Aramco - cea mai valoroasă companie listată din lume, după debutul la bursă

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 decembrie 2019

Aramco - cea mai valoroasă companie listată din lume, după debutul la bursă

Titlurile societăţii au urcat cu 10% ieri, în prima zi de tranzacţionare

Întreaga societate, evaluată la 1,88 trilioane de dolari

Grupul petrolier saudit Aramco (Saudi Arabian Oil Co.) şi-a făcut debutul ieri, la bursa Tadawul din Riad, sub simbolul "2222", înregistrând avansul maxim permis, de 10%, faţă de preţul ofertei publice iniţiale (IPO), conform Reuters.

Preţul titlurilor a urcat la 35,20 riali (9,39 dolari), de la 32 de riali - cotaţia ofertei publice, valoarea întregii companii ajungând astfel la 1,88 trilioane de dolari. Aramco a devenit astfel cea mai valoroasă societate listată din lume, deşi numai o cotă de 1,725% din capitalul său este pe piaţă. Pentru comparaţie, gigantul tehnologic american Apple Inc. are o valoare de piaţă de 1,2 trilioane de dolari, iar producătorul de software Microsoft Corp - de 1,14 trilioane de miliarde de dolari.

Valoarea Aramco este, deocamdată, inferioară ţintei de 2 trilioane de dolari vizată de prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, în urmă cu patru ani, când a lansat proiectul de listare.

Dacă acţiunile Aramco vor câştiga 10% şi în sesiunea bursieră de astăzi, valoarea de piaţă a companiei va depăşi cele 2 trilioane de dolari avute în vedere de prinţul moştenitor.

În urma flotării titlurilor Aramco, Bursa din Riad a ajuns în Top 10 mondial după valoarea companiilor listate. La numai câteva minute de la debutul tranzacţiilor cu titlurile Aramco la bursa Tadawul din Riad, valoarea indicelui de referinţă s-a majorat de patru ori, ajungând la 2.380 de miliarde de dolari. Astfel, bursa saudită a devenit a noua cea mai importantă din lume, devansând piaţa acţiunilor din Toronto (Canada).

Amintim că, la finele săptămânii trecute, Aramco a strâns 25,6 miliarde de dolari din oferta sa publică iniţială, realizând cea mai mare listare derulată vreodată în lume.

Recordul anterior a fost consemnat de IPO-ul grupului chinez de comerţ electronic Alibaba Group Holding Ltd., care a atras 25 de miliarde dolari în anul 2014, pe piaţa americană.

Conform autorităţilor, listarea Aramco este punctul central al planului guvernului Arabiei Saudite de a transforma economia prin atragerea de investiţii şi prin diversificare.

Iniţial, Aramco avea în plan să listeze 5% din capitalul său până în 2021, iar după listarea pe piaţa saudită, să se lanseze şi pe o piaţă majoră din exterior, care nu fusese aleasă. Însă, acum, Arabia Saudită a vândut o cotă de 1,5%, care ulterior a ajuns la 1,725%, compania bazându-se în principal pe investitorii interni şi regionali, din cauza unui interes redus din partea celor externi.

Recent, compania a informat că în primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, în scădere cu 12% comparativ cu perioada similară a anului trecut, ca urmare a declinului preţului ţiţeiului. Este pentru prima dată în istorie când Aramco a dat publicităţii rezultatele financiare semestriale, conform cărora este cea mai profitabilă companie din lume.

Anul trecut, Aramco a fost cea mai mare companie petrolieră din lume, depăşind Abu Dhabi National Oil Company, Royal Dutch Shell, Total şi BP, conform agenţiei de evaluare financiară Fitch. Aramco are rezerve de ţiţei de aproximativ 265 de miliarde de barili, reprezentând 15% din depozitele mondiale de petrol.

Aramco vor intra în indicele Tadawul

Preşedintele Aramco, Yasir al-Rumayyan, şi executivii de top ai Bursei Tadawul au dat startul acţiunilor Aramco ieri, pe piaţă, prin tradiţionalul sunet de clopoţel. Numai în primele ore de tranzacţionare au fost transferate 766,8 milioane de acţiuni, mai mult decât în cazul oricărei companii listate la Riad. La finele sesiunii, au fost derulate 39.082 de tranzacţii cu acţiunile companiei petroliere.

Titlurile Aramco vor deveni parte a indicelui bursier Tadawul până săptămâna viitoare şi tot în această lună va intra în indicii globali MSCI şi FTSE.

Aramco va fi a doua companie ca importanţă din indicele Tadawul, cu o cotă de 9,7%, potrivit Al Rajhi Capital. Al Rajhi Bank are cea mai mare importanţă, cu o cotă de 14,6%, întrucât are un capital listat mult mai mare decât Aramco.

Investitorii retail saudiţi (în IPO-ul Aramco) care îşi vor păstra acţiunile timp de şase luni din prima zi de tranzacţionare pot obţine până la 100 de titluri bonus, respectiv o acţiune pentru fiecare zece deţinute.

Preşedintele Aramco, Yasir al-Rumayyan: "Această listare va consolida guvernanţa companiei şi îi va creşte standardele de transparenţă".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. citez din bursa..."iar producătorul de software Microsoft Corp - de 1,14 trilioane de miliarde de dolari."...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb