Apetit mai mare pentru tranşele în euro, la ultima ofertă Fidelis

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 aprilie

Apetit mai mare pentru tranşele în euro, la ultima ofertă Fidelis

English Version

Perioada de subscriere se încheie în 17 aprilie

Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti

Investitorii dovedesc un apetit mai ridicat pentru tranşele în moneda euro, la ultima ofertă de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei, după cum reiese din subscrierile realizate până ieri, la ora 13:00, conform datelor culese de noi din platforma unei case de brokeraj.

Pentru tranşa cu maturitatea de un an şi dobânda de 4%, subscrierile se ridicau la 62,2 milioane de euro (329,2 milioane lei), în vreme ce în cazul celor cu dobânda de 5% şi maturitatea de cinci ani, valoarea ordinelor de cumpărare se ridica la aproape 41,9 milioane de euro (208,2 milioane lei).

Pentru tranşele în lei subscrierile erau de 142,5 milioane de lei în cazul celei cu maturitatea de un an şi dobânda de 6%, respectiv 120,7 milioane de lei pentru tranşa cu maturitatea de trei ani şi dobânda de 6,85%.

Cea de-a cincea tranşă, dedicată donatorilor de sânge, cumulase subscrieri de 94,3 milioane de lei. Dobânda oferită în acest caz este de 7%, iar maturitatea titlurilor este de un an. În cadrul acestei tranşe pot subscrie persoanele ce au donat sânge începând cu data de 1 septembrie 2023 şi/sau care donează în perioada derulării ofertei de vânzare de titluri de stat Fidelis.

Astfel, circa 60% din subscrierile totale de circa 895 milioane de lei realizate până ieri la ora 13:00 fuseseră realizate în moneda europeană.

Oferta se derulează într-o perioadă cu inflaţie ridicată, dar care dă semne de decelerare. Pentru trimestrul al doilea al acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 5,7%, care va coborî la 4,7% în trimestrul al patrulea, respectiv 3,5% în ultima parte a anului viitor. În cazul zonei euro, Banca Centrală Europenă indică o inflaţie de 2,3% în acest, care va coborî la 2% în 2025 şi la 1,9% în 2026.

Subscrierea minimă este de 5.000 lei pentru emisiunile în moneda naţională şi 1.000 de euro pentru cele în moneda europeană. Pentru tranşa donatorilor de sânge, subscrierea minimă este de 500 lei. Ultima zi în care doritorii mai pot subscrie titluri de stat este miercuri, 17 aprilie.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile.

Titlurile vor fi listate la Bursa de Valori Bucureşti în data de 23 aprilie.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis este intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager şi Intermediar) şi Banca Transilvania (Grup de Distribuţie), precum şi Alpha Bank Romania, Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Societe Generale (Intermediari).

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Era un comentariu mai dimineata, chiar inofensiv.

    1. Comentariul era referitor la Fidelis, dar l-am vazut la alt articol. Mea culpa!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb