Aprecierea dolarului ieftineşte leul şi petrolul

Andreea Arăboaei
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 27 august 2008

Aprecierea dolarului ieftineşte leul şi petrolul

Aprecierea dolarului, care a atins, ieri, un nivel maxim al ultimelor şase luni, determină, la nivel internaţional, o reducere a preţului barilului de petrol, ceea ce constituie un element pozitiv pentru economia ţării noastre, consideră analiştii.

Dolarul a fost tranzacţionat la un curs de 1,4655 dolari pentru un euro, după ce ieri era cotat la 1,4795 euro, în scădere cu 0,94% faţă de cursul din data de 25 august.

Ciprian Dascălu, analist al "Millenium Bank", este de părere că aprecierea dolarului are loc pe fondul inversării sentimentului potrivit căruia inves-titorii credeau că Europa nu va fi afectată de criza apărută în Statele Unite. Domnia sa consideră că, odată cu publicarea datelor negative despre economia ţărilor europene, investitorii au realizat că rezultatele crizei de peste ocean se resimt şi în Europa. Astfel, explică analis-tul "Millenium", are loc o apreciere a dolarului în raport cu euro, care atrage cu sine o depreciere a monedelor emergente, implicit a leului.

Domnia sa a mai adăugat: "Rămâne de văzut cât va dura această evoluţie. De obicei, aceste trenduri nu se menţin mai mult de câteva luni".

Ieri, a fost dat publicităţii raportul privind indicele care măsoară încrederea companiilor germane. Acesta a scăzut peste aşteptări în luna august, până la 94,8 puncte, de la nivelul de 97,5 puncte din luna iulie, fiind afectat de o deteriorare accentuată a ţintelor de afaceri ale companiilor. Analistul Millenium consideră că aceste informaţii reprezintă semnale ale crizei care se resimte în Europa.

La nivelul monedei noastre, deprecierea comparativ cu moneda europeană a fost de 4 bani, cursul ajungând la 3,5650 lei pentru un euro, ca urmare a orientării investitorilor spre plasamentele în dolari în urma datelor negative despre economia din zona euro.

Lucian Anghel, economist şef al "BCR", apreciază că evoluţia dolarului indică faptul că economia americană a fost mai rezistentă decât se aştepta, iar recesiunea care se prevedea pentru această ţară nu se confirmă.

Aprecierea dolarului se explică şi prin "exodul" de valute din ţările emergente, tranzacţiile speculative urmărind să fructifice trendul monedei americane, crede economistul "BCR". Domnia sa consideră că impactul acestei aprecieri nu se resimte în comerţul ţării noastre, întrucât tranzacţiile comerciale se realizează preponderent în euro, impactul fiind asupra preţului barilului de petrol care a ajuns, ieri, la 115 dolari/baril potrivit datelor Bloomberg, acesta reducându-se cu peste 30 de dolari comparativ cu nivelul maxim de 147 de dolari înregistrat în luna iulie.

Vlad Muscalu, economist al "ING Bank", este de părere că aprecierea dolarului se datorează modificării aşteptărilor legate de creşterea economică la nivel internaţional, noile date aducând veşti că ţările europene înregistrează scăderi ale economiei. Datele potrivit cărora PIB-ul Germaniei a coborât cu 0,5%, iar pentru în timp ce activitatea economică din Franţa şi Italia s-a redus cu 0,3% şi anticipaţiile privind stagnarea economică din Marea Britanie, confirmă aceste ipoteze, consideră domnia sa.

Drept consecinţă, aceste evoluţii detemină o depreciere pe termen scurt a leului, şi o reducere a barilului pe piaţa internaţională, susţine economistul ING.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb