Agenţia americană de informaţii care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor (NSA) şi omoloaga sa britanică GCHQ colectează date despre utilizatorii aplicaţiilor de pe smartphone-uri, indiferent dacă acestea sunt Facebook sau Google Maps, a relatat ieri New York Times, citată de AFP.
Potrivit Times, care citează noi documente furnizate de fostul consultant al NSA, Edward Snowden, de fiecare dată când cineva utilizează o aplicaţie pe smartphone-ul său, acest program face să apară o cantitate de date despre localizarea utilizatorului, lista contactelor sale, date pe care NSA şi GCHQ britanic le recuperează în cadrul vastelor lor programe de colectare.
Astfel, un raport citat de cotidian notează că orice actualizare a sistemului de exploatare Android trimite în reţea 500 linii de date despre istoricul smartphone-ului şi utilizatorul său, date captate de agenţiile de informaţii.
"Comunicaţiile persoanelor care nu sunt ţinte străine valide nu interesează NSA", a răspuns agenţia solicitării de clarificări a AFP, repliindu-se în spatele liniei sale de apărare obişnuite.
Agenţia "nu face profilul americanilor obişnuiţi. Noi colectăm doar comunicaţiile ţintelor străine potrivit legii din motive de supraveghere şi contraspionaj ale ţintelor străine, oricare sunt mijloacele tehnice utilizate de acestea", a afirmat o purtătoare de cuvâmt a NSA, Vanne Vines.
În anul 2007, agenţia americană ar fi consacrat 767 milioane de dolari acestui program, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent, potrivit altui document citat de Times.