APRILIE FINANCIAR Avansuri pentru indici, după două luni de scăderi puternice

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2020

Avansuri pentru indici, după două luni de scăderi puternice

Creştere de 4,63% pentru BET şi de 6,75% în cazul BET-NG

După două luni cu scăderi majore ale cotaţiilor indicilor de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cauzate de valurile de vânzări ce au cuprins pieţele internaţionale de acţiuni ce s-au extins şi la Bucureşti, apărute pe fondul perspectivelor negative ale economiei pe termen mediu ca urmare a măsurilor impuse de autorităţi pentru a limita extinderea pandemiei de Covid-19, în aprilile indicii pieţei noastre de capital cunoscut aprecieri pe linie.

BET, principalul coş de acţiuni de la BVB, ce include cele mai tranzacţionare şaptesprezece titluri, cu excepţia SIF-urilor, a avut un avns de 4,63%, la 7.978,64 puncte, în timp ce indicele BET-XT, ce reflectă comportamentul celor mai lichide 25 de titluri ale pieţei noastre, a marcat un avans de 4,55%, până la 734,19 puncte.

În Statele Unite, indicele Dow Jones Industrial Average a urcat cu 11,08%, în timp ce S&P 500 s-a apreciat cu 12,68%, iar Nasdaq Composite a avut un salt de 15,45%, primele creşteri lunare ale bench­mark-urilor americane din acest an.

"Se pare că investitorii mizează pe faptul că, pandemia virală care a devastat piaţa locurilor de muncă, împingând în şomaj aproximativ 30 de milioane de americani, ceea ce probabil va duce la cele mai ridicate niveluri ale ratei şomajului de la Marea Depresiune (n.r. 1929 - 1933), probabil va dispărea în cele din urmă", notează MarketWatch.

În Europa, salturile au fost mai temperate, indicele STOXX 600 marcând o creştere de 6,24%, în vreme ce DAX 30 al bursei din Frankfurt a urcat cu 9,32%, iar pentru FTSE 100 al pieţei londoneze, aprecierea a fost de 4,04%.

Este contextul creşterii cotaţiilor de la Bursa de Valori Bucureşti, la care s-au adăugat adunările generale ale acţionarilor companiilor, unde s-au aprobat dividendele pe care urmează să le distribuie emitenţii în acest an.

"Deşi pandemia de Covid-19 a modificat semnificativ politica de dividend a numeroşi emitenţi, putem considera că 2020 se menţine ca un an atractiv pentru investitori, prin prisma propunerilor de distribuţie către acţionari", se arată în ultimul raport de analiză al casei de brokeraj Prime Transaction.

Salt de 19% pentru Conpet

Cu un avans de 19,09%, până la 78,6 lei, acţiunile Conpet (COTE) sunt titlurile cu cea mai mare creştere din structura indicelui BET, în luna aprilie, într-o mişcare de continuare a raliului cotaţiei conturat în a doua parte a lunii martie.

Transportatorul de petrol şi gaze va distribui un dividend de 7,05231147 lei, atât din profitul anului trecut cât şi din rezultatut reportat, echivalentul unui randament brut de 8,97% faţă de ultimul preţ al acţiunii din luna aprilie, a doua cea mai ridicată renatabilitate a dividendului din indicele BET. În plus, Conpet este o companie de utilităţi, sector considerat defensiv şi preferat de obicei de investitori în perioade de recesiune economică.

Raliu din minime pentru MedLife, Alro şi Sphera Franchise Group

Acţiunile MedLife (M), Alro Slatina (ALR) şi Sphera Franchise Group (SFG) sunt următoarele titluri în topul aprecierilor din indicele BET, în luna recent încheiată.

În toate cele trei cazuri ama avut de-a face cu raliuri din minime, fară existenţa unor date fundamentale evidente pe seama cărora să poată fi pusă creşterea cotaţiile celor trei emitenţi, în condiţiile în care, niciuna dintre companii nu va distribui dividende în acesta an.

De menţionat că, în toate cele trei cazuri avansul a apărut pe volume mici, în proporţii semnificative sub mediile zilnice ale acestui an, ceea ce arată un interes relativ redus al investitorilor pentru aceste titluri, în luna recent încheiată. În plus, acţiunile tuturor celor trei companii au rulajele reduse, în comparaţie cu cele ale celor mai importanţi emitenţi de la BVB, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Practic, în aprilie, titlurile MedLife au urcat cu 18,93%, la 33,3 lei, acţiunile Alro s-au apreciat cu 18,92%, până la 1,54 lei, în timp ce pentru titlurile Sphera Franchise Group avansul a fost de 17,06%, la 14,75 lei.

Randament de 10% al dividendului oferit Nuclearelectrica

Nuclearelectrica (SNN) este singura comapanie din BET ce va distribui un dividend cu randament brut de peste 10%. Este vorba despre un dividend de 1,65306302 lei, a cărui rentabilitate faţă de ultima cotaţie a acţiunii SNN din luna aprilie, de 15,7 lei, este de 10,53%.

De altfel, acţiunile producătorului de energie nucleară au cea mai mare creştere din indicele BET în acest an, cotaţia SNN situându-se totodată pe un trend ascendent din anul 2017 încoace, evoluţie apărută pe fondul unor rezultate financiare în apreciere şi a dividendelor acordate, inclusiv suplimentare, la cererea acţionarului majoritar Statul Român.

În luna aprilie a acestui an, preţul acţiunii SNN s-a apreciat cu 13,6%.

BRD - Groupe Societe Generale, în declin cu 3,75%

Cu o scădere a cotaţiei de 3,75%, la 11,3 lei, acţiunile BRD - Groupe Societe Generale (BRD) sunt titlurile cu cea mai mare scădere din indicele BET, în luna recent încheiată.

Acţionarii instituţiei au aprobat, în adunarea din 23 aprilie, propunerea ca întregul profit aferent anului trecut, de 1,528 miliarde de lei, să meargă către rezultatul reportat, solicitatare ce a fost introdusă pe ordinea de zi la cererea francezilor de la Societe Generale, ce deţin 60,17% din emitent.

Este o decizie ce vine în contextul în care, la finele lunii martie, Banca Centrală a Europei (BCE) a recomandat băncilor din zona euro să nu plătească dividende şi să nu facă răscumpărări de acţiuni, în timpul pandemiei de Covid - 19 pentru ca, ulterior, şi Banca Naţională a României (BNR) să recomande băncilor să nu plătească dividende în acest an.

Recent, agenţia de evaluare financiară Moody's Investors Service a revizuit de la stabilă la negativă perspectiva de rating a trei bănci din ţara noastră, printre care şi BRD, şi a confirmat la "Baa1" ratingurile atribuite pentru depozitele în monedă locală pe termen lung şi la "Baa3" calificativele pentru depozitele pe termen lung în valută.

BET-NG, cea mai mare creştere dintre indici

Titlurile OMV Petrom (SNP), ce deţin cea mai mare pondere în indicele BET-NG, şi care reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti, au urcat în aprilie cu 10,34%, până la 0,32 lei. Producătorul de petrol şi gaze va acorda acţionarilor un dividend de 0,031 lei, echivalentul unui randament brut de 9,69%, faţă de ultimul preţ al acţiunii din luna recent încheiată.

Pe lângă avansul acţiunilor SNP, alţi emitenţi ce au tractat indicele BET-NG în aprilie sunt COTE, SNN şi Transgaz (TGN), astfel încât coşul de acţiuni ce reflectă evoluţia sectorului energetic şi al utilităţilor de la Bursa de Valori Bucureşti a încheiat luna trecută la 619,49 puncte, în creştere cu 6,75% faţă de martie, cel mai mare avans dintre indicii avuţi în vedere.

SIF Transilvania şi SIF Oltenia, suspendate de la tranzacţionare

Finalul lunii aprilie a găsit indicele financiar BET-FI în creştere cu 2,48%, la 40.419,36 de puncte şi cu acţiunile a doi emitenţi din structura sa suspendate de la tranzacţionare, respectiv SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Oltenia (SIF5), în urma unor decizii ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În cazul SIF-ului din Braşov, au apărut două rapoarte privind hotărârile adunării acţionarilor din 28 aprilie, unul publicat la BVB şi semnat de Crinel Valer Andănuţ şi Marius Adrian Moldovan, şi altul pe site-ul SIF3, semnat de Mihai Fercală şi Ştefan Szitas, amândouă cu acelaşi cvorum, dar care, din cauza modului diferit de a contabiliza "abţinerile", prezintă hotărâri diferite.

Totuşi, în ambele rapoarte s-a dat undă verde dividendului de 0,0355 lei, echivalentul unui randament brut de 11,3% faţă ultimul preţ din piaţă al acţiunii SIF3, din data de 22 aprilie, de 0,314 lei. În acest moment SIF Transilvania nu are directorat avizat de ASF.

În ceea ce priveşte SIF-ul din Craiova, în data de 28 aprilie au avut loc două adunări paralele ale acţionarilor, având cvorumuri diferite şi hotărâri opuse, în condiţiile în care o serie de investitori prezenţi la sediul societăţii, între care grupul format din SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), nu au reuşit să intre în clădire deoarece votaseră deja prin corespondenţă. Aceştia, împreună cu reprezentaţii unor fonduri de investiţii, au organizat o şedinţă separată.

În cazul adunării prezidate de preşedintele Tudor Ciurezu, acţionarii au aprobat dividendul de 0,1 lei, echivalentul unui randament brut de 4,73% faţă de ultima cotaţie a acţiunii SIF5 din data de 28 aprilie, de 2,11 lei, punct care însă a fost respins în cealaltă şedinţă.

SIF Moldova (SIF2) a eliminat din Actul Constitutiv pragul de deţinere de 5%, conform votului acţionarilor din 27 aprilie, care au aprobat şi distribuirea unui dividend de 0,06 lei, echivalentul unui randament brut de 4,6%.

La finalul lunii trecute, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 25,55% pentru SIF2 şi 60,07% pentru SIF4, în timp ce Fondul Proprietatea avea un discount de 23,18%, mai mare decât obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul FP, de sub 15%.

Am intrat în luna mai, căreia îi este ataşată una dintre cele mai cunoscute maxime din lumea investiţiilor: "Sell in may and go away!".

Zicala de pe Wall Street se bazează pe modelul istoric al oscilaţiilor preţurilor acţiunilor americane care, în medie, au înregistrat performanţe mai slabe de la începutul lui mai până la finalul lui octombrie, în comparaţie cu celelalte şase luni ale anului.

Totuşi, ţinând cont de faptul că investitorii se confruntă cu una dintre cele mai severe crize de sănătate publică din istorie, este posibil ca modelul să nu se confirme de această dată, potrivit MarketWatch.

Rămâne de văzut cum vor evolua acţiunile de la BVB în această lună, în condiţiile în care majoritatea emitenţilor vor publica rezultatele financiare aferente primului trimestru al anului curent, iar restricţiile impuse de autorităţi pentru limitarea pandemiei de Covid-19 vor începe să se relaxeze atât în ţara noastră cât şi în Europa şi Statele Unite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb