Aprecierea puternică a leului din iunie ar putea anunţa deflaţie

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 10 iulie 2007

Aprecierea puternică a leului din iunie ar putea anunţa deflaţie

Aprecierea puternică a leului a exercitat în luna iunie o presiune de calmare a inflaţiei până la un nivel maxim de 0,2%, compensând eventualele creşteri de preţuri ale alimentelor sau de tarife ale serviciilor, au estimat ieri analiştii pieţei financiare, care nu exclud chiar posibilitatea deflaţiei. "Cred că inflaţia din iunie va fi foarte mică, având în vedere aprecierea leului care va avea, probabil, un impact foarte puternic în special asupra preţurilor calculate în func­ţie de cursul de schimb, cum sunt cele din telecomunicaţii", a declarat economistul şef al ABN Amro Bank, Radu Crăciun, pentru NewsIn. Crăciun a estimat că preţurile din iunie au crescut cu 0,2% faţă de luna anterioară, respectiv cu 3,86% faţă de iunie 2006.

Economistul şef al ABN Amro şi-a revizuit în scădere aşteptările legate de nivelul inflaţiei la sfârşitul acestui an, până la 4%, şi a menţionat că şi-a schimbat aşteptările "pentru că leul s-a apreciat destul de puternic".

"Ne aşteptăm la o inflaţie de 0% în iunie, dacă nu chiar o deflaţie de -0,1% faţă de luna precedentă, iar unul dintre motive este că dintre preţurile administrate au crescut doar cele de la transportul feroviar (CFR), care au o pondere mică în indicele preţurilor de consum", a spus şeful departamentului de cercetare al Rai­ffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. Un alt motiv ar fi aprecierea foarte puternică a leului, care ar trebui să influenţeze foarte mult evoluţia inflaţiei, precum şi scăderea preţurilor la legume şi fructe.

Dumitru se aşteaptă la o inflaţie anuală în luna iunie de 3,60%, iar pentru sfârşitul anului şi-a menţinut previziunea de 4%.

Economistul şef al ING Bank România, Florin Cîţu, crede că inflaţia lunară din iunie este de 0,15%, iar faţă de luna iunie a anului trecut de 3,80%. "Presiunile de temperare a inflaţiei în luna iunie ar trebui să vină de la aprecierea leului din acea perioadă, în vreme ce presiunile de accelerare a inflaţiei sunt un efect al secetei", a declarat Cîţu.

Analistul Credit Europe Bank, Melania Hăncilă se aşteaptă la o inflaţie lunară de 0,2% şi una anuală de 3,9% în iunie. "Preţurile volatile, cum sunt cele la fructe şi legume, ar putea înregistra o creştere uşoară, spre deosebire de preţurile la servicii", a spus Hăncilă. Ea a adăugat că nu se aşteaptă la o accentuare semnificativă a inflaţiei deoarece preţurile administrate nu au înregistrat creşteri impor­tante.

Inflaţia ar putea să îşi accelereze ritmul în al treilea trimestru, pentru ca la finalul anului să ajungă la 4,3-4,5%, din cauza creşterii salariilor, a preţurilor administrate şi a secetei care va conduce la o scumpire a preţului la fructe şi legume, a adăugat Hăncilă.

"Până la sfârşitul anului, inflaţia s-ar putea reduce la 4,2-4,3%, deoarece în partea a doua a anului cred că vom asis­ta la o majorare a preţurilor administrate sau a salariilor şi pensiilor", a spus vicepre­şedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragoş Cabat, pentru NewsIn. Un alt factor care va conduce la accelerarea inflaţiei va fi deficitul de cont curent, a adăugat Cabat.

În mai, inflaţia a fost de 0,64%, iar cea anuală a urcat la 3,81%, de la 3,77% la finalul lunii aprilie, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Datele privind inflaţia pentru luna iunie 2007 vor fi publicate astăzi de INS.

Cursul afişat de banca centrală descrie o apreciere a leul faţă de moneda europeană cu 4,23% (13 bani) în iunie comparativ cu luna mai.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb