Aprecieri la bursa noastră, în luna în care investitorii au primit banii din vânzarea Hidroelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2023

Aprecieri la bursa noastră, în luna în care investitorii au primit banii din vânzarea Hidroelectrica

English Version

Acţiunea BVB a ajuns la un PER de peste 100, înaintea alegerilor pentru Consiliul bursei

Franklin Templeton a mai primit doar un an la conducerea FP; statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma Fondului

Subscrieri de numai 300 milioane euro în ultima ofertă Fidelis, sub suma strânsă în operaţiunea precedentă

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut cele mai mari creşteri din acest an, în septembrie, lună în care pieţele de acţiuni internaţionale s-au confruntat cu scăderi semnificative, ceea ce arată că factorii ce au stat la baza aprecierilor pieţei noastre sunt interni.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri de la BVB, a atins noi recorduri istorice în septembrie, încheind luna cu o creştere de 8,2%, la 14.338 de puncte. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a apreciat cu 8,9%, la 2.676 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor relevante din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al pieţei noastre, a avut un avans de 2,7%, la 919 puncte.

Randamentele titlurilor de stat americane au urcat la cele mai ridicate niveluri din 2007

În Statele Unite, pieţele de acţiuni trec printr-o corecţie consistentă, pe măsură ce investitorii încep să digere faptul că dobânzile urmează să se situeze la niveluri ridicate pentru o perioadă mai îndelungată. Rezerva Federală a menţinut dobânda cheie la 5,25%-5,5%, la întâlnirea din septembrie, dar a transmis că este posibil ca ratele să mai crească, pentru temperarea inflaţiei. Randamentul titlurilor de stat americane cu maturităţi lungi (zece sau treizeci de ani) a urcat la niveluri nemaiîntâlnite din 2007, context în care acţiunile au scăzut. Indicele S&P 500 a coborât cu 4,9%, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a depreciat cu 5,8%, luna trecută.

În Europa, unde datele arată că economiile sunt mai fragile decât peste Atlantic, Banca Centrală a crescut rata cheie la maximul istoric de 4%, dar a anunţat că, probabil, majorările de dobândă ale acestui ciclu s-au încheiat. Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 1,7%, în septembrie, în vreme ce indicele DAX40, al bursei din Frankfurt, a avut un recul de 3,5%.

BVB a presetat o referinţă pentru acţiunile FP la data ex-dividend, astfel încât indicii de tipul Price Return nu au reflectat corecţia masivă a cotaţiei fondului

La BVB, acţiunile au fost complet decorelate de scăderile pieţelor internaţionale, înregistrând creşteri puternice, în luna în care a fost făcută cea mai mare plată de dividende din istoria bursei noastre. De asemenea, evoluţiile au sfidat măsurile anunţate de Guvern pentru peticirea bugetului, ceea ce arată că, probabil, investitorii sunt obişnuiţi cu astfel de lucruri şi nu văd un impact major asupra emitenţilor.

La finele lunii septembrie, Fondul Proprietatea a distribuit peste nouă miliarde de lei din banii încasaţi pe pachetul deţinut la Hidroelectrica. BVB a decis să preseteze un preţ de referinţă pentru acţiunile FP la data ex-dividend (7 septembrie), astfel încât indicii de tipul Price Return (ce includ doar evoluţiile preţurilor, fără dividende) care conţin titluri ale fondului de investiţii nu au reflectat corecţia masivă ex-date de 81%, din realitate. Fără această decizie a BVB, indicii ar fi avut creşteri lunare mai reduse.

În piaţă există ideea că o bună parte de banii plătiţi de FP se vor reîntoarce în principalele acţiuni de la BVB, ceea ce va susţine preţurile. Astfel că, probabil, unii investitori au cumpărat în anticipare fapt ce poate explica, într-o anumită măsură, creşterile dinaintea plăţii dividendului Fondului. În plus, urmează ca şi alte companii, precum OMV Petrom sau Banca Transilvania să plătească dividende, fapt ce constituie o atracţie pentru investitori. Nu în ultimul rând, rezultatele financiare din trimestrul al doilea/primul semestru au susţinut probabil preţurile acţiunilor, în unele cazuri evoluţia bursieră fiind corelată cu rezultatele raportate.

Oferta Hidroelectrica a generat venituri de 12,5 milioane lei pentru BVB, sumă ce va fi reflectată în rezultatele trimestrului al treilea

Acţiunile Bursa de Valori Bucureşti au urcat cu 25,1%, la 65,8 lei, în septembrie, apreciere care a continuat şi în primele zile ale lunii octombrie, iar de la începutul anului şi până la finele săptămânii trecute, preţul titlurilor BVB s-a dublat, evaluarea bursieră a operatorului pieţei noastre de capital ajungând la 563 milioane lei, record istoric.

Pe de altă parte, rezultatele financiare ale companiei s-au deteriorat masiv, profitul net al emitentului pentru primele şase luni ale anului fiind de 3,72 milioane de lei, cu 59% sub cel din prima jumătate a anului trecut. Ce-i drept este o scădere conjuncturală - pe de o parte baza de raportare este ridicată (în primele şase luni ale anului trecut BVB a beneficiat de pe urma volatilităţii create de războiul din Ucraina), iar pe de altă parte rezultatele nu includ oferta Hidroelectrica şi tranzacţionarea ulterioară listării. Astfel că, după primele nouă luni imaginea va fi complet alta, doar oferta Hidro generând venituri de 12,5 milioane lei pentru bursă, ce vor fi reflectate în rezultatele trimestrului al treilea.

Creşterea masivă a capitalizării şi scăderea puternică a profitabilităţii a făcut ca acţiunea BVB să aibă un raport Price to Earnings Ratio de peste 100 (circa 113 la finele săptămânii trecute, luând în calcul rezultatele ultimelor patru trimestre), nivel ce nu poate fi justficat sub nicio formă de listarea Hidroelectrica sau perspectiva operaţionalizării Contrapărţii Centrale, care intră într-al patrulea an de întârziere.

Apropierea alegerilor pentru Consiliul BVB, ce vor avea loc în 22 noiembrie, reprezintă, probabil, principalul motiv ce explică creşterea preţului acţiunilor bursei, care se află pe un trend ascendent accentuat încă din 2022. Raportările arată că la cumpărare s-au aflat investitori instituţionali români, care au achiziţionat probabil ca să aibă o putere de vot mai mare la alegeri (în luna august în acest an, instituţionalii români aveau 81% din BVB, faţă de 76% în decembrie 2021 şi 72% în decembrie 2020). La finele lunii august, cinci din cele şaptea fonduri Pilon II aveau împreună 20,5% din BVB (Aripi şi AZT Viitorul Tău nu deţineau acţiuni ale bursei), iar SIF-urile aveau, în iunie, 30,2% din operatorul pieţei noastre de capital, conform raportărilor.

Apreciere de 7,6% pentru indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi

Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz (TGN) au urcat cu 15,4%, luna trecută, într-o mişcare de revenire după scăderea din august, când compania a raportat pierdere pentru trimestrul al doilea, ce-i drept mai mică decât cea din aceeaşi perioadă a anului 2022. Luna trecută, Transgaz a anunţat preluarea activităţii de operare, exploatare, dispecerizare şi transport a gazelor naturale din Republica Moldova.

Într-o lună în care preţul gazelor naturale în Europa a urcat cu 20%, acţiunile Romgaz (SNG) s-au apreciat cu 11,1%, într-o mişcare de creştere constantă, ce sugerează achiziţii din partea unor instituţionali. Compania, a cărei activitate este marcată de sezonalitate, este o bună plătitoare de dividende, cu distribuţii inclusiv din rezerve la solicitarea statului. Acţiunile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 7,1%, luna trecută, evoluţie ce include distribuţia de dividend cu randament de circa 8%. Dinamica apare într-o perioadă cu aprecieri ale preţului petrolului, ce a atins, în septembrie, maximul ultimului an.

Titlurile producătorului şi furnizorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) au crescut cu 6,2% în septembrie, la 120 de lei, cu 15% peste preţul la care s-a încheiat oferta publică în iulie. Pentru trimestrul al doilea, compania a raportat o creştere cu 58% a profitului net, în principal datorită condiţiilor hidrologice prielnice. Acţiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 14,9%, compania raportând pentru trimestrul al doilea un profit net de patru ori mai mare decât cel din acelaşi interval al anului trecut, situaţia din piaţa energiei fiind benefică pentru transportatorul de electricitate.

În acest context, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut în septembrie o creştere de 7,6%, la 1.068 de puncte, după ce pe parcursul lunii atinsese un nou record istoric.

Dinamici pozitive pentru instituţiile bancare

Acţiunile bancare au avut creşteri, luna trecută, inferioare vedetelor din sectorul energetic. Pe de o parte, mediul cu dobânzi ridicate este benefic pentru instituţiile de credit, fapt ce se vede în rezultatele financiare, dar pe de altă parte Guvernul a anunţat un impozit de 2% pe cifra de afaceri în următorii doi ani. Titlurile Banca Transilvania (TLV) au urcat cu 5,2%, luna trecută, în contextul în care instituţia de credit va acorda un dividend cu randament de 5%, în vreme ce acţiunile BRD-Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 6,4%. BRD nu a acordat dividende în 2023, dar în piaţă există aşteptări ca banca să vină cu o propunere către acţionari chiar până la finele anului.

TeraPlast, Transport Trade Services şi Purcari - printre cele mai bune evoluţii de la BVB, în septembrie

La capitolul creşteri s-au mai remarcat acţiunile TeraPlast (TRP), ce s-au apreciat cu 14,1%, luna trecută, dar titlurile producătorului de materiale de construcţii se află pe un trend descendent multianual, dezvoltat pe fondul deteriorării situaţiei financiare a companiei. Acţiunile Transport Trade Services (TTS) au urcat cu 11,7%, în septembrie, la un nou record istoric, titlurile transportatorului de mărfuri pe Dunăre aflându-se într-un context favorabil, determinat de conflictul din Ucraina. Acţiunile Purcari Wineries (WINE) s-au apreciat cu 11,1%, luna trecută, dar încă se află sub maximul de la începutul anului trecut, înaintea invadării Ucrainei de către Rusia.

Discounturi de tranzacţionare situate între 67% pentru Lion Capital şi 50% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a urcat cu 10,1% luna trecută, în principal ca urmare a raportării titlurilor FP la referinţa presetată de BVB şi a creşterii titlurilor SIF Muntenia (SIF4), cu 13,5%.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 65% pentru Lion Capital şi 43% în cazul SIF Muntenia, în timp ce faţă de noul Activ Net Unitar raportat, de 0,6319 lei, FP avea un discount de 33%.

În data de 25 septembrie, acţionarii FP au votat prelungirea mandatului de administrator al Franklin Templeton cu numai un an, propunere ce fusese introdusă pe ordinea de zi la solicitarea Ministerului Finanţelor. Franklin Templeton dorea un nou mandat de patru ani, dar conform unor surse din piaţă, statul vrea să înlăture administratorul american de la cârma FP. Cei mai mari acţionari ai FP sunt fondurile de pensii private Pilon II, astfel încât, foarte probabil, Finanţele, care au 7% din drepturile de vot ale FP, şi-au impus voinţa prin concursul unor fonduri de pensii.

Tranzacţii medii zilnice cu titlurile Pieţei Principale de 91 milioane lei, cu 50% peste media din luna anterioară

Ultima ofertă de titluri de stat Fidelis a cumulat subscrieri de numai 299 milioane de euro, cu mult sub suma încasată prin operaţiunea anterioară, de 483 milioane de euro, în condiţiile în care dobânzile oferite au fost mai mici.

În luna recent încheiată, valoarea medie zilnică a transferurilor cu titluri listate în Piaţa Reglementată s-a ridicat la 91,5 milioane de lei, cu 50% peste cea din luna august, după cum se arată în Buletinul Lunar al BVB.

Cu tranzacţii de 400 milioane de lei, acţiunile FP au ocupat prima poziţie în topul rulajului lunii trecute, fiind urmate de titlurile H2O, care au cumulat transferuri de 365 milioane de lei. Podiumul este completat de schimburile cu titlurile TLV, care s-au ridicat la circa 267 milioane de lei.

La finele lunii trecute, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital (inclusiv Erste Group Bank) era de circa 275 miliarde de lei, uşor peste cea consemnată la finele lunii august, în condiţiile în care creşterile majorităţii titlurilor au fost anulate de reducerea masivă a evaluării Fondului Proprietatea.

Notă

BVB a decis, pentru data ex-dividend a FP aferentă distribuţiei din banii încasaţi pe Hidroelectrica, un preţ de referinţă de 0,2615 lei, rezultat din cotaţia cum dividend minus dividendul brut special de 1,7225 lei. Faţă de această referinţă, preţul acţiunii FP de la finele lunii septembrie are o creştere de 61%, dar faţă de preţul din ziua cum-dividend, de 1,984 lei, cotaţia FP avea o scădere de 79%, la finele lunii septembrie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb