Aproape 70.000 de ''afrikaners'' din Africa de Sud doresc să profite de oferta lui Trump de a se muta în SUA

A.B.
Internaţional / 20 martie

Aproape 70.000 de ''afrikaners'' din Africa de Sud doresc să profite de oferta lui Trump de a se muta în SUA

Aproape 70.000 de ''afrikaners'', sud-africani albi descendenţi ai coloniştilor europeni, şi-au manifestat interesul de a se muta în SUA, după ce preşedintele american Donald Trump le-a oferit refugiu, acuzând guvernul sud-african că le încalcă drepturile şi că le expropriază abuziv terenurile, a anunţat Camera de Comerţ a Africii de Sud în SUA (SACCUSA), potrivit agenţiei EFE, care informează următoarele.

Preşedintele acestei instituţii, Neil Diamond, a călătorit în Africa de Sud săptămâna aceasta pentru a transmite ambasadei americane de la Pretoria o listă cu 67.042 de persoane care şi-au exprimat până acum interesul faţă de oferta lui Trump, potrivit presei locale.

''Mulţi dintre ei şi-au menţionat îngrijorarea legată de reforma agrară şi de modul în care consideră că sunt trataţi în ţară'', a adăugat preşedintele SACCUSA, care a precizat că majoritatea solicitanţilor au vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani.

Donald Trump a dispus pe 7 februarie printr-un ordin executiv îngheţarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor ajutoarelor oferite Africii de Sud, după ce el a acuzat guvernul de la Pretoria că a confiscat pământurile minorităţii albe afrikaner şi că a provocat prejudicii Israelului prin acuzaţia de genocid formulată de Africa de Sud în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) pentru uciderea a zeci de mii de palestinieni în războiul din Fâşia Gaza.

Preşedintele american s-a referit astfel la o lege controversată, denumită Legea Exproprierii, adoptată în luna ianuarie în Africa de Sud şi care prevede exproprierea unor terenuri considerate de interes public, fără acordarea de despăgubiri în unele cazuri.

Ordinul executiv al lui Trump, care a declanşat o criză diplomatică între Washington şi Pretoria, include şi promovarea relocării ''refugiaţilor afrikaner'' în SUA.

Exproprierea terenurilor, o temă foarte sensibilă în Africa de Sud, este văzută în această ţară drept un instrument de remediere a inegalităţii rasiale care persistă în pofida abolirii regimului de apartheid dintre anii 1948 şi 1994, notează sursa citată.

Potrivit unui raport guvernamental din 2017 - cel mai recent disponibil pe acest subiect - mai mult de 72% din terenurile agricole proprietate privată sunt deţinute de populaţia albă, ce reprezintă mai puţin de 8% din populaţia totală a Africii de Sud.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. “Legea Exproprierii, adoptată în luna ianuarie în Africa de Sud şi care prevede exproprierea unor terenuri considerate de interes public, fără acordarea de despăgubiri în unele cazuri”…ca sa vezi, numai pe plaiurile mioritice orice individ fara nici o legatura cu Romania, se trezeste “mostenitor” pe niste parcuri in buricul targului, si nu poate fi expropriat ba mai mult trebuie sa i se dea “ restitutio in integrum”:-)

    1. Le-ar fi luat ei de mult, dar se pare ca nu prea are cine sa le munceasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9775
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.3806
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3588
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8128
Gram de aur (XAU)Gram de aur465.3330

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
targulnationalimobiliar.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
BURSA
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb