Arabia Saudită vrea să stimuleze ofertele secundare

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 27 noiembrie 2023

Arabia Saudită vrea să stimuleze ofertele secundare

English Version

Arabia Saudită ia măsuri pentru a pune capăt lipsei de oferte secundare din regat, care nu au reuşit să câştige teren în Golful Persic, chiar dacă ofertele publice iniţiale (IPO) au crescut, informează Bloomberg.

Săptămâna trecută, Autoritatea Pieţei de Capital din Arabia Saudită a anunţat că solicită o consultare publică de 30 de zile cu privire la un cadru de reglementare a ofertelor secundare. În opinia autorităţii, aceste oferte secundare vor face posibil ca acţionarii să îşi vândă din participaţii, sporind astfel lichiditatea pe cea mai mare piaţă a Golfului.

Vânzările de acţiuni secundare sunt puţine în Golf, împiedicate de lipsa unui cadru de reglementare clar, investitorii nefiind familiarizaţi cu acestea, dar şi de o diferenţă de preţuri între cumpărători şi vânzători, conform sursei citate. Investitorii şi bancherii doresc să vadă mai multe astfel de tranzacţii, deoarece acestea îmbunătăţesc lichiditatea pieţei şi reprezintă o parte esenţială a pieţelor de capital de capital din alte părţi.

"Încurajarea ofertelor secundare ar putea ajuta la creşterea volumului de acţiuni disponibile pe piaţă, sporind astfel lichiditatea şi importanţa pieţei în indicii regionali", a declarat Achraf Drid, Managing Director la XTB Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, adăugând: "O astfel de mişcare ar putea ajuta la crearea unor condiţii de tranzacţionare mai bune şi la atragerea mai multor investitori locali şi internaţionali, şi ar putea deschide, de asemenea, oportunităţi pentru investitorii străini în extinderea participării lor pe piaţa saudită".

Potrivit CMA, faptul că mai mulţi acţionari şi-ar vinde din participaţii ar creşte ponderea pieţei de capital saudite în indicii pieţelor emergente, precum MSCI şi FTSE Russell.

În ultimii trei ani au existat doar patru vânzări secundare de acţiuni în Golf, care au strâns, împreună, mai puţin de 5 miliarde de dolari. Dintre acestea, trei au fost în Arabia Saudită, arată datele Bloomberg. Cea mai recentă tranzacţie a avut loc în urmă cu un an, când fondul suveran al regatului a vândut o cotă de 610 milioane de dolari din operatorul bursier al ţării, Saudi Tadawul Group Holding. Cu toate acestea, de atunci, acţiunea s-a tranzacţionat doar cu puţin peste preţul de ofertă, de 191 de riali.

În prezent, nu există reguli oficiale privind ofertele secundare în Arabia Saudită, iar ofertele anterioare, cum este cazul Tadawul, au fost făcute cu derogări din partea autorităţii de reglementare, conform Bloomberg.

Lipsa ofertelor secundare din regiune contrastează cu situaţia de pe alte pieţe, precum Europa, unde IPO-urile sunt în criză, dar acţionarii au strâns deja aproape 38 de miliarde de dolari, vânzând participaţii la companii listate. Aceasta este o creştere cu 50% faţă de cifrele din anul anterior, concluzionează Bloomberg.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb