AOAR: "Finanţările BEI şi BM nu îndeplinesc condiţiile de transparenţă necesare"

A.C.
Companii / 18 iunie 2014

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că susţinerea financiară acordată de Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială (BM) nu îndeplineşte condiţiile de transparenţă necesare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"AOAR apreciază importanţa susţinerii financiare acordate de BEI şi BM autorităţilor române, dar consideră că aceste finanţări nu îndeplinesc condiţiile de transparenţă necesare, care să dea încredere că utilizarea acestor împrumuturi (care vor trebui rambursate din taxele şi impozitele plătite de mediul de afaceri), vor fi utilizate pentru reforme concrete numite generic: < politici de dezvoltare pe termen lung > sau a < reformei sistemului de sănătate >", se arată în comunicare.

Asociaţia a cerut constant Guvernului să prezinte public politicile de dezvoltare, dublate de planuri de acţiune etapizate "care să justifice costurile necesare atingerii unor obiective concrete, cum ar putea fi: creşterea eficienţei energetice până la nivelul mediu european sau refacerea unor activităţi productive, eventual prin refacerea unor lanţuri de valori, spre exempul producţia de îmbrăcăminte din fibre naturale sau valorificarea biomasei ca resurse de producere a căldurii, similar practicii din ţările membre UE".

"AOAR reaminteşte, cheltuirea, netransparenţa şi fără atingerea scopului urmărit, asumat, de Ministerul Sănătaţii, referitor la reluarea în condiţiile impuse de UE (certificarea GMP) a activităţii de producere a vaccinurilor (antigripal, BCG sau antitetanos) la Institutul Cantacuzino. Programul de modernizare a fost finanţat de Banca Mondială încă din 2007 (circa 7 milioane dolari), ca şi din resurse bugetare, producţia nefiind reluată în mod corespunzător şi complet, nici până astăzi. Această risipă financiară şi producţie pierdută au rămas nesancţionate, banii fiind rambursaţi de România fără ca sistemul de sănătate şi populaţia să aibă vreun avantaj", se mai arată în comunicat.

Potrivit Asociaţiei, astfel de situaţii sunt intolerabile şi face ca aceste împrumuturi publice să constituie "doar o sursă de finanţare a incompetenţei şi corupţiei".

AOAR cere Băncii Mondiale şi Băncii Europene de Investiţii să facă publică lista proiectelor ce urmează a fi finanţate din liniile de împrumut acordate statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb