ARAFAT: "Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile"

A.P.
Miscellanea / 8 aprilie 2021

"Spitalele nu trebuie făcute cost-eficiente, ca fabricile"

Medicul Raed Arafat consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă, şi arată că pandemia a demonstrat că un spital nu trebuie considerat eficient dacă are un grad ridicat de ocupare. "În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile", consideră Raed Arafat, scrie news.ro.

"Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (...) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile", a afirmat Raed Arafat, într-o emisiune difuzată miercuri seară de Prima TV.

Medicul consideră că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de cost şi eficienţă.

"Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie", a adăugat Raed Arafat.

Medicul a adăugat că sectorul privat din sistemul sanitar "are rolul lui".

"Sectorul privat are rolul lui. Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două", a mai afirmat Raed Arafat, arătând că în alte ţări este ilegal ca un medic să lucreze şi în sistemul sanitar public şi în cel privat.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. După aceeași logică, oamenii n-ar trebui priviți precum vitele la vaccinare, ar trebui tinut cont de opinia și opțiunea lor, de demnitatea lor de oameni, de faptul că au drepturi și libertăți democratice garantate de Constituție..

    Apreciez opinia doctorului Arafat in ceea ce priveste rolul spiotalelor private si ruperea legaturii personalului care se plimba intre spitalul public si cel privat. Majoritatea medicilor care detin clinici private, dar care sunt si angajatii spitalelor publice, nu mai trateaza pacientii in aceste spitale, desi dispun de infracstructura si aparatura necesara, ci indruma bolnavii catre clinicile lor private, unde ii jupoaie de bani si unde pacientii nu mai beneficiaza de sprijinul financiar al Casei de sanatate. Daca s-ar face un control la spitalele publice s-ar constata ca unii medici fac numai prezenta la spitalul public 2-3 ore, dupa care pleaca si-si desfasoara activitatea in sectorul privat, desi de la spitalul public primesc salarii foarte mari. Trebuie pusa ordine in aceasta problema, altfel statul investeste bani in aparatura moderna, insa spitalele de stat se naruie.

    Sunt sectii in spitalele publice care au fost aprovizionate cu aparatura de ultima generatie, dar medicii nu le-au pus in functiune (unele zac in ambalajul original de ani de zile), insa ii indruma pe bolnavi catre clinicile private, care, in unele situatii, nu dspun de cele mai moderne tehnici de investigare sau tratament. 

    1. Spitalele private trebuie desfiintate pentru că cer bani pe servicii medicale care ar trebui asigurate gratuit de către stat, prin spitalele de stat. Sănătatea omului nu ar trebui sa fie o afacere a corporațiilor medicale pentru că apare hazardul moral, aceste corporații vor dori ca oamenii să fie permanent considerați bolnavi sau infectați, lucru demonstrat în acesta pandemie. Hazardul moral e maxim.

    "in alte tari"

    bai, intotdeauna argumentul asta 

    pana una-alta, vreau spitale ca in America, daca tot e vorba de alte tari

    1. Vrei pa dreaq mars in america ce mai astepti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb