APIA: Înmatriculările de autoturisme ecologice în România au crescut cu 46,8%, în aprilie

S.B.
Miscellanea / 13 mai

APIA: Înmatriculările de autoturisme ecologice în România au crescut cu 46,8%, în aprilie

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut în România, pe parcursul luni aprilie 2024, cu 33,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar segmentul "electrificate" a raportat un salt de 46,8% şi o cotă de piaţă de 23,5% din total piaţă, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), publicate luni, informează Agerpres.

La nivel general, înregistrările de autovehicule noi s-au majorat cu 38,3% de la un an la altul, respectiv 40,9% faţă de luna martie 2024.

Potrivit sursei citate, în ceea ce priveşte cota de piaţă, segmentul SUV este pe prima poziţie, cu 45,8% (în creştere cu 41%, în aprilie anul curent faţă de aprilie 2023), urmat de Clasa C - cu o cotă de 31,2% (+32%) şi Clasa B - cu o cotă de 15,1% (+26,1%).

În funcţie de tipul de combustibil al autoturismelor înmatriculate, în luna aprilie a acestui an, motorizările pe benzină plus mild hybrid au înregistrat o creştere de 29,9%, comparativ cu perioada similară din anul anterior, şi au ajuns la o pondere de 64,3% în total.

De asemenea, autoturismele echipate cu motoare diesel plus mild hybrid au consemnat o majorare de 27,4% şi o cotă de 12,2%.

Pe de altă parte, autoturismele "verzi", respectiv cele electrice (100% şi hibride plug-in), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă) deţineau, în aprilie 2024, o cotă de piaţă de 23,5%, care depăşeşte cu 11,3 puncte procentuale cota deţinută de motoarele diesel, care include şi motorizările mild hybrid diesel.

În această marjă, autoturismele full electrice au ajuns la o cotă de 5,5% din piaţă, în perioada analizată, faţă de aprilie 2023, când reprezentau 12,9%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid, la o cotă 3,3%, în creştere cu 11%.

Datele APIA relevă faptul că, în luna aprilie a acestui an, primele trei cele mai vândute autoturisme 100% electrice au fost: Dacia Spring - cu 265 de unităţi şi o scădere de 13,4%, faţă de aprilie 2023, Tesla Model 3 - cu 150 de unităţi (+50%) şi Renault Megane - cu 52 de unităţi (-30,7%).

La categoria Plug-in, pe primul loc în materie de vânzări s-a clasat Toyota RAV4 (46 de unităţi, +228% în aprilie 2024 vs aprilie 2023), urmată de Ford Kuga (42 de unităţi, -44,7%) şi Mercedes-Benz GLC şi GLE - cu câte 37 de unităţi.

Totodată, autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe prima poziţie Toyota Corolla (436 de unităţi, +315%), apoi Toyota RAV4 (239 de unităţi, +291%) şi Toyota Yaris (239 de unităţi).

Conform statisticii oficiale, vehiculele comerciale uşoare şi minibus înregistrează, în aprilie 2024, o creştere de 59,2% faţă de luna aprilie 2023, din care autovehiculele comerciale uşoare fără minibus un plus de 48,8%.

În acelaşi timp, vehiculele comerciale grele şi autobuzele au raportat creşteri de 113% ale înmatriculărilor, dintre care autovehiculele comerciale grele (peste 3,5 tone plus autotractoarele) fără autobuze un trend pozitiv, de 106%, iar vehiculele comerciale grele (peste 16 tone plus autotractoarele) o creştere de 107%.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. a fost rabla in aprilie. stai sa vedem luna mai.

    1. Încep să bage full-hybrid la electrificate de dragul confuziei. De la 12,9% la 5,5% BEV pare prăbușire, dar tonul e serios optimist. :

      Vânzările spring s-au dus și nu se mai întorc.

      Mild-hybrid crește pentru că nu inerent a apărut pe toate modelele, având drept unic scop folosirea start-stop cât merge AC-ul. : 

      Confuzia full-hybrid e facuta intentionat dar de producatorii ICE, in speta Toyota, ca ei doar au astfel de struto-camila. Iti "vand" produsul ca "hybrid/electric" cand defapt, spre deosebire de plug-in hybrid, trebuie oricum sa folosesti obligatoriu combustibil fosil ca sa "incarci" asa zisa baterie a masinii. Macar la plug-in hybrid, poti circula pur numai pe electric fara implicarea motorului ICE. Asta a fost doar o paranteza. Acum revenind la "prabusirea BEV":-)...Cand era dat exemplul Norvegiei cu penetrare BEV la 88%, si aia se scalda in petrol:-), sareau vuvuzelele ICE ca exemplul nu e reprezentativ, ca tara e mica si ca e doar o exceptie...bun, ia sa vedem atunci rezultatele pe luna Aprilie 2024 din prima piata auto din lume, China...sper ca astia sunt reprezentativi:-)....44% din totalul vanzarilor lunii Aprilie au fost BEV + plug-in hybrid. Acum, din cota de 44 de procente, 60% au fost BEV!!! Mai departe sa vedem trendul...in Ianuarie 2021 deci acum 3 ani, inmatricularile BEV+ plug-in hybrid au fost de 7% din totalul vanzarilor, in Aprilie 2024 reprezinta 44%!!! cu mentiunea ca in ultimele saptamani s-a ajuns chiar la o cota de 48%...Cresterea year on Year in China pe segmentul BEV a fist de 64%...Astept acum explicatiile cum nici China nu e un exemplu reprezentativ, si ca viitorul e ICE:-)...In trei ani de zile, in China se vor mai vinde masini cu motoare ICE doar ca si curiozitati...si nu doar acolo. Deci astia cu BMW diesel puneti bani de-o parte ca litrul de benzina/motorina o sa fie mai scump ca Dom Perignon-ul:-)

      PHEV moare, nu stă nimeni să încarce sistematic o baterie mică ore întregi. PHEV consumă de rupe fără baterie și nu e fezabil decât dacă ești un scârțar limitat care stă cu mașina în prizîă non-stop.

      Hibridul crește tocmai pentru că e fezabil, dar nu e BEV, care nu e. :

      Poți să scrii 10 monitoare, ce am spus eu e valabil în următoarele 2 decenii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb