Asociaţia Română a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO) are semnale că se întorc o parte din muncitorii calificaţi, care au lucrat, în ultimii ani, în Spania şi Italia. Fenomenul nu este unul de amploare, astfel încât să rezolve nevoia acută de forţă de muncă din sectorul românesc al construcţiilor.
Laurenţiu Plosceanu, preşedintele ARACO, ne-a declarat: "Estimez că, în doi-trei ani, circa 40-45% din muncitorii noştri plecaţi să lucreze în Europa de Vest se vor întorce în ţară. Recesiunea economică din Italia şi, mai ales, din Spania, i-a lăsat fără locuri de muncă. Fenomenul revenirii forţei de muncă nu este puternic acum, dar se va simţi pe termen lung. Majoritatea muncitorilor au plecat în străinătate pentru a munci o perioadă limitată de timp. Nu toţi românii vor să se stabilească acolo. Aşa că am încrederea că, mai devreme sau mai târziu, vom avea mulţi constructori calificaţi care se întorc în ţară".
Domnia sa ne-a precizat că puţinii muncitori care s-au întors au pretenţii salariale consistente, dar şi-au găsit locuri de muncă. Pentru acest an, salariul mediu al muncitorilor calificaţi din construcţii este de 400-450 de euro pe lună, iar pentru anul viitor patronii sunt pregătiţi să ofere circa 550-600 de euro pe lună.
Preşedintele ARACO susţine că muncitorii români din străinătate au la ce să se întoarcă în ţară. Condiţiile de muncă pe şantiere sunt, acum moderne, pachetele salariale sunt atractive, iar patronii din construcţii sunt conştienţi că trebuie să-şi plătească bine muncitorii calificaţi pentru a putea să-şi finalizeze proiectele în bune condiţii.
Cu sau fără criza financiară internaţională care ameninţă şi România, contractele aflate acum în derulare în special în infrastructură sunt foarte multe şi foarte mari. Anul viitor trebuie să înceapă şi execuţia lucrărilor finanţate din fonduri structurale europene. Întoarcerea muncitorilor va reprezenta o gură de aer pentru sectorul construcţiilor întrucât lipsa forţei de muncă ar fi condus la o supracontractare a companiilor din domeniu. În plus, au fost şi încă mai sunt proiecte importante pentru care nu au fost desemnaţi antreprenorii din cauza faptului că licitaţiile nu au avut participanţi.