Aproximativ un sfert din oferta Digi pentru retail, subscrisă

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 aprilie 2017

Aproximativ un sfert din oferta Digi pentru retail, subscrisă

Acţionarii Digi Communications vor să vândă 23,3% din companie, pentru o sumă între 826,27 milioane de lei şi 1,21 miliarde de lei

Ioana Sechel, BRK Financial Group: "Costurile finanţării pot reprezenta uneori o «piatră de moară»"

Discount pentru investitorii de retail, în primele 5 zile ale ofertei

-----------

Actualizare 15:34

Subscrierea la oferta DIGI pe tranşa de retail a depăşit cota de acţiuni garantate alocate investitorilor de retail, în prima zi a ofertei. Potrivit unui broker, s-au subscris aproximativ 734.000 acţiuni DIGI, aproximativ 25% din tranşa de retail.

Investitorilor de retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maximum de 267 acţiuni oferite per investitor de retail, conform principiului "primul sosit, primul servit", până la un număr total de 534.000 acţiuni oferite.

(A.A.)

--------------

Investitorii de pe piaţa de capital pot subscrie, de astăzi, acţiuni ale companiei Digi Communications NV din Olanda, acţionarul majoritar al "RCS&RDS", în cadrul ofertei prin care un grup de acţionari vrea să vândă un pachet de aproximativ 23,3%, pentru o sumă cuprinsă între 826,27 milioane de lei şi 1,21 miliarde de lei.

"Se preconizează că Carpathian Cable Investments S.B.R.L., Celest Limited, ING Bank NV, Yarden Mariuma, Dorina Schelean, Nicuşor Dorel Schelean, Sirian Radu-Traian şi Zoltan Teszari, care vor vinde acţiuni oferite în cadrul ofertei (împreună «Acţionarii Vânzători») vor oferi până la 21.744.108 acţiuni oferite pentru a obţine sume preconizate brute de până la 1.218 milioane lei", se arată în documentul de prezentare a ofertei.

Prospectul ofertei de vânzare, care se va derula în perioada 28 aprilie -10 mai, a fost aprobat de Autoritatea de Supraveghere din Olanda.

Unul dintre riscurile ofertei, notat în prospect, este faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), de la noi, este autorizată să suspende tranzacţionarea de valori mobiliare sau să solicite pieţei reglementate pe care sunt tranzacţionate valorile mobiliare să facă acest lucru, iar orice suspendare ar putea afecta preţul de tranzacţionare al acţiunilor noastre şi afecta transferul acţiunilor.

În opinia membrilor consiliului de administraţie, oferta va spori şi mai mult vizibilitatea, recunoaşterea mărcii şi credibilitatea Grupului în faţa clienţilor, furnizorilor şi angajaţilor săi, va ajuta la atragerea, recrutarea, păstrarea şi stimularea personalului cheie de conducere şi a angajaţilor şi va asigura o realizare în întregime sau parţială a investiţiei în cadrul Grupului făcută de către unii dintre acţionarii existenţi ai acestuia.

Societatea nu va avea încasări din ofertă.

Societatea şi acţionarii vânzători îşi rezervă dreptul de a majora sau scădea numărul total de acţiuni oferite în cadrul ofertei în urma consultării cu coordonatorii globali comuni.

Investitorii de retail pot obţine o reducere de 7% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în mod valabil în primele cinci zile lucrătoare ale perioadei ofertei, până în data de 5 mai, şi o reducere de 3% din preţul de ofertă pentru subscrierile efectuate în perioada 8-10 mai.

"La determinarea preţului de ofertă, a mărimii ofertei şi a bazei de alocare, se vor lua în considerare mai mulţi factori, inclusiv nivelul şi natura cererii pentru acţiunile oferite în timpul procesului de bookbuilding, nivelul cererii din cadrul tranşei investitorilor de retail, condiţiile de piaţă predominante şi obiectivul de stabilire a unei pieţe secundare ordonate pentru acţiunile oferite", se arată în prospect.

Investitorilor de Retail li se va acorda o alocare garantată de 100% pentru numărul maxim de 267 Acţiuni Oferite per Investitor de Retail, conform principiului "primul sosit, primul servit", până la un număr total de 534.000 Acţiuni Oferite.

"Listarea Digi Communications este aşteptată de către piaţă de ceva vreme, însă aceasta a întârziat să apară", ne-a spus Ioana Sechel, analist SSIF BRK Financial Group, adăugând: "Oferta de vânzare anunţată de DIGI ademeneşte investitorii de retail să subscrie în primele 5 zile pentru un discount considerabil de 7%. Lărgimea intervalului pentru preţul aşteptat al ofertei este şi el considerabil: de la 38 la 56 lei/acţiune, însă preţul final al ofertei se poate situa şi în afara acestui interval, ca urmare a discount-ului oferit. Preţul final al ofertei este stabilit de comun acord de către societate şi acţionarii vânzători după finalizarea ofertei destinate investitorilor instituţionali.

Perspectivele de dezvoltare a afacerii gestionate de Digi Communications sunt favorabile. Cotele de piaţă deţinute, expansiunea în teritoriu, dar şi perspectivele de creştere economică la nivel naţional, pot favoriza compania pentru obţinerea unor rezultate financiare pozitive în perioadele următoare. Costurile finanţării pot reprezenta uneori o «piatră de moară» dusă în spate de către companie. Tocmai din această cauză, DIGI trebuie să fie atentă în viitor la gestionarea eficientă a datoriei sale, astfel încât aceasta să aducă o plus valoare companiei.

Din perspectiva Bursei de Valori Bucureşti, oferta, respectiv listarea DIGI aduce bucurie şi entuziasm, mai ales pentru că piaţa noastră se află în monitorizare pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă, iar listarea DIGI aduce un aport semnificativ către îndeplinirea condiţiilor".

Investitorii trebuie să fie foarte atenţi la faptul că nu investesc direct în RCS-RDS, ci într-o companie din Olanda, care controlează 95% din operatorul de cablu.

"Societatea este o societate de tip holding şi este acţionarul RCS & RDS", se arată în prospect, unde se mai adaugă: "Societatea nu are operaţiuni semnificative şi nu s-a angajat în activităţi semnificative, altele decât activităţile de finanţare care se referă la Grup şi activităţile specifice activităţilor de holding. Cu excepţia cazului în care este indicat altfel, informaţia financiară din acest Prospect se referă la informaţia financiară istorică consolidată cu privire la Societate şi la filialele sale".

Datorii de 1,2 miliarde de euro

Digi Communication, compania mamă a firmei de telecomunicaţii RCS&RDS, a afişat un profit net de 11,8 milioane de euro în 2016, însă datoriile pe termen lung ale companiei au crescut cu 13,17%, anul trecut comparativ cu cel anterior, la 746,4 milioane euro, reiese din prospectul publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti.

Cea mai mare parte din sumă, de 665,5 milioane euro, este reprezentată de credite şi împrumuturi purtătoare de dobândă, inclusiv obligaţiuni.

Valoarea totală a datoriilor companiei a crescut anul trecut cu aproape 10%, la 1,239 miliarde euro. Compania a realizat un profit net de 11,8 milioane euro, comparativ cu 4 milioane euro în 2015 şi o pierdere de 6,8 milioane euro în 2014.

Compania precizează: "Pentru anul încheiat la data de 31 decembrie 2016, operaţiunile noastre din România au reprezentat 612,7 milioane euro, sau 72,7%, din veniturile noastre totale. Operaţiunile noastre din Ungaria au reprezentat 137,9 milioane euro, sau 16,4%, din veniturile noastre totale, operaţiunile noastre din Spania au reprezentat 83,0 milioane euro, sau 9,9% din veniturile noastre totale, iar operaţiunile noastre din Italia au reprezentat 9,2 milioane euro, sau 1,1%, din veniturile noastre totale. Deşi în trecut am avut operaţiuni în alte ţări din Europa de Est, toate aceste operaţiuni au fost vândute în 2013 şi 2015".

În prezent, capitalul social subscris al societăţii este compus din 65.756.028 acţiuni de Clasă A, cu o valoare nominală de 0,10 euro fiecare, precum şi din 34.243.972 acţiuni de Clasă B, cu o valoare nominală de 0,01 euro fiecare.

Acţiunile incluse în ofertă sunt de clasă B, astfel că reprezintă mai puţine drepturi de vot.

"Fiecare acţiune oferită va avea aceleaşi drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile de vot şi la dividende. Acţiunile oferite vor avea aceleaşi drepturi la dividend ca şi acţiunile Clasa A, însă acţiunile oferite vor avea drepturi de vot mai puţine în comparaţie cu drepturile de vot aferente acţiunilor Clasa A, care vor avea 10 drepturi de vot pe acţiune", menţionează sursa citată.

Compania va fi listată cu simbolul DIGI iar tranzacţionarea acţiunilor este estimată să înceapă din 16 mai.

S&P a îmbunătăţit ratingul RCS&RDS şi al DIGI Communications N.V. la "BB minus" cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) Global Ratings a îmbunătăţit, miercuri, ratingul pe termen lung al furnizorul român de servicii de telecomunicaţii RCS & RDS S.A şi al firmei mamă DIGI Communications N.V. (Digi) la "BB minus" de la "B plus", perspectiva asociată pentru ambele entităţi fiind una stabilă, informează un comunicat de presă al Standard & Poor's.

"Îmbunătăţirea ratingului reflectă performanţele solide înregistrate de Digi în 2016 şi estimările noastre că veniturile şi EBITDA vor continua să crească în următorii ani. Ne aşteptăm de asemenea ca gradul de îndatorare să rămână unul puternic în pofida unui flux de numerar operativ relativ modest ca urmare a continuării investiţiilor ridicate în oportunităţi de creştere", subliniază agenţia de evaluare, potrivit Agerpres.

S&P precizează că evaluarea sa privind profilul de risc al Digi rămâne constrânsă de mărimea relativ mică, dar în creştere, a companiei, expunerea sa geografică limitată şi competiţia intensă din partea unor mari jucători cu o flexibilitate financiară mai mare. Aproape 90% din veniturile Digi sunt generate în două economii relativ mici: România şi Ungaria. Pe aceste pieţe Digi se confruntă cu o concurenţă intensă, iar cota sa pe piaţa telefoniei mobile din România este de 12%, mult în urma liderilor Orange (36%), Vodafone (32%) şi Telekom Romania (21%).

În plus, analiştii S&P se aşteaptă ca această concurenţă puternică precum şi presiunile asupra preţurilor pe segmentul de telefonie fixă şi cablu vor lăsa un spaţiu foarte mic pentru majorarea preţurilor ceea ce se va traduce prin venituri per utilizator neschimbate în următorul an.

Aceste slăbiciuni sunt contracarate parţial de cota de piaţă solidă a companiei pe principalele sale segmente, de reţeaua sa modernă, de gradul de diversificare şi profitabilitatea stabilă, Digi este lider de piaţă în România pe segmentul pay-TV şi internet fix, cu o cotă de piaţă de aproape 50% pe ambele segmente şi, de asemenea, este al doilea jucător pe piaţa de telefonie fixă cu o cotă de 34%. De asemenea, compania are o poziţie solidă pe aceste segmente şi în Ungaria.

"Perspectiva stabilă reflectă estimările noastre privind continuarea creşterii veniturilor şi a EBITDA. Ne aşteptăm de asemenea la un management prudent al lichidităţii", precizează S&P.

Agenţia de evaluare avertizează că ar putea coborî ratingul RCS&RDS şi al DIGI Communications dacă ritmul de creştere a veniturilor şi a EBITDA va fi mai mic decât se anticipează şi, de asemenea, dacă lichiditatea se va deteriora. Pe de altă parte, deşi este puţin probabilă, o nouă îmbunătăţire a ratingului ar putea fi decisă dacă datoriile companiei vor scădea sub nivelul estimat sau dacă vor fi reduse riscurile valutare

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. e teapa baaaaaaaaaaa

    1. Idiotuleeeeeee!

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

      bai nesimtitule. DE CEjignesti lumea?

      IDIOT E CINE ZICE pa,icare

      ba capcaune tu ai ce manca? taci din ventuza ca multi nau ce manca si tu injuri. nu mai injura. sa fii surghiunit lacheulke

    nam munka din lakauza basanilor

    Cimpania e interesanta insa are grad mare de indatorare si nu prea se mai poate dezvolta in romania e cam la maxim.prefer romgaz companie fara datorii cu marja neta de 30 % din cifra de afaceri si care va da un divident de minim 10%.istoric bun are

    1. esti captiv pe aghf?

      e mikilangelo

    in conditiile in care pretul este de 56 de ron nu cred ca merita.

    oferta de cablu a nemtilor de la Telekom  

    este interesanta si cred ca o sa muste serios di digi..

    nu mai pomenesc de telefonia digi care este sub standard in tara si afara, le-am spus de 1000 de ori ca au probleme de acoperire si nimic de ani de zile... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb