ANUL TRECUT Profitul UniCredit Ţiriac Bank a scăzut cu 7%

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 martie 2012

UniCredit Ţiriac Bank a înregistrat, anul trecut, un profit net de 159,4 milioane lei (38 milioane euro), în scădere cu 6,9% faţă de 2010, pe fondul evoluţiei slabe a veniturilor în contextul economic dificil, potrivit comunicatului băncii. Datele sunt calculate conform standardelor internaţionale de raportare financiară (IFRS).

Profitul net, potrivit standardelor de contabilitate locale (RAS), a fost anul trecut de 103,1 milioane lei, în creştere cu 80,3% faţă de 2010.

Provizioanele nete pentru activele financiare (preponderent credite ale clientelei) au coborât cu 24% în 2011, faţă de anul 2010.

Volumul activelor a ajuns la 22,9 miliarde lei (5,3 miliarde euro) la finalul lui 2011, în creştere cu 9,9% faţă de 31 decembrie 2010. Volumul creditelor din bilanţ a urcat cu 17,2% anul trecut faţă de finalul lui 2010, până la 15,9 miliarde lei (volumul total a urcat la 18,6 miliarde lei dacă este inclus şi portofoliul de credite externalizate). Creditele pentru segmentul corporate au cres-cut cu 20%, volumul împrumuturilor pentru IMM-uri a urcat cu 33%, în timp ce avansul pentru creditele ipotecare a fost de 21%. Creditele de consum au înregistrat o scădere cu 20% faţă de 2010.

Depozitele clienţilor au ajuns la 11,5 miliarde lei, la finele lui 2011, în creştere cu 5% faţă de sfârşitul anului precedent, un avans mai accentuat înregistrându-se pe segmentul persoanelor fizice. Raportul între credite şi depozite la finalul anului trecut a fost de 138%.

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank, a declarat: "Nu ne aşteptăm la o redresare rapidă a economiei României nici în 2012, având în vedere încetinirea ritmului economic la nivelul zonei euro şi nivelul încă redus al cererii interne. Aceste tendinţe se vor suprapune probabil cu provocări legate de disponibilitatea lichidităţii, a capitalului, precum şi de costul acestora. Creşterea riscurilor asociate creditului şi presiunea asupra marjelor, într-un context lipsit de mari oportunităţi de creştere, vor continua să pună presiune pe veniturile şi profitabilitatea băncilor. Cu toate acestea, există şi o serie de arii de activitate cu potenţial foarte ridicat, precum sectorul IMM-urilor şi proiectele finanţate din fonduri europene".

Domnia sa a adăugat că banca pe care o conduce se va concentra pe co-finanţarea proiectelor care accesează fonduri europene şi va încuraja creditarea în lei.

Rentabilitatea anualizată a capitalurilor proprii (ROE) s-a plasat la 6,5%, iar rentabilitatea activelor (ROA) la 0,7%.

"În ciuda creşterii consistente a portofoliului de credite, banca a înregistrat o scădere cu 10,3% a veniturilor operaţionale, până la 1,2 miliarde lei. Această evoluţie a fost determinată de scăderea veniturilor din dobânzi, pe fondul creşterii costului resurselor atrase. În acelaşi timp, veniturile din comisioane au crescut cu peste 10%, pe fondul amplificării volumului tranzacţiilor financiare operate de bancă", se arată în comunicat.

Cheltuielile operaţionale au cres-cut cu 4,5%, în 2011 comparativ cu anul precedent, reflectând, în principal, efectul creşterii taxei pe valoare adăugată, creşterea ratelor de contribuţie reglementate pentru Fondul de Garantare a Depozitelor şi impactul deschiderilor de noi sucursale. Raportul între costuri şi venituri s-a plasat la 49,9%. Rata solvabilităţii a fost de 11,4%, potrivit RAS (calculat excluzând profitul înregistrat în 2011) şi se situează peste nivelul reglementat.

Activele totale consolidate ale UniCredit Ţiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation şi UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 26,1 miliarde lei (6,1 miliarde euro), în creştere cu 9,7% faţă de 31 decembrie 2010, iar profitul net consolidat al celor trei entităţi a fost de 158 milioane lei, în creştere cu 8,8%. Capitalul social al băncii a avansat cu 5,6%, până la 2,5 miliarde lei.

"Deşi s-a temperat, deteriorarea calităţii activelor a continuat. Rata întârzierilor de peste 90 de zile la plata creditelor a ajuns la 11,7%, în 2011, de la 10,8% cu un an în urmă. Costul de risc anualizat a scăzut la 204 puncte de bază, de la un nivel de 294 puncte de bază în 2010. Acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescut până la 8,3%. Volumul creditelor restructurate a reprezentat 17% din portofoliu la finalul anului trecut, sub nivelul de la sfârşitul lui 2010", se arată în comunicat.

UniCredit Ţiriac Bank avea, în 2011, 245 de sucursale, cu zece mai mult comparativ cu 2010. Numărul angajaţilor s-a menţinut constant, la aproximativ 3.000 de persoane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb