• 1 aprilie
- Cursul francului elveţian atinge cel mai redus nivel al lunii faţă de moneda noastră: 4,4216 lei, conform BNR.
• 2 aprilie
- Euro - la cel mai redus curs al lunii faţă de leu: 4,9106 RON, potrivit BNR.
• 3 aprilie
- În mai multe localităţi din ţară, inclusiv în municipiul Bucureşti, au loc proteste împotriva noilor restricţii impuse de autorităţi la finele lunii martie, pe fondul creşterii numărului de îmbolnăviri de Covid.
• 5 aprilie
- Dolarul ajunge la cel mai ridicat curs al lunii faţă de leu: 4,1871 RON, conform BNR.
• 6 aprilie
- Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează că ţara noastră va înregistra o creştere cu 6% a Produsului Intern Brut în 2021 şi cu 4,8% în 2022.
• 7 aprilie
- Guvernul aprobă memorandumul prin care mandatează Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene să negocieze cu oficialii Comisiei Europene forma Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
- Premierul Florin Cîţu decide constituirea Comitetului interministerial pentru revenirea României la normalitate la data de 1 iunie 2021.
• 8 aprilie
- Guvernul adoptă prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 13 aprilie, în contextul pandemiei de Covid-19.
- Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) solicită Senatului ridicarea imunităţii parlamentare a fostului ministru al Sănătăţii Florian Bodog (PSD), ca să poată fi pus sub urmărire penală pentru mai multe infracţiuni: abuz în serviciu, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
• 9 aprilie
- 70 de pacienţi de la spitalul de ortopedie Foişor din Capitală sunt trimişi acasă sau transferaţi la alte unităţi medicale, deoarece acesta a devenit unitate Covid.
• 13 aprilie
- Intră în vigoare măsura prelungirii stării de alertă cu încă 30 de zile.
- Secretarul de stat Andreea Moldovan publică în Monitorul Oficial un Ordin de ministru prin care modifică criteriile de carantinare a localităţilor, fără aprobarea premierului Florin Cîţu şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
- Banca Naţională a României (BNR) anunţă că, în perioada ianuarie - februarie 2021, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 1.627 milioane euro, comparativ cu 431 milioane euro în intervaul ianuarie - februarie 2020.
- Gramul de aur, cotat la nivelul minim al lunii: 229,6754 lei, potrivit BNR.
• 14 aprilie
- Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este revocat din funcţie de premierul Florin Cîţu, care preia funcţia de ministru interimar de resort. În aceeaşi zi este demisă din funcţie Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
- În contextul dat, USR PLUS ameninţă cu retragerea din Guvern, dacă Florin Cîţu nu este demis din fruntea Executivului.
• 15 aprilie
- Guvernul aprobă proiectul de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G, act trimis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare.
- Executivul aprobă o ordonanţă de urgenţă pentru acordarea unui ajutor de stat de restructurare Societăţii Complexul Energetic Oltenia SA: 664,1 milioane de lei.
- Premierul, în calitate de ministru interimar al Sănătăţii, anulează Ordinul privind modificarea criteriilor de carantinare a localităţilor.
• 16 aprilie
- Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's îmbunătăţeşte de la "negativă" la "stabilă" perspectiva datoriei guvernamentale a ţării noastre pe termen lung şi scurt în monedă locală şi valută.
• 19 aprilie
- Francul atinge cursul maxim al lunii faţă de moneda noastră: 4,4797 lei, potrivit datelor BNR.
- Gramul de aur atinge preţul maxim al lunii: 235,3486 lei, conform BNR.
• 20 aprilie
- Euro atinge cursul maxim al lunii, respectiv istoric, faţă de leu: 4,9279 lei, potrivit cifrelor BNR.
- Ioana Mihăilă este desemnată de USR-PLUS la conducerea Ministerului Sănătăţii, după demiterea lui Vlad Voiculescu, iar conflictul din coaliţie se încheie.
• 21 aprilie
- Ioana Mihăilă, noul ministrul al Sănătăţii, depune jurământul după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de numire a acesteia în funcţia de ministru al Sănătăţii.
- Senatul încuviinţează ridicarea imunităţii lui Florian Bodog, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale fiind aprobată.
• 22 aprilie
- Acţiunile companiei româneşti UiPath sunt listate la New York Stock Exchange, sub simbolul PATH, Daniel Dineş, fondatorul acesteia, dând startul sesiunii de tranzacţionare a bursei americane. Acţiunile PATH au încheiat prima şedinţă bursieră la preţul de 69 dolari/titlu, cu 23% peste cel din IPO, ceea ce a conferit producătorului de roboţi software o capitalizare bursieră de 37,7 miliarde de dolari, peste evaluarea de 35 de miliarde de dolari aferentă ultimei runde de finanţare dinaintea listării.
• 24 aprilie
- Fitch Ratings confirmă ratingul suveran al României la "BBB-" cu perspectivă negativă.
• 26 aprilie
- Ministerul Afacerilor Externe decide expulzarea lui Alexei Grishev, adjunctul ataşatului militar rus din ţara noastră.
• 27 aprilie
- Ministerul de Finanţe anunţă că execuţia bugetului general consolidat în primele trei luni ale anului 2021 s-a încheiat cu un deficit de 14,63 miliarde lei (1,28% din PIB), în scădere faţă de deficitul de 18,06 miliarde lei (1,71% din PIB) înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2020.
- Camera Deputaţilor respinge proiectul iniţiat de PSD-iştii Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care BNR trebuia să aducă în ţară rezerva de aur.
- Banca Naţională a României (BNR) anunţă că masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat, la sfârşitul lunii martie 2021, un sold de 499.199,2 milioane lei. Aceasta a crescut cu 0,4% (+0,04% în termeni reali) faţă de luna februarie 2021, iar în raport cu martie 2020 s-a majorat cu 15% (+11,6% în termeni reali).
- Ex-ministrul social-democrat al Sănătăţii Florian Bodog este pus sub urmărire penală.
• 28 aprilie
- Consiliul General al Municipiului Bucureşti respinge prin vot proiectul bugetului Capitalei pe anul 2021. USR PLUS îi cere primarului Nicuşor Dan să retragă bugetul, pentru că nu este "realist".
- Direcţia Naţională Anticorupţie dispune punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile faţă de Costel Alexe, fost ministru al Mediului în guvernul Orban şi actual preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi instigare la delapidare.
• 29 aprilie
- Indicele BET al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care ilustrează parcursul celor mai tranzacţionate acţiuni de la bursa noastră, a urcat cu 1,36% în aprilie, la 11.342,04 puncte, în timp ce indicele extins BET-XT, ce reuneşte cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, a crescut cu 1,4%, la 1.004,63 de puncte.
- Acţiunile Alro Slatina s-au apreciat cu 13,88% în aprilie, la 3,2 lei, într-o lună în care cotaţia aluminiului a urcat cu circa 10,5% la Bursa de Metale din Londra.
- Titlurile prestatorului de servicii medicale private MedLife au urcat cu 13,3% în aprilie, la 11,9 lei.
- Acţiunile Nuclearelectrica au avut cea mai bună evoluţie în rândul companiilor energetice: +8,27% în aprilie, la 27,5 lei.
- Cel mai mare declin din aprilie a fost înregistrat de acţiunile Digi Communications: -3,25%, la 35,7 lei.
- Valoarea totală a tranzacţiilor cu titluri listate la BVB a fost de 829,3 milioane de lei în aprilie, cu mult sub cea consemnată în martie, de 2,412 miliarde lei.
- Dolarul atinge cel mai mic curs al lunii faţă de moneda noastră: 4,0621 lei, conform BNR.
• 30 aprilie
- Autorităţile anunţă că numărul total de cazuri confirmate cu Covid-19 în ţara noastră ajunge la 1.055.265. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 358 de persoane sunt reconfirmate pozitiv. De la începutul pandemiei au fost înregistrate, în ţara noastră, 28.109 de decese, iar 989.393 de persoane au fost vindecate. Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României erau, la finele lunii aprilie, un total de 8.245 de persoane internate cu Covid-19 în unităţile sanitare de profil, dintre care 1.284 de pacienţi la ATI.
- Totodată, 102 persoane confirmate cu infecţia cu noul coronavirus se aflau în carantină instituţionalizată, iar 44.547 - în carantină la domiciliu. Alte 29.962 de persoane erau în izolare la domiciliu şi 8.513 persoane în izolare instituţionalizată. Până la 30 aprilie, la nivel naţional au fost prelucrate 7.365.132 de teste Covid-19 RT-PCR şi 892.355 de teste rapide antigenice.
- Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunţă, în baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică, că, la data respectivă, erau vaccinate 3.303.419 persoane împotriva coronavirus, din care 1.366.386 de persoane cu prima doză, iar 1.937.033 au primit şi doza de rapel.