Aprilie, cea mai bună lună de până acum din 2016

S.N.
Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 aprilie 2016

La Sibex, ultima şedinţă de tranzacţionare din luna aprilie s-a încheiat cu un volumul de numai 18 contracte având o valoare de 262.806 lei, lichiditatea fiind din nou una modestă.. În ceea ce priveşte evoluţia pe întreaga lună, s-a înregistrat 1055 de contracte cu 37% mai mult comparativ cu luna anterioară, aprilie devenind cea mai bună lună de până acum în 2016. Creşterea volumului s-a datorat speculaţiilor pe aur şi Dow Jones, produse care au dus greul pieţei. Şi pe piaţa spot a patra lună a anului a adus cel mai bun nivel al schimburilor cu un total de 551.097 de acţiuni tranzacţionate pe sistemul alternativ de tranzacţionare al bursei sibiene.

În ceea ce priveşte evoluţia din ultima şedinţă de dinaintea sărbătorilor de Paşti, direcţia cotaţiilor futures a fost una descendentă. Participanţii au tranzacţionat şase simboluri, pe volume mici. Derivatul pe Dow Jones a atras 6 contracte pe scadenţa iunie şi 2 contracte pe scadenţa septembrie. Pentru termenul apropiat s-a consemnat o cotaţie de 17.690 de puncte, după o depreciere de 190 de puncte faţă de "start of day price"(1). Pentru termenul din toamnă scăderea a fost una mult mai amplă, cifrându-se la 425 de puncte, cotaţia închizând la 17.545 de puncte.

Pe segmentul derivatelor valutare au fost tranzacţionate trei derivate, anume cele pe cursurile de schimb euro/yen japonez, euro/dolar şi liră sterlină/dolar. Simbolul EUR/JPY 16F a strâns 4 contracte iar cotaţia sa a fost estimată la 121,90 yeni, după o scădere de 0,86% Simbolul EUUSR 16I a atras 2 contracte pe scadenţa septembrie, moneda unică fiind cotată la 1,1475 USD, după o scădere de 0,10%. Pentru derivatul GBP/USD a fost încheiat un singur contract iar moneda britanică a fost cotată pentru iunie la 1,4585 USD, în minus cu 0,38%. Toate variaţiile au fost calculate în raport cu preţul de referinţă de la deschidere al fiecărui derivat menţionat.

(1)preţ teoretic al contractelor futures, calculat de ATHEXClear conform unui algoritm de calcul propriu şi care reprezintă preţul faţă de care se calculează variaţia maximă standard şi variaţia maximă extinsă în cursul unei şedinţe de tranzacţionare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb