Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a primit cu mari rezerve restricţiile extrem de dure şi soluţiile financiare şi fiscale, apreciate de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional ca reprezentînd singurele soluţii menite să asigure menţinerea unor echilibre macroeconomice, informează un comunicat de presă al AOAR.
AOAR apreciază că graba cu care se impune creşterea preţurilor la resursele energetice va duce la pierderea rapidă a competitivităţii produselor româneşti, închiderea unui număr mare de firme şi pierderea unor contribuabili importanţi pentru alimentarea bugetului de stat.
Mai mult, AOAR consideră că va fi stimulată creşterea importurilor, ceea ce va duce la creşterea pînă la valori periculoase a deficitului balanţei comerciale. AOAR susţine politica austeră promovată de Guvernul actual, dar apreciază că se impune promovarea rapidă a unor programe guvernamentale transparente, care să determine creşterea producţiei de bunuri pentru piaţa internă, pentru investiţii noi şi pentru export. Asociaţia solicită analizarea şi dinamizarea funcţionării Fondului pentru Eficienţă Energetică, care nu a depăşit faza de experiment, ca şi construirea de noi mecanis-me menite să alinieze tehnologiile româneşti la nivelul mediu european şi consideră periculoase măsurile de impozitare drastică a dividendelor şi a resurselor financiare ale societăţilor comerciale şi ale populaţiei. Primele efecte s-ar concretiza în reducerea volumului surselor de finanţare ale sistemului bancar, creşterea costurilor la creditele oferite de bănci şi agravarea situaţiei societăţilor producătoare de bunuri. Astfel, este de aşteptat o reducere a activităţii productive şi o reducere a veniturilor statului, ceea ce va agrava echilibrul bugetar. AOAR solicită iniţierea unui dialog între reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai Guvernului, pentru a se putea identifica eventualele soluţii alternative şi apreciază că, în viitor, acordurile semnate de România cu FMI trebuie să aibă mai mult un caracter de consultare şi orientare şi mai puţin de reglementări obligatorii.