă din 2020, încheind anul cu un randament total de 45,8%, în timp ce pentru Romgaz randamentul cu tot cu dividende a fost de 45,2%.

Băncile au avut randamente totale de două cifre, dar inferioare celor ale indicilor generali ai pieţei noastre. Acţiunile Banca Transilvania, cea mai importantă companie de la BVB din indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, au avut un randament total de 30%, în timp ce pentru BRD - Groupe Societe Generale, randamentul a fost de 19,6%.

La polul opus, majoritatea companiilor de utilităţi, alături de Alro Slatina, au fost singurii emitenţi din principalul indice al pieţei noastre de capital care au avut randamente negative, în 2021. Acţiunile Transelectrica au avut un randament negativ de 8,7%, în timp ce pentru Electrica pierderea cu tot cu dividende a fost de 14,2%. În cazul Alro, preţul acţiunilor a încheiat anul în scădere cu 19,6%.

SIF-urile au devenit fonduri de investiţii alternative destinate investitorilor de retail doar cu numele

SIF-urile au devenit fonduri de investiţii alternative destinate investitorilor de retail doar cu numele, pentru că în realitate sunt controlate de aşa-zise fonduri de investiţii, finanţate chiar din banii SIF-urilor. Situaţia este penalizată sever de piaţă prin discount-ul dintre preţul acţiunii şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN), care la finele anului se situa la 61% în cazul SIF Banat-Crişana şi 37% pentru SIF Muntenia.

Anul curent a debutat cu volatilitate mai ridicată în pieţele internaţionale şi implicit la BVB, în condiţiile în care Rezerva Federală îşi schimbă treptat abordarea în privinţa politicii monetare, iar dinamica rezultatelor financiare ale companiilor va decelera.

La BVB în februarie încep raportările preliminare pentru anul viitor, cu propunerile de dividende, iar în privinţa listărilor se vorbeşte din nou despre Hidroelectrica, pe care ar urma să o listeze Fondul Proprietatea, după ce va primi aprobarea statului, care nu va vinde acţiuni.

Până la Hidroelectrica, despre a cărei listare se vorbeşte de un deceniu, se aşteaptă alte companii în Piaţa AeRO, cu adevărat un marele câştig al bursei noastre, anul trecut.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Valoarea aceasta ridicata tine cont si de rarta inflatiei?. Daca ajungem iarasi sa platim de exemplu 100 lei pe kwh, valoarea nominala a tuturor produselor va creste probabil tot pe acolo ( posibil si cotatia producatorilor de energie pe bursa) Asta nu insemna ca valoarea reala a companiilor din domeniu a crescut de 100 de ori.

    Este la fel ca si la salarizare. Daca salariul a crescut de zece ori si produsele s-au scumpit tot de zece ori, nu insemna ca sunt mai bine platit. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb