APROBATĂ CU SCANDAL Legea insolvenţei, minge de ping-pong pe masa politică

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 16 aprilie 2014

Legea insolvenţei, minge de ping-pong pe masa politică

PNL şi PDL au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la noua legislaţie, care nu reglementează şi insolvenţa personală

Simona Miloş, preşedintele INPPI: "Cred că este un vot politic"

Update 11:40 ANAF salută adoptarea noului Cod al Insolvenţei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) "îşi manifestă aprecierea" faţă de noul Cod al Insolvenţei, adoptat ieri în plenul Parlamentului, potrivit unui comunicat trimis astăzi redacţiei.

Agenţia califică Noul Cod al Insolvenţei drept "un pas înainte în satisfacerea dorinţei debitorilor, ca mijloc de reinserţie economică a acestora" şi "un instrument mai eficient pentru ANAF, pentru recuperarea creanţelor bugetare".

"De la ultima apariţie publică a preşedintelui ANAF pe acest subiect, propunerile de natură a asigura o protecţie suficientă creditorului bugetar, formulate de instituţie în cadrul dezbaterilor comisiilor parlamentare, au fost luate în considerare în forma amendată a proiectului de act normative", se mai arată în comunicat.

---

Proiectul Legii insolvenţei se află din nou în mijlocul unui scandal politic, fiind aprobat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor în ciuda dezacordului PNL şi PDL.

Anul trecut, iniţiativa a fost promovată prin Ordonanţă de Urgenţă, după care a fost declarată neconstituţională, în urma sesizării făcute de Avocatul Poporului.

PNL şi PDL nu sunt de acord cu noua lege, anunţând că o vor ataca la Curtea Constituţională.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal au menţionat, într-un comunicat, că solicitarea deputaţilor liberali de retrimitere a proiectului legislativ la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost respinsă de majoritatea parlamentară.

Parlamentarii PNL susţin că noua Lege în domeniu ar fi trebuit să conţină şi prevederi referitoare la insolvenţa persoanelor fizice, această procedură reprezentând "un element important şi necesar pentru dinamizarea economiei româneşti".

"Partidul Naţional Liberal consideră că, prin adoptarea Legii privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă fără includerea prevederilor pentru persoanele fizice, se perpetuează un dublu standard împotriva căruia liberalii vor lupta în continuare", arată reprezentanţii PNL.

Aceştia subliniază că actul normativ încalcă dreptul la apărare al cetăţenilor, "românii fiind obligaţi să plătească la Buletinul Procedurilor de Insolvenţă pentru a afla că sunt parte într-o procedură judiciară şi pentru a putea ataca în instanţă eventualele hotărâri judecătoreşti pe care le consideră netemeinice".

Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional de Pregătire a Practicienilor în Insolvenţă (INPPI), consideră că votul acordat ieri acestui proiect a fost unul politic, întrucât parlamentarii PNL au participat la discuţii în timpul dezbaterilor pe marginea iniţiativei privind Legea insolvenţei.

Reprezentanţii PDL, PNL şi PPDD au criticat graba cu care acest proiect de lege a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, în timp ce doamna Miloş apreciază că procedura a fost una normală, lucrându-se într-un ritm alert.

Deputaţii PDL nu au votat proiectul, părăsind sala de plen în timpul dezbaterilor de ieri. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat că proiectul de lege supus adoptării "propune de fapt un Cod al insolvenţei", punând alături toate reglementările ce guvernează mecanismele de insolvenţă adresate ordonatorilor economici.

El a arătat că obiectivele proiectului de lege sunt îmbunătăţirea cadrului legislativ şi eficientizarea procedurii insolvenţei, iniţiativa fiind "un important pas înainte" în sprijinul mediului de afaceri şi propunând soluţii de prevenire a abuzurilor.

Premierul Victor Ponta este de părere că noua Lege a insolvenţei trebuie să permită firmelor să se restructureze şi să îşi plătească datoriile pentru a se relansa, dar şi să-i combată pe "băieţii deştepţi care au înţeles că mai bine cumperi televiziuni şi politicieni decât să plăteşti taxe".

Simona Miloş: "Noua Lege a insolvenţei este echilibrată"

Noua Lege a insolvenţei este echilibrată, consideră Simona Miloş, care ne-a spus că Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a adus amendamente la proiect abia luni seara, majoritatea acestora fiind respinse.

Una dintre propunerile MFP care au fost aprobate vizează compensarea creanţelor înregistrate după intrarea în insolvenţă.

Potrivit preşedintelui INPPI, a fost respinsă prevederea care viza executarea silită în timpul procedurii. De asemenea, perioada în care o companie poate fi reorganizată a rămas de trei ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă un an.

Doamna Miloş s-a arătat nemulţumită de faptul că sumele datorate bugetului au rămas prioritare la plată după intrarea în insolvenţă, fapt care în alte ţări civilizate nu se întâmplă.

Noua lege presupune că societăţile care acumulează creanţe la o companie după intrarea acesteia din urmă în procedura de insolvenţă pot solicita intrarea respectivei firme în faliment, la 60 de zile de la momentul luării unei măsuri de către administrator sau, în cazul existenţei unei contestaţii, la 60 de zile de la hotărârea judecătorului sindic. Furnizorii de utilităţi vor putea cere intrarea în faliment a companiei aflate în insolvenţă la 90 de zile de la momentele menţionate mai sus, după caz. Şi această prevedere i-a nemulţumit pe liberali.

Referitor la reglementarea insolvenţei persoanelor fizice, profesorul Gheorghe Piperea, doctor în drept, care a iniţiat un proiect în acest domeniu în anul 2010, este de părere că Legea insolvenţei şi Legea insolvenţei persoanelor fizice reprezintă "două proiecte cu viteze diferite", susţinând că a ţine pe loc o iniţiativă ce reglementează insolvenţa companiilor pentru a integra un proiect care vizează insolvenţa personală ar fi o greşeală de politică legislativă.

În prezent, în Parlament se află câteva iniţiative pe tema insolvenţei personale, Gheorghe Piperea subliniind că, deşi liberalii solicită ca noua lege în domeniu să conţină şi prevederi referitoare la insolvenţa persoanelor fizice, aceştia "nu s-au grăbit" să susţină un astfel de proiect, în ultima vreme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb