"Arădeanca", în faliment

Paula Bulzan, Arad
Ziarul BURSA #Companii / 29 martie 2013

La licitaţii s-au vândut doar terenurile din jurul fabricii.

La licitaţii s-au vândut doar terenurile din jurul fabricii.

Creditorii nu au acceptat planul de reorganizare

"Arădeanca" Arad, cel mai mare producător de păpuşi din ţară, care deţinea 60% din cota pieţei de profil, a intrat în faliment după ce planul de reorganizare a fost respins de creditori. Conform lui Ioan Biriş, reprezentantul societăţii Activ Grup IPURL, care a fost numită lichidator judiciar provizoriu, creditorii nu sunt obligaţi să-şi motiveze votul împotriva planului de reorganizare.

"Planul de reorganizare nu a fost aprobat de creditori. Aceştia au votat, însă nu putem explica de ce au votat într-un fel sau altul. Astfel, societatea a intrat în faliment, ceea ce înseamnă că, în continuare, va fi respectată procedura de faliment, se vor inventaria bunurile, unele vor fi reevaluate şi se va trece la valorificare lor şi recuperarea debitelor", a precizat Ioan Biriş.

Surse din rândul muncitorilor au precizat că, cel mai probabil, creditorii au fost determinaţi să voteze pentru faliment din cauza faptului că halele fabricii sunt dotate cu echipamente uzate în proporţie de 50 la sută, angajaţii au o medie de vârstă ridicată, iar vânzările pe piaţa internă sunt sezoniere, ne­existând nicio perspectivă pentru vânzări pe termen mediu sau lung.

Declinul fabricii a început la sfârşitul anului 2011, când Arădean­ca SA avea sechestru asigurator în valoare de aproximativ 5 milioane de lei pe clădirea fabricii şi bunurile mobile. De asemenea, conturile fabricii au fost poprite de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Arad pentru suma de peste 428.000 de lei în contul unor datorii ale producătorului către stat.

Anul trecut, la 31 martie, societatea avea datorii de 320.997 de lei la bugetul de stat, 329.108 lei la bugetul asigurărilor sociale de stat, 130.802 la bugetul asigurărilor de sănătate şi 12.886 la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

"În momentul în care societatea s-a declarat în insolvenţă, Fiscul nu a mai putut să intervină pentru recuperarea datoriilor. Acum toate procedurile sunt făcute de lichidatorul judiciar", a declarat Călin Arusti, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finaţelor Publice Arad.

Tribunalul Arad a hotărât, zilele trecute, intrarea societăţii Arădean­ca SA Arad în faliment, următorul termen pentru continuarea procedurii a fost stabilit pentru data de 16 mai.

Conducerea Arădeanca SA a cerut, anul trecut, în luna mai, des­chiderea procedurii insolvenţei pentru că nu mai dispunea de bani pentru plata datoriilor exigibile, în principal faţă de furnizori, instituţii bancare şi bugetare, în valoare de 1,45 de milioane de lei, conform unei raportări a companiei trimisă Bursei de Valori Bucureşti. De asemenea, sediul fabricii Arădeanca era ipotecat de către BRD pentru o linie de credit în valoare de aproximativ 270.000 de lei. Tot­odată, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare are de recuperat de la producătorul de păpuşi 7.646 de lei, S.I.F.Banat-Crisana S.A-860 de lei, iar Depozitarul Central în jur de 3.000 de lei, acestea din urmă fiind creanţe chirografare,  a căror realizare nu sunt asigurate printr-o garanţie.

S-a optat pentru intrarea în procedura reorganizării conform unui plan de restructurare. Instanţa a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, numind ca lichidator judiciar provizoriu societatea Activ Grup IPURL, însă creditorii nu au fost de acord cu planul de reorganizare. 

Fabrica de păpuşi Arădeanca mai are 35 de angajaţi şi produce, în sistem lohn, jucării pentru piaţa internă şi externă. După mai bine de 60 de ani de activitate, fabrica de păpuşi a încercat să se menţină pe piaţa jucăriilor cu păpuşi inteligente, (care plâng, umblă şi le creşte părul) însă a produs şi jucării personalizate precum Nadia Comăneci şi Oana Zăvoranu.

De asemenea, fabrica mai produce accesorii pentru grădinărit, dar şi cupe şi medalii.

Compania Arădeanca SA este deţinută, conform datelor Registrului Comerţului, de SIF Banat-Crişana (39,6% din acţiuni), trei acţionari PAS (40% dintre acţiuni) şi 1.203 de persoane fizice care au primit gratuit acţiuni în urma procesului de privatizare în masă.

Brandul "Arădeanca" nu se va pierde

Administratorul special al fabricii Arădeanca, Octavian Fînaţă, fost preşedinte al Consiliului de Administraţie, a susţinut, ieri, că brandul "Arădeanca" nu se va pierde, iar producţia de păpuşi va fi continuată, cel mai probabil, de o altă firmă.

Acesta a mai menţionat că producţia de jucării nu a fost oprită. "Cei 28 de angajaţi sunt la muncă. La încheierea procedurii de faliment, activitatea va continua înt-o altă formă organizatorică şi juridică. Se va înfiinţa o nouă societate comercială care va prelua şi brandul", a spus Fînaţă. Administratorul special al fabricii a mai adăugat că sunt contracte pentru tot anul 2013, semnate cu parteneri români, atât pentru producţia de păpuşi cât şi pentru producţia de obiecte de decor pentru grădini.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb