• Preşedintele OADO: "Prima lună a anului pregătitor integrării în UE a însemnat o guvernare prin crize"
Vinovaţi pentru instabilitatea politică şi socială din ţara noas-tră sînt, în ochii Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), guvernanţii, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu. Premierul este vizat cel mai mult de atacurile organizaţiei reprezentative la nivel naţional deoarece "prima lună a anului pregătitor integrării în UE a însemnat o guvernare prin crize", după cum afirmă Florentin Scaleţchi, preşedintele OADO .
Lipsa de informare şi de transparenţă a instituţiilor statului este una din cauzele încălcării drepturilor omului în opinia OADO. "În urma vizitelor pe care le-am făcut în peste 35 judeţe ale ţării am informat autorităţile publice, inclusiv pe premier asupra faptului că în Prahova, Ilfov, Gorj, Dolj sau Alba nu există comunicare între instituţiile locale", ne-a informat Florentin Scaleţchi, preşedintele OADO. Domnia sa a spus ca instituţii precum Poliţia sau instanţele judecătoreşti "nu se cunosc între ele", iar din acest motiv reforma din administraţie ar trebui să fie mult mai bine gîndită.
"Nu înţelegem de ce premierul a anunţat cu satisfacţie doar reforma administraţiei publice locale, din moment ce administraţia centrală este infantilă", consideră Florentin Scaleţchi. Infantilizarea administraţiei se referă la faptul că în conducerea unor instituţii se află persoane fără experienţă: "juna învăţătoare a recunoscut că nu ştie deosebirea dintre Comisie şi Consiliul Europei, dar poate fi ministrul Integrării pentru că este o persoană tînără şi dornică să înveţe".
Reproşurile de neprofesionalism nu o vizează doar pe Anca Boagiu, ministrul Integrării, ci şi pe Razvan Orăşanu, preşedintele AVAS.
Acest ministru de 24 de ani a făcut aceeaşi declaraţie aberantă că vrea să înveţe, însă nu o poţi face pe banii cetăţenilor", este de părere preşedintele OADO, adăugînd că "peste cîţiva ani va ajunge să dea cu subsemnatul la DNA pentru lucruri făcute în pripă sau comandate de alţii".
Atacurile asupra Premierului vizează în primul rînd controversatele relaţii pe care acesta le are cu omul de afaceri Dinu Patriciu. "Implicarea deliberată şi interesată în treaba justiţiei este doar praf în ochii opiniei publice pentru a ascunde interesele personale", este de părere Florentin Scaleţchi, atît timp cît "toţi cei vinovaţi au păstrat o tăcere vinovată".
Nici reforma din Sănătate nu reprezintă interesele cetăţenilor, este de părere OADO. "Bîlbele inadmisibile în destituirea şi numirea directorilor de spitale sînt practici politicianiste de doi bani", consideră preşedintele Organizaţiei, iar cererea ministrului Nicolăescu de rediscutare a legilor după adoptare este "absurdă".
Protocolul pe care OADO îl va încheia cu Consiliul Superior al Magistraturii va amenda proasta gestionare a actului de justiţie, în baza Legii nediscriminării. "OADO va fi o terţă parte în proces şi va veghea ca fiecare din părţi să beneficieze de o judecată dreaptă", susţin reprezentan-ţii organizaţiei.
Deşi un proiect similar a fost inaugurat de Transparency International în colaborare cu Ministerul Justiţiei, reprezentanţii OADO cred că "Transparency judecă lucrul judecat de către o instanţă şi încalcă un principiu de drept", iar din acest motiv "cadrul legal al Transparency este fragil".
Indiferent dacă Transparency sau OADO îşi revendică statutul de apărător al justiţiei "oarbe", cetăţeanul este interesat să-i fie apărate drepturile, iar alături de miile de procese neînsemnate să vadă şi demnitari sau oameni de afaceri prinşi la furat.