Aprecierea dolarului ar putea determina creşterea facturilor la carburanţi

V.G.
Macroeconomie / 23 august 2022

Aprecierea dolarului ar putea determina creşterea facturilor la carburanţi

Aprecierea dolarului ar putea putea determina creşterea facturilor la carburanţi, dar şi costuri mai mari de rambursare a datoriei publice şi creşterea datoriei publice raportate la Produsul Intern Brut, susţin economiştii, potrivit Agerpres.

"Aprecierea dolarului în raport cu leul românesc (în convergenţă spre nivelul record înregistrat pe 12 iulie) a fost determinată, în principal, de dinamica cursului EUR/USD - practic USD/RON este un cross între EUR/RON şi EUR/USD. Pe parcursul ultimelor luni şi în ultimele zile dolarul american s-a apreciat comparativ cu moneda unică europeană (spre cel mai ridicat nivel din 2002), evoluţie determinată de o serie de factori, printre care se menţionează: perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetară din SUA şi zona euro; acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice; gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale şi viitorul arhitecturii monetar-financiare internaţionale, mai ales în contextul tensiunilor geo-politice şi consecinţelor acestora - inclusiv separarea între lumea euro-atlantică (din care face parte şi România) şi blocul reprezentat de Rusia, China, Iran şi alte economii emergente", susţine Andrei Rădulescu, director Analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

Printre consecinţele deprecierii leului românesc raportat la dolarul american el menţionat perspectivele de ajustare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene.

"În acest context, atragem atenţia cu privire la intensificarea deficitului comercial cu bunuri cu ţările din afara UE, cu 75,9% an/an la 0,9 miliarde euro în iunie, respectiv cu 74,1% an/an la 5,35 miliarde euro în semestrul I 2022. Pe de altă parte, importurile de petrol sunt denominate în dolari, iar aprecierea dolarului ar putea determina creşterea facturilor la carburanţi în perioada imediat următoare", a declarat Andrei Rădulescu.

De asemenea, Ciprian Dascălu, economistul şef al BCR, a explicat principalele cauze ale întăririi dolarului fata de euro: aşteptările de lărgire semnificativă a diferenţialului de rată de dobândă pozitiv în favoarea dolarului faţă de euro, aşteptări care se anticipează a fi întărite de discursul de vineri la simpozionul de la Jackson Hole al preşedintelui Fed, Jerome Powell; perspectivele de creştere economică mai bune din SUA faţă de zona euro, precum şi situaţia economică curentă diferită între cele două economii, reflectată de datele macroeconomice publicate recent; expunerea mai ridicată a Eurozonei la perturbările cauzate de războiul din Ucraina, mai ales prin intermediul canalului comercial, având în vedere dependenţa de importurile de materii prime.

"Posibile efecte ale unui dolar mai puternic, caeteris paribus, asupra economiei româneşti: costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe pieţele internaţionale în dolari, deci o inflaţie importată mai ridicată; adâncirea deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, care ar putea pune presiuni suplimentare de depreciere asupra monedei naţionale, în general, un dolar mai puternic pune presiuni de devalorizare asupra monedelor ţărilor emergente; costuri mai mari de rambursare a datoriei publice şi creşterea datoriei publice (care include şi împrumuturi în dolari) raportată la Produsul Intern Brut (exprimat în lei)", a spus Ciprian Dascălu.

Dolarul american este mai scump în raport cu leul comparativ cu moneda europeană, în condiţiile în care cursul afişat marţi de banca centrală a indicat 4,9225 lei pentru un dolar, faţă de 4,8851 de lei pentru un euro.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. da... cum se face ca Rusul a vandut pana la refuz cu 23 de dolari barilul la Chinezi si Indieni si au aia stocurile pline ca nu mai pot capacitatile sa absoarba alte cantitati?

    cine nu crede sa vada contractele! 

    s c cret 

    vedeti ca doar este o incrucisare atat!!!

    USA are preconizata inceperea recesiunii de prin 2023 maxim 2024 ca si ascendent urat in somaj!!! Deja sunt semnale de pornire somaj si inchidere locuri de munca pentru usa! 

    Si europa are problemele ei dar nu toate statele!!! 

    Avem Italia Spania Cipru Grecia ce sunt deja pe minime.... nu au mai jos unde sa cada! 

    In cazul unui exit din Germania sau USA a investitorilor cu capital (ce vor marca profiturile in perioada urmatoare la active tinute cu levier in piata reala) sigur vor gasi desle locuri de refugiu!!! Locuri ce dau semnale de CRESTERE cu tot cu SOMAJ pe moment!! Caci sunt cum mult mai ieftine in termeni REALI!!! 

    Japonia, Italia, Spania, Cipru, Grecia.... bulgaria nu bagam ca are lipere pe aur la moneda si este in bula de fluxuri intrate (are bula care nu e bula ei financiara e a speculatorilor mai mult; nu a tarii - gov ca pondere). 

    s c cret 

    PS: Romania SINGURA TARA DIN UNIUNEA EUROPEANA cu RECLAME pe BULEVARD LA IMOBILIARE si nu e BULA DE CREDIT!!!

    Romania e IEFTINA! 

    Asta spune multe despre educatia financiara a populatiei si a bancilor - managerilor. 

    Interesant ca prin Italia ma tot fortez sa caut panouri cu reclame si nu gasesc!!! in timp ce sunt prabusite in termeni reali! - Isarescule ai ceva de completat aici? 

    s c cret 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb