AOAR doreşte impozitarea profiturilor excepţionale

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2008

AOAR doreşte impozitarea profiturilor excepţionale

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) propune impozitarea profiturilor excepţionale, în special pentru companiile din industria extractivă, care "sunt adevăraţi câştigători la loterie", a apreciat ieri, într-o conferinţă de presă, Florin Pogonaru, preşedintele AOAR. Domnia sa a menţionat că asemenea impuneri au fost aprobate în Italia, fiind în discuţii în Slovenia şi alte ţări europene, şi este de părere că mediul de afaceri este principalul susţinător al acestei impozitări, întrucât "nu poţi proteja altfel categoriile defavorizate".

La nivel european au loc modificări fiscale privind impozitarea companiilor multinaţionale, iar autorităţile de la noi nu au nicio poziţie privind aces­te modificări, consideră domnul Pogonaru.

Preşedintele AOAR a oferit ca exemplu compania "Petrom", care "beneficiază de o creştere a preţurilor de trei sau patru ori faţă de momentul privatizării, fără a creşte extracţia şi fără investiţii substanţiale", în condiţiile în care redevenţele plătite statului sunt foarte reduse.

Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, a declarat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă: "Nivelul acestor redevenţe este, în România, de sub 1% din PIB, din care 98% provin de la , în timp ce în Bulgaria el ajunge la 4% din PIB".

AOAR va propune, în cadrul întâlnirilor cu principalele partide politice şi specialişti din domeniul economic - începute ieri, modificarea unor articole ale Constituţiei în ceea ce priveşte proprietatea privată, precum şi zece priorităţi care urmăresc reglementări fiscale pentru perioada 2009-2013. Printre acestea se numără elaborarea bugetului multianual, realizarea unui studiu de impact asupra noilor măsuri fis­cale, reducerea cu 10% a cheltuielilor administraţiei centrale şi locale, informatizarea sistemului fiscal sau publicarea Registrului fiscal promis de Ministerul Economiei şi Comerţului.

AOAR este de părere că trebuie stimulat în primul rând mediul economic, întrucât odată cu dezvoltarea economică se realizează şi protecţia socială.

În ceea ce priveşte cota unică, asociaţia susţine menţinerea nivelului de 16%, urmând ca, în funcţie de posibilitatea de colectare, aceasta să se modifice. În plus, domnul Pogonaru a mai adăugat necesitatea continuării debirocratizării colectării.

AOAR consideră că discuţia privind nivelul salariului minim este "artificială şi fără scop", adevărata discuţie fiind distrugerea legăturilor dintre salariul minim şi grilele de salarizare privind sporurile şi ajutoarele sociale. Domnul Pogonaru susţine: "Discuţia despre salariul minim nu are nicio legătură cu protecţia socială". Potrivit spuselor sale, în condiţiile în care se practică munca la negru, este greu de determinat numărul angajaţilor care primesc salariul minim pe economie.

"Discuţia nu este de fapt despre salariul minim, ci despre cum pot creşte salariul altor indivizi decât cei cu salariul minim, fără niciun merit", a mai adăugat Florin Pogonaru.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Propunerea in sine nu constituie o surpriza ci organismul care face propunerea!

    Este posibil sa asistam la disensiuni in cadrul acestui organism prin dorinta instituirii unui impozit " invidie" avand in vedere ca Petrom nu este singura vizata? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb