APRILIE FINANCIAR BET recuperează integral picajul precipitat de OUG 114

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 mai 2019

BET recuperează integral picajul precipitat de OUG 114

Creştere de 4,93% pentru principalul coş de acţiuni de la BVB şi de doar 1,52% pentru indicele financiar

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 33,31% pentru SIF Moldova şi 63,47% în cazul SIF Muntenia

Tranzacţii cu acţiuni în valoare de 555 milioane de lei, cu 33% sub cele din martie

Indicele BET, reperul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a încheiat la nivelul de 8.441,95 puncte luna aprilie a acestui an, într-o mişcare de continuare a tendinţei ascendente din ultimele trei luni, în care principalul coş de acţiuni al pieţei noastre de capital a recuperat integral picajul suferit în decembrie 2018, ca urmare a anunţării intenţiei executivului de a implementa o serie de măsuri ce s-au concretizat în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018.

Practic, în luna tocmai încheiată, BET a urcat cu 4,93%, în condiţiile în care aprilie este luna adunărilor generale ale acţionarilor pentru aprobarea dividendelor ce urmează a fi distribuite de companii, piaţa noastră excelând la acest capitol, cu unul dintre cele mai mari randamente din lume. Totodată şi în plan extern bursele de acţiuni au avut parte de creşteri în aprilie, indicele paneuropean Stoxx 600 marcând un avans de 3,23%, în timp ce peste Atlantic, Standard & Poor's 500 a urcat cu 3,93%, către un nou maxim istoric.

La polul opus în piaţa noastră de capital s-a situat BET-FI care, cu o creştere de doar 1,52%, reprezintă coşul de acţiuni cu cel mai slab parcurs de la BVB, în luna aprilie, pe fondul comportamentului slab al SIF-urilor, care dau două treimi din structura indicelui financiar.

Avans de 7,14% pentru OMV Petrom

Acţiunile grupului petrolier OMV Petrom (SNP) au marcat un salt de 7,14%, între 29 martie şi 30 aprilie, fiind printre titlurile cu cea mai mare influenţă asupra creşterii indicelui BET din luna tocmai încheiată, în condiţiile în care ponderea emitentului în principalul coş de acţiuni de la BVB este de circa 18%, a treia ca mărime din cadrul său.

Asemenea indicelui şi pentru SNP mişcarea din aprilie a reprezentat o nouă etapă a tendinţei de creştere pe care s-au instalat acţiunile companiei începând cu a doua parte a lunii ianuarie - prima jumătate a lui februarie, cu deosebirea că, în acest caz, cotaţia a recuperat rapid căderea de la finele anului trecut, pragul de 0,302 lei/titlu (preţul de închidere SNP din data de 18 decembrie 2018, ultima zi în care BVB a trăit fără spectrul măsurilor din OUG 114/2018, care ulterior au fost ameliorate prin OUG 19/2019) fiind depăşit semnificativ la jumătatea lunii martie.

La data de 19 aprilie, acţionarii producătorului de petrol şi gaze au aprobat dividendul propus de conducerea emitentului, de 0,027 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de peste 7% pentru ca, în şedinţa bursieră următoare, din 22 aprilie, cotaţia SNP să urce cu 3,13% şi în condiţiile în care sortimentul de ţiţei Brent, relevant pentru piaţa europeană, a crescut în acea zi la Londra cu 2,88%. Practic, aceasta a fost cea mai importantă apreciere zilnică atât a preţului acţiunii SNP cât şi a cotaţiei petrolului din luna aprilie. Totuşi, volumul înregistrat de acţiunile emitentului a fost redus, de numai 3,23 milioane de titluri, sub media ultimei luni de tranzacţionare, de circa 5,22 milioane de acţiuni, în condiţiile în care pe 19 şi 22 aprilie principalele burse occidentale au fost închise cu ocazia Paştelui Catolic şi Protestant.

În luna aprilie, cotaţia ţiţeiului Brent a urcat cu 6,45%, în timp ce preţul sortimenului West Texas Intermediate (WTI) s-a apreciat cu 6,27%.

La ultimul preţ al acţiunii SNP din data de 30 aprilie, de 0,3825 lei, valoarea de piaţă a OMV Petrom la BVB era de aproape 21,67 miliarde de lei.

Fondul Proprietatea - la 0,978 lei, maxim istoric

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au încheiat luna aprilie la 0,978 lei, cel mai ridicat preţ atins de FP de la listarea din anul 2011, de asemenea într-o nouă etapă a mişcării ascendente începută în februarie anul curent.

Practic, în intervalul 29 martie - 30 aprilie 2019, cotaţia FP a urcat cu 6,89%, în condiţiile în care, la data de 4 aprilie, acţionarii Fondului au votat acordarea unui dividend de 0,0903 lei/titlu, echivalentul unui randament brut de aproape 10% (având în vedere cotaţia FP din acel moment). De asemenea, în prezent Fondul derulează cel de-al zecelea program de răscumpărare de acţiuni, în intervalul 1 - 25 aprilie emitentul achiziţionând aproape 22,74 milioane de titluri FP listate la BVB (la preţuri cuprinse între 0,9221 lei şi 0,9685 lei), operaţiuni ce susţin cotaţiile în piaţă.

La finalul lunii aprilie, capitalizarea FP la Bursa de Valori Bucureşti era de 8,9 miliarde de lei.

Banca Transilvania încheie luna aprilie pe un nou vârf al anului

Banca Transilvania (TLV), emitentul cu cea mai mare lichiditate de la BVB şi cea mai bine plasată companie a pieţei noastre de capital în indicele MSCI Frontier Markets, a încheiat luna aprilie la preţul de 2,205 lei/acţiune, un nou maxim al anului (luând în considerare cotaţiile de închidere), în condiţiile în care şi în acest an TLV îşi va răsplăti investitorii atât cu dividende cât şi cu acţiuni gratuite.

Este vorba despre un dividend cu un randament brut de aproape 8% (raportat la cotaţia TLV din 24 aprilie, ziua anterioară adunării în care s-a votat repartizarea profitului anului trecut) şi de o acţiune alocată gratuit la fiecare douăsprezece titluri deţinute.

În data de 25 aprilie, Banca Transilvania şi-a publicat rezultatele pentru primul trimestru al anului curent, instituţia de credit din Cluj raportând, la nivel individual, un profit net de 436 milioane de lei, cu 19% mai mare decât cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului 2018.

La ultima cotaţie din aprilie, grupul bancar avea o valoare de piaţă de 10,6 miliarde de lei.

Salt de 10,19% pentru MedLife, cea mai bună evoluţie din BET

Preţul acţiunii prestatorului de servicii medicale private MedLife (M), una dintre puţinele companii de creştere listate la BVB, a urcat cu 10,19%, în luna tocmai încheiată, până la 29,2 lei/titlu, cotaţia M reuşind în aprilie să iasă din consolidarea în care s-a tranzacţionat în ultimele aproximativ şase luni.

Nu există motive evidente, de natură fundamentală, care să explice avansul titlurilor M din luna anterioară, dar trebuie precizat că acţiunile prestatorului de servicii medicale au o lichiditate redusă, ceea ce favorizează oscilaţiile mari de preţ.

Ponderea companiei cu o valoare de piaţă de circa 640 milioane de lei în BET este de numai 1%, astfel încât aportul titlurilor M la creşterea indicelui în luna aprilie este relativ redus.

Digi retestează minimul de la 24 lei

Acţiunile Digi Communications NV (DIGI), compania mamă a RCS & RDS, au avut cel mai slab parcurs dintre toate componentele indicelui BET, în luna tocmai încheiată, cotaţia operatorului de telecomunicaţii găsindu-se, la data de 30 aprilie, la 24,2 lei, echivalentul unui declin de 4,54% faţă de cotaţia din 29 martie, după ce, pe parcursul lunii, titlul DIGI a retestat pragul de 24 lei (nivel pe care cotaţia l-a mai atins în decembrie 2018 şi martie 2019), minimul istoric.

A fost o continuare a tendinţei descendente pe care s-a înscris acţiunea chiar de la listarea din 2017, în condiţiile în care Digi Communications are un grad de îndatorare ridicat (circa 90% - calculat ca raport dintre datoriile şi activele totale de la finalul lui 2018), specific de altfel companiilor de creştere într-un sector dinamic precum cel al telecomunicaţiilor.

De menţionat că, în prezent, Digi derulează un program de răscumpărare de acţiuni, în intervalul 1 - 12 aprilie emitentul achiziţionând 27.642 de titluri DIGI listate la BVB, la preţuri situate între 24,8 lei şi 25,48 lei. În ultima zi a lunii trecute, acţionarii emitentului cu o valoare de piaţă de 2,4 miliarde de lei (la finele lui aprilie) au aprobat distribuirea unor dividende cu un randament brut de circa 2%.

Scăderi pentru patru, din cele cinci SIF-uri

Patru din cele cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF-uri) au înregistrat scăderi ale cotaţiilor în luna aprilie a acestui an, doar SIF Moldova (SIF2) înregistrând o apreciere minoră, de 1,74%. Este o situaţie ce apare în condiţiile în care unele SIF-uri nu acordă dividende (SIF Banat - Crişana şi SIF Muntenia), în timp ce, în cazul altora (SIF Moldova şi SIF Transilvania), randamentul dividendelor este inferior celui oferit de acţiunile unor companii importante de la BVB. În plus, SIF-urile sunt ieşite de ceva vreme de pe radarul investitorilor, fapt vizibil în lichiditatea redusă a acţiunilor acestor societăţi în comparaţie cu cea a titlurilor importante din piaţa noastră de capital.

Astfel, finalul lunii aprilie a găsit SIF-urile la discont-uri de tranzacţionare dintre preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 33,31% pentru SIF Moldova şi 63,47% pentru SIF Muntenia, în timp ce FP avea un discount de 31,08%, peste obiectivul avut de Frank-lin Templeton, administratorul Fondului, de 15%.

Valoarea de piaţă a companiilor din Segmentul Principal al BVB a urcat la 169 miliarde de lei, cu 6% peste cea din martie

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB a fost de 554,78 milioane de lei, în aprilie, cu 33,12% mai mică decât cea consemnată în martie, în condiţiile în care pe 26 şi 29 aprilie piaţa a fost închisă cu ocazia Paştelui Ortodox, potrivit datelor furnizate de Bursa de Valori Bucureşti.

În luna tocmai încheiată, au avut loc 27.174 de tranzacţii cu acţiuni listate pe Segmentul Principal al BVB, cu 28,13% mai puţine decât în martie, în cadrul transferurilor din aprilie fiind schimbate 390.822.459 de titluri, nivel în scădere cu 22,64% faţă de cel înregistrat în luna anterioară.

La data de 30 aprilie, valoarea de piaţă a tuturor companiilor listate pe Segmentul Principal al pieţei noastre de capital era de aproape 169,18 miliarde de lei, în creştere cu 6,45% faţă de cea consemnată la finele lunii martie, ca urmare a aprecierii cotaţiilor acţiunilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb