Organizaţia Naţiunilor Unite estimează că aproximativ 13.000 de civili au fost ucişi de la începutul războiului din Ucraina, a declarat coordonatorul ONU pentru ajutor umanitar de urgenţă, Tom Fletcher, marţi, în faţa Consiliului de Securitate, relatează dpa, care informează următoarele.
Potrivit datelor furnizate de Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), au fost confirmate cel puţin 12.910 decese ale civililor în Ucraina - inclusiv 682 de copii - iar aproape 30.700 de persoane au fost rănite între 24 februarie 2022 şi 31 martie 2025.
Fletcher a adăugat că numărul real al victimelor este, cel mai probabil, mult mai mare. Numai între sfârşitul lunii februarie şi sfârşitul lunii martie au fost raportaţi peste 170 de civili ucişi, a precizat acesta.
Atacurile ruseşti continuă să facă victime în rândul civililor. Vinerea trecută, un atac aerian asupra unei zone rezidenţiale din oraşul sud-estic Krivoi Rog a ucis 20 de persoane - inclusiv nouă copii.
Fletcher a subliniat că dreptul internaţional este erodat atât în Ucraina, cât şi în alte conflicte din lume.
'Nu doar că nu apărăm cu fermitate dreptul internaţional, ci, în unele cazuri, sprijinim degradarea acestuia', a afirmat Fletcher. 'Aceasta este legătura comună dintre aceste conflicte. Şi dacă principiile voastre se aplică doar adversarilor voştri, atunci nu sunt nişte principii umanitare'.
Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sibiga, a declarat luni că Ucraina a solicitat convocarea unei şedinţe de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, în urma atacului rusesc asupra oraşului Krivoi Rog.
Sibiga a declarat că aceasta este cea mai mare pierdere de vieţi în rândul copiilor ucraineni într-un singur atac, de la începutul invaziei ruseşti în 2022.
'Rusia trebuie să înceteze teroarea împotriva copiilor şi civililor ucraineni, să răspundă la propunerea SUA de încetare totală a focului, pe care Ucraina a acceptat-o, şi să pună capăt războiului', a scris acesta pe platforma X.
'Este extrem de important ca răspunsul internaţional să fie ferm cu privire la atrocităţile Rusiei. O astfel de teroare nu ar trebui să fie normalizată niciodată. Cerem atât o condamnare fermă, cât şi acţiuni decisive', a adăugat ministrul.
Moscova a confirmat asaltul, dar a vorbit despre un 'atac de înaltă precizie', care i-a lovit pe comandanţii ucraineni şi pe instructorii lor occidentali. Însă Statul Major General al Ucrainei de la Kiev a catalogat afirmaţiile Rusiei drept minciuni. Imagini de la locul atacului, publicate de partea ucraineană, nu au arătat nicio dovadă a existenţei unor ţinte militare, potrivit sursei citate.
Ucraina se apără de invazia pe scară largă a Rusiei încă din februarie 2022.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 00:47)
Fiecare viata e un pacat sa fie sacrificat,
dar pierderile de vieti civile,in acest conflict rusnac,
este foarte mic in 3 ani,practic e record mondial,
e razboiul cu cele mai putine victime civile,
in razboiul din Irak care a durat cateva luni,
au fost sute de mii de victime civile.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.04.2025, 07:51)
Rasîia stat terorist