ARACO: Constructorii chinezi vin în toamnă să investească în Oltenia

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii / 7 mai 2012

ARACO: Constructorii chinezi vin în toamnă să investească în Oltenia

Uniunea Europeană recomandă tacit statelor membre să aibă mai puţine relaţii economice cu China, potrivit lui Nicolae Vasilescu, preşedintele Casei Româno-Chineze. Domnia sa ne-a declarat recent: "Una dintre problemele cu care se confruntă investitorii chinezi, politic vorbind, este recomandarea tacită de pe la recepţiile şi cancelariile UE, care s-ar traduce < mai uşor cu China, să ne ajutăm între noi >. Unele ţări ţin cont mai mult de acest lucru, altele mai puţin. Noi am ales să ţinem cont foarte mult".

Domnul Vasilescu susţine că autorităţile noastre nu acordă atenţie oamenilor de afaceri care vin să dezvolte afaceri la noi. Preşedintele Casei Româno-Chineze mai spune că documentele prezentate de partea română potenţialilor investitori nu conţin informaţiile esenţiale legate de proiectele care urmează să se desfăşoare: "Nu ştim să ne vindem marfa, nu ştim să ne prezentăm intenţiile. Venim cu tot felul de hârtii colorate la întâlniri, cu investiţii pentru autostrăzi, porturi, poduri etc., dar chinezul caută ultima pagină, care, în viziunea lui, trebuie să conţină cât costă investiţia respectivă şi cum îşi recuperează banii. La noi pagina aceasta nu există, niciodată nu-i spunem celui care vine să investească < dă-mi 200 de milioane şi uite cum îi recuperezi >".

Interesul companiilor din China de a investi în România este din ce în ce mai mare, însă, deocamdată, suntem încă la un nivel de tatonare, potrivit domnului Vasilescu. Domnia sa ne-a spus că există un surplus de cash-flow pe piaţa chinezească foarte important, de care ţările care trec printr-o perioadă de criză au nevoie, "iar statele europene cele mai deştepte acţionează pentru a beneficia de acest cash-flow".

Constructorii chinezi au arătat, în acest an, un interes mai mare decât oricând pentru investiţiile din ţara noastră, ne-a declarat Laurenţiu Plos­ceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). Domnia sa a participat la cea de-a treia ediţie a Forumului internaţional pentru investiţii în infrastructură şi construcţii (IIIFC), unde cele mai puternice companii de construcţii din China au decis să organizeze, în luna noiembrie a acestui an, o vizită oficială în România. Investitorii chinezi vor să analizeze cu partenerii români (municipalităţi şi constructori) posibilitatea de a finanţa şi derula mai multe proiecte regionale de infrastructură. Astfel, începând de anul viitor, vor avea primele finanţări chinezeşti mai consistente în România, în parteneriat public-privat.

Domnul Plosceanu ne-a precizat: "Chinezii caută proiecte bancabile cu risc controlat, asumat de toate părţile implicate.

Spre deosebire de alţi ani, când la IIIFC au participat miniştri şi companii importante din construcţii, transport şi energie, în acest an nu a mai existat interes pentru prezentarea proiectelor de interes naţional. Atunci am schimbat abordarea şi am adus proiecte de interes regional. La Forumul de la Macao desfăşurat în perioada 24-25 aprilie, am avut 90 de proiecte regionale din zona Olteniei, prezentate de municipalităţile din Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea şi Slatina, dar şi de Parcul Industrial Craiova şi Agenţia de Dezvoltare Regională Oltenia. Partea chineză a înţeles schimbarea de strategie şi a fost dispusă să analizeze proiectele, la faţa locului în Oltenia, cu ocazia vizitei din noiembrie".

Preşedintele ARACO mizează pe flexibilitatea chinezilor care vor cu orice preţ să facă afaceri în Europa de Est. Companiile chineze sunt dispuse să-şi înceapă "aventura" în România prin proiecte regionale pentru că au înţeles că prezintă, la această dată, riscuri politice mai mici decât marile proiecte naţionale. Laurenţiu Plosceanu a subliniat: "De obicei, China se uită la proiecte de ordinul miliardelor, nu zecilor de milioane de euro. Municipalităţile noastre au tot interesul să atragă investiţii private în această perioadă de criză. Proiectele regionale pot fi realizate mai repede şi fără oprelişti politice şi birocratice. Partea chineză a înţeles că aceste proiecte pot fi începutul unei experienţe pozitive a prezenţei pe termen lung în România, care va atrage implicarea lor în marile investiţii promovate de Guvern".

În opinia preşedintelui ARACO, viitorul Guvern nu trebuie să mai piardă trenul investiţiilor chineze întrucât reprezintă o oportunitate extraordinară pentru ţara noastră în actualul context economic global. Laurenţiu Plosceanu ne-a mai declarat: "Este adevărat că Uniunea Europeană a recomandat ţărilor membre să fie rezervate în relaţiile cu China. Dar România nu poate şi nu are voie să facă acest lucru. Nu mai putem face abstracţie de China atât timp cât suntem la graniţa de est a Europei. Nu putem să ne uităm numai înspre Bruxelles, care îşi va schimba abordarea pentru că Republica Chineză a ajuns nr. 2 în Banca Mondială. Acolo unde nu putem folosi fondurile europene, putem atrage destul de uşor capitalul chinez şi al investitorilor din Orientul Mijlociu".

IIIFC este "un club select" în care România a intrat (prin efortul mediului de afaceri în special) în anul 2010. Forumul aduce laolaltă oficiali şi companii puternice din India, China, Rusia, Coreea de Sud, Sri Lanka, precum şi din România, care discută şi prezintă un portofoliu imens de proiecte strategice, care sunt dezvoltate în parteneriat public privat cu finanţare chineză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb